Fritt Ord-stipend til ti solide kritikere

22. mai 2015

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti første kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok hele 58 søknader, langt flere enn vi hadde regnet med. Mange av dem er av meget høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder.

De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Therese Bjørneboe, Oslo (scenekunst), Gustav Svihus Borgersen, Trondheim (billedkunst), Gaute Brochmann, Kabelvåg/Oslo (arkitektur), Ulrik Eriksen, Oslo (film), Marius Emanuelsen, Oslo (musikk og populærkultur), Anki Gerhardsen, Bodø (scenekunst og billedkunst), Kaja Schjerven Mollerin, Oslo (skjønnlitteratur), Gro Jørstad Nilsen, Bergen (sakprosa og lærebøker), Silje Marie Stavrum Norevik, Bergen (skjønnlitteratur) og Erle Marie Sørheim, Berlin/Skjetten (skjønnlitteratur og tegneserier).

– Vi ønsker å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Medienes kritikkvirksomhet når det gjelder kunst og kultur er under sterkt press. Parallelt med det høye nivået av kulturskaping og kulturinteresse i Norge, ser vi at kritikken stagnerer eller blir redusert.

Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. To av kritikerne skriver primært i Dagbladet, to i Bergens Tidende, to i Klassekampen, to i Morgenbladet, en i Adresseavisen og en i Avisa Nordland. Flere av stipendmottagerne skriver også i en rekke tidsskrifter. Ordningen er på seks millioner kroner og går over tre år, med ny søknadsfrist én gang årlig.

Den gode kritikken kommuniserer og engasjerer, den er kompetent og kunnskapsbasert – og styrker dermed offentligheten og samfunnet. Samtidig trenger kritikken som sjanger utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere. Den nye stipendordningen er bare ett av flere tiltak fra Fritt Ord for å styrke kritikken og journalistikken i Norge. Nylig satte stiftelsen av 30 millioner kroner ekstra for å styrke kvalitetsjournalistikk på flere områder.

For mer informasjon, kontakt Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139, telefon 23 01 46 41.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.