[Utsatt] Frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling

1. juni 2021 Kulturhuset, Youngs gate 6, Oslo

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debattmøte om frihetskampen i islam – ytringsfrihet og demokratiutvikling.

Program
18:00–18:30: Innledende samtale om frihetskampen i islam
Hva er frihet, og for hvem? Blasfemi og ytringsfrihet, demokratikamp og frihet for individet er sentrale begreper i møte med islam. Hvor er møtepunktet mellom religion og frihet i et demokratisk samfunn som fungerer? Samtale mellom Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda og forfatter av boken Frihetskampen i islam (2019), og Usman Rana, skribent og forfatter av boken Norsk islam. Hvordan elske Norge og islam samtidig (2016).
 
 
18:30–20:00: Innlegg og debatt om ytringsfrihet og demokrati i islam
Den arabiske våren i 2010-2011 var spontan, men det har ikke senere vært noen samlende demokratisk bevegelse i Midtøsten. Hvordan har utviklingen vært etter den arabiske våren når det gjelder ytringsfrihetskultur, demokratibevegelser, politiske bevegelser og teologiske bevegelser i regionen? Hvordan påvirker en økende religiøs nasjonalisme i flere muslimske majoritetsland politiske bevegelser, og hvordan brukes religionen i det politiske spillet? På hvilken måte påvirker demokratiutvikling i hjemlandene diasporamiljøene i Norge?
 
Innlegg og debatt ved Mah-Rukh Ali, journalist og forfatter av Iran og det nye Midtøsten (2018) og Trusselen fra IS (2015), Nilas Johnsen, journalist i VG og forfatter av Erdogan: Tyrkias nye sultanDana Manouchehri, generalsekretær i LIM og Hawa Muuse, medlem i programkomiteen for Islam i Norge.
 
 
Møteleder er Yama Wolasmal, journalist og programleder i NRK.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangement.
 

 
Om møteserien:
Stiftelsen Fritt Ord har tatt initiativ til en serie møter med tema islam i Norge. Det er Fritt Ord som inviterer til møtene, og en programkomité bestående av Hawa Muuse, Sylo Taraku, Linda Noor og Usman Asif utarbeider tema og program. Målet er å bidra til diskusjon om samfunnsaktuelle spørsmål innen islam på tvers av personlig overbevisning og religiøst ståsted.