Stiftelsen Fritt Ord
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
Årets tema i Fritt Ord-konkurransen for videregående skoler knytter seg til skjermbruk. Temaet ble lansert i på St. Svithun videregående i Stavanger under ytringsfrihetsfestivalen Kapittel.
40 bibliotek har fått støtte til å arrangere debatter om norsk sakprosa. – Kunstig intelligens er det temaet som aller mest går igjen i søknadsbunken i år, sier Oskar Kvasnes. Støtten på til sammen 2 395 000 kroner er det nest høyeste beløpet siden Fritt Ord begynte med bibliotekutlysninger i 2008.
Norsk Presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord inviterer alle interesserte til seminar om mediene og Baneheia-saken, tirsdag 10. oktober kl 09-12 i Pressens hus.
Decolonizing the documentary has been a recurring theme at IDFA, the world’s largest documentary film festival, since Orwa Nyrabia became the Artistic Director in 2018. Under his leadership, the festival has been tackling the difficult questions of representation, equity and inclusion.
Time: September 24, 4-6 PM
Place: Vega Scene, Oslo
Kunstig intelligens lager lokaljournalistikk i Tromsø, ukrainske flyktninger blir journalister i Sarpsborg, og hvite menn som pusher 80 år, pusher også podkast. Det er blant eksemplene på nye tildelinger til journalistikk fra Fritt Ord i august.
Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr (54) tildeles Fritt Ords Honnør for grundig og standhaftig journalistikk som avdekket justismord i Baneheia-saken og bidro til foreløpig domfellelse i Birgitte Tengs-saken.
Fritt Ord deler årlig ut mer enn 100 millioner kroner til støtteverdige prosjekter.
Fritt Ords nye søknadsportal er nå tilgjengelig.
Nye søkere må registrere profil i portalen. Utbetalingsanmodninger må også leveres i søknadsportalen. Det blir mulig å levere sluttrapport for innvilgede prosjekter senere i høst.
Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmennheten til gode og være åpent tilgjengelige for alle.
«Ukrainas kamp for frihet» i Galleri Albin Upp i Oslo markerer at det er ett år siden den store invasjonen begynte 24. februar 2022.
Det ukrainske teaterstykket «Imperium delendum est» av Lesia Ukrainka Theater i Lviv skal i høst spilles i Oslo og muligens Stavanger.
Polske filmdager finner sted i Moss 26-27. august, Fredrikstad 8-15. oktober og Oslo 20. oktober. Det er tiårsjublieum, og i år inkluderes også Ukraina – og Mexico – i programmet.
– Det blir også en polsk-norsk konferanse om kulturens betydning i integrering, "sier festivalsjef Magdalena Tutka.
Ordkalotten Internasjonale litteraturfestival avholdes i år 9.-11. november i Tromsø, og har som alltid to hovedprofiler – én avdød og én levende. I år: Sissel Solbjørg Bjugn og Herbjørg Wassmo. Årets tema er «Arv».
Den norsk-kurdiske dokumentarfilmskaperen Zaradasht Ahmed er bevilget 130 000 kroner til utvikling av dokumentarfilmen “Løvene ved elven Tigris.”
Svalbard Museum er bevilget 150 000 kroner i støtte til utvikling av utstillingen “Demokratiets kår i Longyearbyen.”
Det Norske Samlaget er bevilget 20 000 kr. i produksjonsstøtte til boken “Mørkemann. Mi reise til kristenkonservatismen og tilbake” av Emil André Erstad.
Professor Erik Bjerck Hagen er bevilget 15 000 kr. til utgivelse av boken “Kaktus og roser. Anmeldelser av norsk litteratur 1954-1991”, som er en samling utvalgte litteraturanmeldelser av Willy Dahl.
Foreningen Røverhuset har fått 300 000 kroner til drift av RøverRadion som er en podkast der programlederne er innsatte i norske fengsler.
«Den afghanske ghettoen», er et dokumentarisk portrett av livene til afghanske kvinner som bor i Norge, basert på forfatterens egne observasjoner og samtaler med flere titalls kvinner i et lukket afghansk kvinnefelleskap som hun fikk innpass i gjennom et år.
KÅKÅ Kverulantkatedralen er bevilget 450 000 kroner til sitt debattprogram i Stavanger. KÅKÅ Kverulantkatedralen er et debatt- og litteraturhus som siden oppstarten i 2014 drives som en ikke-kommersiell stiftelse med formål å skape engasjement for samfunnsspørsmål, kunstneriske uttrykk og kulturelle dilemma.
Bokbåten Epos har siden 1963 vært et populært kulturtilbud langs småhavner og grender på vestlandskysten. Etter at tilbudet var truet av nedleggelse, besluttet Fritt Ord å sikre videre drift ved å bevilge tre millioner kroner over tre år.
Stiftelsen Fritt Ord hedrer personer eller organisasjoner for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål.
Som del av arbeidet med å styrke ytringsfriheten tar Fritt Ord initiativ til egne prosjekter, alene eller med samarbeidspartnere.
Fritt Ord har tatt initiativ til flere forskningsprosjekter på ytringsfrihetsfeltet, gjennomført av forskjellige norske fagmiljøer. Studiene har blant annet sett på sosiale normer og politisk toleranse for ytringer, netthets og polarisering, kunstneres ytringsfrihet og ytringsfrihet i arbeidslivet.
Fritt Ord har over flere år jobbet for å styrke dokumentarfotografiets stilling gjennom spesialutlysninger av støttemidler, løpende støtte til fotobøker og utstillinger, og gjennom opprettelsen av prosjekter som Norwegian Journal of Photography.
Fritt Ord har innført ulike tiltak knyttet til kunnskapsformidling og litteraturformidling, blant annet en egen årlig tilskuddsordning for norske folkebibliotek. I tillegg tok stiftelsen i 2005 initiativet til opprettelsen av Norges første litteraturhus, og i 2010 til å sikre videre drift av Store norske leksikon.
Fritt Ord tar del i en rekke samarbeidsprosjekter utenfor Norges grenser, primært knyttet til pressefrihetstematikk, demokratiutvikling og styrking av sivilsamfunnsorganisasjoner.
Fritt Ords tilbyr stipender for studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Les også om tiltakene Fritt Ord-konkurransen for videregående skole og Den norske historiske forenings konkurranse for skoleelever.
Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene nå er inne i, har stiftelsen opprettet egne stipend- og støtteordninger for journalister og kritikere.
En oversikt over Fritt Ords publikasjoner, gitt ut alene eller i samarbeid med andre.
Stiftelsen Fritt Ord har tatt initiativ til en serie møter med tema islam i Norge. Det er Fritt Ord som inviterer til møtene, og en programkomité bestående av Hawa Muuse, Sylo Taraku, Linda Noor og Usman Asif utarbeider tema og program. Målet er å bidra til diskusjon om samfunnsaktuelle spørsmål innen islam på tvers av personlig overbevisning og religiøst ståsted.