Fritt Ords Honnør 2008
Arnhild Lauveng

Arnhild Lauveng har med sine bøker brutt barrierer innen psykisk helsevern. Hun er en klok og uredd fagperson som bruker erfaring fra egen sykehistorie til å se løsninger som tar vare på det viktige håpet.

Hun har skrevet tre bøker om psykisk helse. Den første I morgen var jeg alltid en løve (2005), er helt unik i norsk og europeisk sammenheng. Boken er solgt i et stort opplag, og oversettes til flere språk for utgivelser i en rekke land (Nederland, Polen, Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Island, Spania og Russland). I 2006 ble boken Unyttig som en rose utgitt. Våren 2008 utkom Arbeidsmaur med gipset hjerte, som handler om psykisk sykdom og arbeidslivet.

Arnhild Lauveng har embetseksamen i psykologi. Hun er ansatt som psykolog ved Distriktspsykiatrisk senter på Kongsvinger. Lauveng gjør en aktiv innsats som foredragsholder på konferanser, institusjoner og skoler i Norge og Norden. Hun har et budskap som er framtidsrettet, av brennende interesse for alle som arbeider med mennesker med psykiske lidelser.

Arnhild Lauveng var selv syk med diagnosen schizofreni i ca. ti år. I dag er hun frisk. Hun bruker sin smertefulle erfaring fra tvangsmedisinering og isolat til å fortelle hva som gav innsikt, håp og styrke til å komme dit hun er i dag. Slik blir hun eksponent for en stor gruppe mennesker som vanligvis ikke får uttrykke seg.

I en anmeldelse av boken I morgen var jeg alltid en løve skrev Tore Rem: ”Årets kanskje sterkeste reiseskildring – fra schizofreniens indre landskap. Lauveng gir en var, smertefylt og humoristisk skildring av sin fortid som schizofren. Det hele er befriende lite skråsikkert. Og bør føre til større ydmykhet overfor kategoriske diagnoser, vår behandling av psykisk syke, samt i vårt syn på vår egen bunnsolide normalitet.”

Arnhild Lauveng beskriver hvordan hun ble møtt i behandlingssystemet og av samfunnets hjelpere som politi, attføringsrådgivere og støttekontakter. Hun forteller om hva som skaper tillit, håp, verdighet, forandring og tilfriskning, men også om hva som bryter ned og ødelegger. Hun synliggjør hva faglig medmenneskelighet og respekt betyr for den syke som ofte opplever rigide regler, ufrihet og intern faglig maktkamp.

Hun bryter barrierer og er modig når hun snakker både for fagfolk og syke om hvor viktig det er å bli sett og møtt med verdighet og muligheter. Hennes bøker og foredrag vekker levende diskusjon og samtale blant mange mennesker. Arnhild Lauveng viser i praksis hvor viktig det er å gjøre bruk av det frie ord.