Digitale trusler for journalistikken

6. november 2019

OsloMet og Fritt Ord inviterer til debatt om digitaliseringens betydning for journalistikken, onsdag 6. november 2019 kl. 18.00–20.00 hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Seminaret setter søkelys på den altomfattende digitaliseringen av samfunnet. Utviklingen gir journalister nye muligheter for research, rapportering og internasjonalt samarbeid. Men den gir også sporing av informasjon, digitale fotavtrykk og svekker person- og kildevern. Teknologi som redskap for kontroll og overvåking utsetter journalister og redaktører for reell risiko – i verste fall livstruende – når den kommer i gale hender. Og de siste årene har vist at “gale hender” kan vise seg å være undertrykkende regimer så vel som nettopp de personene og miljøene redaksjonene skriver om.

Når journalisters digitale sikkerhet trues, svekkes tilgangen til god og troverdig journalistikk.

Velkommen til innlegg og panelsamtale med norske og internasjonale eksperter: Guy Berger, Neena Kapur, Leandro Demori og Osman Kibar.

Guy Berger er direktør for ytringsfrihet og medieutvikling i Unesco. Han har mangeårig bakgrunn som journalist i sørafrikansk presse.

Neena Kapur er sikkerhetsanalytiker for New York Times, der hun utvikler systemer for å bekjempe digitale trusler mot journalister og redaksjoner.

Leandro Demori er redaktør for Intercept Brasil, en online nyhetspublikasjon dedikert til motstandsjournalistikk med mål om å ansvarliggjøre mektige fraksjoner fra myndigheter og næringsliv.

Osman Kibar er journalist i Dagens Næringsliv og skriver om ny teknologi i et samfunnsmessig og politisk perspektiv, ikke minst innen feltene cybersikkerhet, hacking, personvern og overvåking.

Journalist og forfatter Heidi Taksdal Skjeseth er ordstyrer.

Program

  • 18.00–18.05: Velkommen ved Knut Olav Åmås, direktør, Stiftelsen Fritt Ord

  • 18.05–18.20: Guy Berger, direktør for ytringsfrihet og medieutvikling i Unesco

  • 18.20–19.30: Panelsamtale med Neena Kapur, sikkerhetsanalytiker i New York Times, Leandro Demori, redaktør for Intercept Brasil, og Osman Kibar, journalist i Dagens Næringsliv.

Det blir tid til samtale etterpå med enkel servering.

Arrangementet foregår på engelsk. Det er gratis og åpent for alle. Les mer på Facebook-arrangementet.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.