Propaganda - Seminar for lærere i videregående skole

15. november 2017

Hva er propaganda? Hva skal til for at noe kan kalles propaganda? Fritt Ord inviterer til faglig seminar med foredrag og diskusjoner på Nationaltheatret onsdag 15. november 2017, kl. 10 – 15.30 med teaterforestilling på kvelden.

Arrangementet er gratis, og de 40 første påmeldte tilbys fribillett til teaterforestillingen 1984 på Torshovteatret samme kveld.

Foreløpig program:
Professor Trine Syvertsen, UiO:
Mediekritikk i et propaganda-perspektiv

Trygve Svenssen, UiB:
Propagandaens retorikk

Regissør Kristina Kjeldsberg:
1984 – eventyr eller virkelighet?

Lise Gufsre Ims, Horten vgs:
Kritisk lesing av maktas fb-tekster

Hilde Slåtto og Troels Posselt, Foreningen !les:
Bruk samtidslitteraturen!

Fullt program og påmelding:
www.frittordkonkurransen.no/seminar

Om Fritt Ord-konkurransen
Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er propaganda. Skriv en tekst eller lag en medieproduksjon om propagandaens mange ansikter. Vær gjerne konkret og ta for deg forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller historien.

Søknadsfrist torsdag 1. mars 2018 kl. 23.59. Les mer om utlysningen her. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering.

Om forestillingen 1984 – To pluss to er fem.
Av George Orwell. Skrevet for scenen av Robert Icke og Duncan Macmillan. Oversatt av Sigurd Myhre.

Winston Smith er en laverestående funksjonær i Sannhetsministeriet, som reviderer historien etter gjeldende retningslinjer. Ettersom hans hukommelse fremdeles fungerer, utgjør han en trussel mot styringsmaktene. Når han i tillegg oppnår kontakt med motstandsbevegelsen, aner han muligheten til å velte tyranniet. Men når individet ikke finnes, hvem kan man da stole på?

Dystopien 1984, skrevet i skyggen av andre verdenskrig, står i dag som en av de store science fiction-klassikerne, og har lenge blitt brukt til å peke på farene ved det høyteknologiske informasjonssamfunnet. Samtidig forteller stykket oss om manipulasjon, individets stilling i fellesskapet og om viktigheten av å bevare selvet.

Klassikeren gikk til topps på bestselgerlistene da USA fikk ny president i januar.

Regissør Kristina Kjeldsberg lar samfunnsengasjementet være en drivende kraft i det kunstneriske arbeidet, men er heller ikke redd for det emosjonelle.

1984 er et klaustrofobisk tankeeksperiment om overvåking, identitet og kontroll.

Med: Janne Heltberg, Herman Bernhoft, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad, Jan Sælid, Marika Enstad, Bernhard Arnø og Maria Bock.
Regissør: Kristina Kjeldsberg. Komponist og lyddesigner: Andreas Catjar. Scenograf og kostymedesigner: Dagny Drage Kleiva. Lysdesigner: Phillip Bøe Isaksen. Maskør: Terje Rødsjø. Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli.