Fritt Ord-konkurransen - Sensur på timeplanen

1. mars 2016

Hvordan er norske skoleelevers kjennskap til sensur og ytringsfrihet, og hvordan står det til med elevenes og lærernes ytringsfrihet i skolen når det gjelder følsomme temaer?

Med dette prosjektet ønsker Fritt Ord å bidra til at ytringsfrihet og demokratispørsmål i større grad blir diskutert i norske klasserom. I år er temaet for Fritt Ord-konkurransen for videregående skole sensur. Innleveringsfrist for bidrag er 1. mars 2016.

– Med årets tema refererer vi til sensur i både direkte og indirekte former. Den sensuren og selvsensuren vi ikke så lett legger merke til, er kanskje den mest interessante å diskutere. Vi ser ellers at terrortrusler, digital overvåking og kontroll gir sensurerende virkninger. Digitale medier åpner for fantastiske muligheter, men kan også brukes til sensur og begrensninger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Fritt Ord-konkurransen lanserer årets tema for kommende skoleår som en påminner om at sensuren slett ikke er død, og inviterer elever til å bidra med tekster og medieproduksjoner som undersøker og drøfter sensur i ulike former. Det kan gjelde forhold i historien eller i nåtiden, og det kan være lokalt, i Norge eller internasjonalt. Elevene oppfordres til å ta utgangspunkt i konkrete forhold.

- Ofte behøver vi ikke å gå langt for å finne gode problemstillinger i debattene om sensur og ytringsfrihet. Når det er sagt, ønsker vi selvsagt også analyser av situasjonen i land der ytringsfriheten har dårligere kår enn i Norge, sier Knut Olav Åmås.

Elever kan delta på egen hånd eller som del av undervisning i skolen. Man kan arbeide alene eller i gruppe, og elevene kan levere bidrag i ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk.

Innleveringsfrist er mandag 1. mars 2016. Se: www.frittordkonkurransen.no

Det deles ut stipend til tre vinnere på kr 20 000, 15 000 og 10 000. I tillegg består premien av studietur til Strasbourg, der prisvinnerne besøker Europarådet, Menneskerettighetsdomstolen og EU-parlamentet.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne. Alle bidrag vurderes av en jury som består av forskere, lærere og journalister. I juryen: Professor Henrik G. Bastiansen (juryleder), Amal Aden, Simen Ekern, Anine Kierulf, Nefise Özkal Lorentzen, Lars Nyre og Jostein Saxegaard.

Kontakt:
Joakim Lie, prosjektleder for Fritt Ord-konkurransen
Epost: joakim.lie@frittord.no
Mobil: 915 60 770

Nyheter

– Kvinnehjernen er et uutforsket fagfelt

6. november 2024

Hjerneforsker Ann-Marie de Lange skal skrive bok om kvinnehjernen, fotograf Dev Dhunsi får midler til utstillingen “Mixed” i 2026, om å være fra to kulturer, og Haslerud Film får støtte til en dokumentar om en person som har tatt et helt ugjenkallelig valg. Se nye ordinære tildelinger i oktober og november 2024.

Fake eller fakta - lærerseminar om kildekritikk i Trondheim

31. oktober 2024

Mandag 2. desember kl 9-15
Sted: Litteraturhuset i Trondheim
For lærere over hele Midt-Norge

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Jonas Bendiksen

Jeg brøt alle spilleregler for en dokumentarist – og brukte ytringsfriheten

13. november 2024

Fotograf Jonas Bendiksen brukte jukseri for å bekjempe juks i prosjektet “Veles” i 2021. – Det var krevende bruk av ytringsfriheten, sier han. Bendiksen er bekymret for teknologiplattformenes algoritmer, men også for blindsonene norske medier kan ha.