Leo Ajkic og “de skamløse jentene” får Fritt Ords Honnør

21. februar 2017

Oslo, 21. februar 2017
PRESSEMELDING

Styret i Stiftelsen Fritt Ord deler nå ut to nye Fritt Ords Honnør:

Fritt Ords Honnør tildeles Leo Ajkic for hans nyskapende bidrag i TV-serien Flukt, som har skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver.

Fritt Ords Honnør tildeles “de skamløse jentene” ved tre av dem – Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour – for deres personlige og modige innsats for å belyse sterk sosial kontroll i minoritetsmiljøer.

Leo Ajkic
Leo Ajkic er programleder for NRK-serien Flukt, produsert av Pandora Film i Bergen. Serien ble sendt i januar og februar i år. I Flukt har Ajkic bevisst brukt sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle de personlige og dramatiske historiene til flyktninger i Europa og Norge: Hvem er de, hvordan lever de, hva tenker de, hva drømmer de om? Seertallene har vært høye, og Flukt har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, ikke minst blant unge mennesker. 65 millioner mennesker er på flukt i verden i dag. Ajkic belyser deres situasjon med innlevelse og tydelighet.

Leo Ajkic (33) er født i Mostar i Bosnia og var på flukt med familien i fire år før han kom til Bergen som 11-årig flyktning. Han bor i dag i Oslo. Ajkic har ti års erfaring som programleder på radio og TV, ikke minst flere nyskapende serier for ungdom. Han arbeider også som musiker og musikkprodusent.

Amina Bile. Foto: Torstein Bøe, NTB Scanpix
Sofia Srour. Foto: Maria Gossé
Nancy Herz. Foto: Harald Nordbakken, Haugesunds Avis
Amina Bile, Nancy Herz, Sofia Srour
“De skamløse jentene” ble et begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: “Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne.” En rekke unge norske kvinner med etnisk minoritetsbakgrunn har vært spesielt opptatt av samme tema det siste året, blant andre Amina Bile og Sofia Srour. De har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. De unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten. De snakker og skriver ut fra vidt forskjellige erfaringer som enkeltmennesker, som oftest uten organisasjoner i ryggen. Modige unge kvinner har inspirert dem, nå ser vi at mange kommer etter.

Tre av de fremste “skamløse jentene” mottar Fritt Ords Honnør: Amina Bile (18) er fra Skien, går på skole i Porsgrunn og er leder i Telemark Sosialistisk Ungdom. Nancy Herz (20) er fra Haugesund, har libanesisk bakgrunn og studerer nå jus i Oslo. Hun er 1. vara til styret i Amnesty Norge. Sofia Srour (22) er fra Nøtterøy og er i dag masterstudent i rettsvitenskap i Oslo.

Fritt Ords Honnør
Fritt Ords Honnør er på 100 000 kroner, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Tildelingsarrangementet med Leo Ajkic, Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour vil finne sted 15. mars kl 13-15 i Fritt Ords lokaler.

Kontakt
Grete Brochmann, Fritt Ords styreleder, mobil 992 78 730

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.