Fritt Ords Oxford-stipend for 2020 er tildelt Shazia Majid

25. oktober 2019

Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford for 2020 er tildelt Shazia Majid, journalist og tidligere kommentator i VG.

Majid (f. 1974) har vært ansatt i avisen i 10 år og jobber nå som gravejournalist. Hun er dobbelt SKUP-diplom-vinner. Ut av skyggene, hennes første sakprosabok, ble utgitt tidligere i år, og har fått strålende anmeldelser.

Under oppholdet ved Reuters Institute vil Majid undersøke spørsmålet «hvem er den etniske minoritetskvinnen i nyhetene?». Hun skal se på dekningen av minoritetskvinner i nyhetssaker i VG og Aftenposten i to perioder i 2018. Sentrale spørsmål vil være: Gir norske medier plass til en særlig type av minoritetskvinner, og bidrar dermed til et stereotypt bilde av kvinnene? Hvem er de minoritetskvinnene som slipper til? Demografiske data, antall oppslag og billedbruk vil være relevante faktorer.

Stipendet ved Oxford gjelder for perioden januar–juli 2020.

Les mer om The Fritt Ord Journalism Fellowship.

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.