Free Media Awards 2016

2. mai 2016

Fritt Ords og ZEIT-Stiftungs pressepriser for uavhengig journalistikk i Øst-Europa

I 2016 går Free Media Awards, som tildeles av Stiftelsen Fritt Ord i Oslo og ZEIT-Stiftung i Hamburg, til tre journalister og medier i Aserbajdsjan, Russland og Ukraina.

Den uavhengige juryen har vurdert førti nominasjoner fra NGOer, menneskerettighetsorganisasjoner og andre eksperter. Prisene Free Media Awards 2016, som hver er på EUR 15 000, går til følgende journalister og medier:

Seymur Hazi (1982), redaktør og kommentator i avisen Azadliq, Baku, Aserbadjan, og reporter for TV-stasjonen Azerbaijani Hour, som er basert i Tyrkia. Hazi har rapportert om korrupsjon og maktmisbruk i eget land, og som et resultat av det har han lidd under trusler og brutal mishandling. Han har vært fengslet i Aserbajdsjan siden august 2014, og rettslige prosesser mot ham for tilsynelatende ‘pøbelopptøyer’ har nylig begynt. Seymur Hazi ble nominert av Shahvalad Chobanoglu, Zamin Haji, Natiq Javadli, Mehman Huseynov, Tahmina Tagizade og Khadija Ismayilova. Sistnevnte er også fengslet i landet. Henrich Böll Stiftungs avdeling for Sør-Kaukasus og Den norske Helsingforskomité har også nominert Hazi.

Den russiske journalisten Elena Milashina (1987), korrespondent i Nord-Kaukasus for Novaya Gazeta, Moskva, retter oppmerksomheten mot ulike skremselsmetoder som de tsjetsjenske myndighetene bruker for å undertrykke kritikerne og skape en kvelende stillhet over hele landet. Den undersøkende journalisten Elena Milashina, som stadig er utsatt for alvorlige trusler og tidligere har vært utsatt for flere grove overgrep, ble nominert av Human Rights House Foundation, Oslo, Center for Caucasus Initiative – DOSH og Youth Human Rights Movement.

Det ukrainske nettstedet Nashi Groshi (‘våre penger’), Kiev, er dedikert til å bekjempe korrupsjon i Ukraina. Nashi Groshi lager omfattende informasjon om offentlige utlysninger av anbud og forretningstransaksjoner. Nettstedet undersøker fremfor alt offentlige tjenestemenns og politikeres engasjement i offentlige kontrakter og publiserer de relevante fakta. Nashi Groshi ble nominert av Stefanie Schiffer og Den norske Helsingforskomité.

Free Media Awards er det nye navnet på presseprisene som tildeles av de to stiftelsene. Prisene er en støtte til de journalistene og mediene som rapporterer uavhengig og nekter å gi opp på grunn av trusler. I mange land i Øst-Europa har mediene kommet under et enormt press. Med Free Media Awards ønsker vi å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid til tross for trusler og voldelig undertrykkelse. Med Free Media Awards søker vi å uttrykke vår respekt og beundring for å styrke den uavhengige journalistikken.

George Orwell har sagt at pressefriheten innebærer retten til å fortelle folk hva de ikke ønsker å høre. Vi ser på Free Media Awards i nettopp denne ånden – ytringsfrihet er uerstattelig. Vi vil arrangere en offentlig debatt om dette emnet sammen med prisvinnerne i november 2016 i Tbilisi, og åpne for nye nominasjoner for presseprisene igjen i 2017.

Pristildelingen vil finne sted i november 2016 i Tbilisi, Georgia, som en del av en todagers internasjonal konferanse for journalister.

Juryen for Free Media Awards består av følgende medlemmer: Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen DIE ZEIT, Ane Tusvik Bonde, regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus i Human Rights House Foundation, Oslo, Guri Norstrøm, Berlin-korrespondent for NRK, Martin Paulsen, førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen, Stefanie Schiffer, direktør ved European Exchange, Berlin, og Stephan Wackwitz, direktør ved Goethe-Instituttet i Tbilisi.

Kontakt:
Ane Tusvik Bonde, jurymedlem og regionalt ansvarlig for Øst-Europa og Kaukasus i Human Rights House Foundation, Oslo, tlf. +47 997 43 907

Martin Paulsen, jurymedlem og førsteamanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen, tlf. +47 992 55 965

Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder i Stiftelsen Fritt Ord, tlf. +47 916 13 340

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.