Twentyone Pictures
Formidling av filmen "The Recovery Channel"

2022 juni Film, formidling kr 100 000

I filmen «The Recovery Channel» tar regissør Ellen Ugelstad seerne med inn i en fiktiv nyhetskanal som går i dybden på psykisk helse, menneskerettigheter og tvang. Samtidig følger man hovedpersonen Randi, som mister kontakt med sin psykisk syke søster Ylva. Filmen blander dokumentar og fiksjon og er basert på regissørens egne erfaringer som pårørende. Gjennom den fiktive nyhetskanalen belyser filmen utfordringen med bruk av tvang i psykiatrien. Filmen hadde verdenspremiere 31. august 2023 på Oslo Pix Filmfestival, og ble lansert med et uortodokst grep.

Eksperimenterer med sjanger
– «The Recovery Channel» er både et personlig og politisk prosjekt, forteller Ellen Ugelstad.
– Den tar opp utfordringer knyttet til moderne behandlingsformer og hva det innebærer å behandle pasienter, samtidig som det innskrenker deres frihet.
Filmen beveger seg i grenselandet mellom dokumentar og fiksjon. Den bygges opp som en nyhetssending med to nyhetsankere, reportasjer og gjester i studio. Ved at nyhetskanalen Recovery Channel går i dybden på ett tema kommenterer filmen medias rolle og makt til å definere hvordan samfunnet ser på psykiske lidelser, diagnoser og tvang. Samtidig følger filmen hovedkarakteren Randi som er pårørende til en pasient som ikke vil ta imot hjelp.

Pop-up-klagebyrå
Filmen ble lansert med en kunstnerisk aksjon 1. september under Oslo Pix, og samtidig ble nettsiden rettigheteripsykiatrien.no lansert. Aksjonen bestod av et «pop up klagebyrå» i et tomt butikklokale på Grünerløkka i Oslo, bemannet av advokater med spesialkompetanse på feltet. Advokatene, Stine Moen og Helge Hjort ga råd og veiledning til de som ønsket det. Det ble også delt ut en mal som kan benyttes for pasienter som ønsker å klage til Statsforvalteren.
– Kun fem til åtte prosent får medhold i klager på tvang i psykisk helsevern og mange trenger rådgivning, sa Mette Ellingsdalen, leder i WSO. Aksjonen var et samarbeid mellom filmfestivalen Oslo Pix, filmskaper Ellen Ugelstad og brukerorganisasjonen We Shall Overcome (WSO) som også stod bak nettsiden som ble lansert.

Hederlig omtale
Filmen fikk nylig hederlig omtalte på filmfestivalen Nordic / Docs i Fredrikstad. Juryen, som bestod av filmskaper Nina Grünfeld, filmkritiker Per Haddal og Elin Malene Berg fra Nordkapp filmfestival, kalte filmen en «unik og modig film som utfordrer sjangeren dokumentarfilm» og mente «regissøren gir et nært og personlig innblikk som pårørende i en kamp hvor psykisk helse, menneskerettigheter og tvang står i sentrum». Neste visning blir på filmfestivalen Mirage 15.oktober på Vega Scene i Oslo og deretter vises den i konkurranseprogrammet til Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) 21. oktober.
– Det planlegges også et større arrangement i Brussel i samarbeid med WHO og Think Film Impact Prodcution, sier Ugelstad. Her skal vi blant annet ha fokus på hvordan media fremstiller og portretter historier om psykisk helse.

Fritt Ord har støttet «The Recovery Channel» med til sammen kr 525 000

Om filmskaperen

Ellen Harriet Ugelstad (født 1973) er en norsk filmskaper, manusforfatter og produsent. Hun har en BFA i film fra The Academy of Art University i San Fransisco og har produsert både dokumentarer og fiksjonsfilmer. Filmene utforsker ofte temaene normalitet og galskap, og makt og avmakt. Tidligere filmer inkluderer «Indian Summer» om hennes bror som lever med schizofreni-diagnose. Filmen var nominert til Nordic Dox Award på CPH:DOX og Gullruten for beste regi og dokumentar. Ugelstad står også bak kortfilmene «Møterommet», «Den grønne dalen» og «The Wonders Beneath the Sea» (de to sistnevnte vant begge vant Gullstolen), og hybridfilmen «Making Sense Together», som nylig ble vist på Nasjonalmuseet.

Foto: Det fiktive nyhetsrommet i The Recovery Channel. Foto: Twentyone Pictures / Kristoffer Archetti Stølen