Stiftelsen Fritt Ord

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

Prosjektstøtte

Fritt Ord deler årlig ut mellom 90 og 100 millioner kroner til støtteverdige prosjekter.

Hva støtter vi?

Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmenn­heten til gode og være offentlig tilgjengelige.

Les mer

Hvordan søke støtte

Logg inn i Fritt Ords søknadssenter for å levere søknad, utbetalingsanmodning og rapport.

Les mer

Søknadsfrister

Oversikt over Fritt Ords søknadsfrister i 2022, inklusive spesialutlysninger.

Les mer

Tildelinger

Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmennheten til gode og være åpent tilgjengelige for alle.

014 store norske leksikon 59221220200326
Store norske leksikon
Ekstrabevilgninger 2021: Skriveoppdrag til kriserammede forfattere
Organisasjon

Med støtte fra Fritt Ord og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening lyser Store norske leksikon ut skriveoppdrag for frilansforfattere som har mistet oppdrag eller inntekter som følge av pandemien.

1153 20201117112413651367
Visjoner Teater
manusutvikling for teaterprosjektet "SPOR - Gamvik"
Teater

Visjoner Teater ved Juni Dahr har mottatt kr 75 000 til manusutvikling for forestillingen “SPOR – Gamvik”. Stykket handler om overlevelse og ensomhet, og det skal urfremføres på Sletnes fyr i Finnmark sommeren 2022.

Hei verden
Fuglene
lansering av dokumentarfilmen "Hei verden" (tidligere "16")
Film, lansering

Hvordan er det egentlig å være den eneste åpne skeive på hele skolen? I dokumentarfilmen “Hei Verden” forteller Runa (12), Viktor (12), Dina (13) og Joachim (14) om det å være ung og skeiv. Filmen følger dem gjennom de tre årene de går på ungdomsskolen, og gir seerne et innblikk i hvordan det er å komme ut, og vokse opp, som skeiv i Norge i dag.

Facebook opplosning larspetterbergersen01
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)
Ekstrabevilgninger 2020: Fotoprosjektet "Bilder fra en pandemi"
Foto

For funksjonshemmede har koronapandemien hatt alvorlige konsekvenser. Flere har mistet trenings- og behandlingstilbud, og mange pårørende har fått store ekstrabelastninger. I regi av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon har fotograf Fartein Rudjord fulgt fire mennesker med ulike funksjonshemminger og dokumentert hvordan pandemien har påvirket livene deres.

Blyant, placeholder
Espen Klouman Høiner
manusutvikling for forestillingen "Den skinnende byen på fjellet"
Teater

Espen Klouman Høiner har fått kr 75 000 i støtte til manusutvikling for forestillingen “Den skinnende byen på fjellet”, som tar for seg Amerika og hva landet representerer som sted, fellesskap, symbol, drøm og mareritt.

Poster english
Fotograf Kyrre Lien
produksjon av kortdokumentaren "Ulv! Ulv!"
Film, produksjon

Dokumentarfotograf Kyrre Liens kortdokumentar “Ulv, ulv!” kan nå sees på nettsidene til Aftenposten. Filmen er også tilgjengelig med engelske undertekster på nettsidene til The Guardian, under tittelen “The Wolf Dividing Norway”.

450px windmill (3024698022)
Fredrik Drevon
Norsk journalistikk: Gravereportasjen "Hvor grønt er det grønne skiftet?"
Journalistikk

Fredrik Drevon har fått kr 25 000 til en gravereportasje om vindkraft med tittelen “Hvor grønt er det grønne skiftet?”.

Minerva
Mediehuset Minerva AS
Ekstrabevilgninger 2020: Artikkel- og podkastserien "Korona og sikkerhetsrådskandidaturet"
Journalistikk

Mediehuset Minerva har fått støtte til artikkel- og podkastserien «Hvordan restarte Norge?».

Nosizwe av moe chakiri 970x970
Nosizwe Baqwa
teaterprosjektet "Nosizwe - mor av en nasjon"
Teater

Nosizwe Baqwa har fått kr 100 000 i støtte til teaterprosjektet “Nosizwe – mor av en nasjon”, en generasjonsfortelling om tre kvinner som sirkler om temaene identitet, traumer, kjærlighet, flukt og migrasjon.

Koronabevilgninger
Ahmed Falah Al-Ogaili
Ekstrabevilgninger 2020: Kunstprosjektet "Å bekjempe Covid-19 med tegning"
Kunst

Fribykunstner Ahmed Falah Al-Ogaili har mottatt kr 40 000 til kunstprosjektet “Å bekjempe Covid-19 med tegning”, der nyskapende grafikk og gatekunst vil illustrere rådene fra Verdens helseorganisasjon og lokale institusjoner.

Espen stueland liten til nett
Espen Stueland
Ekstrabevilgninger 2020: Manusutvikling for boken "Kontagium 2020"
Bok, manusutvikling

Espen Stueland har mottatt kr 75 000 til manusutvikling av boken “Kontagium 2020” om koronakrisen og om tidligere tiders litterære verk om pandemi og pest.

Helsearb web
Fin Serck-Hanssen
Ekstrabevilgninger 2020: Fotoprosjekt om helsearbeidere under korona-pandemien
Foto

Fin Serck-Hanssen har fått kr 100 000 til et fotoprosjekt om helsearbeidere under pandemien.

Ny tut & mediekjør
Lyder produksjoner AS
Ekstrabevilgninger 2020: Podkasten "Tut & Mediekjør"
Podkast

Lyder Produksjoner har fått kr 150 000 til «Tut & mediekjør» – «en podkast for deg som lurer på hvordan journalistikken blir til».»

Fuglene 4
Fuglene AS
utvikling av dokumentarfilmen "Mina, røverne og den samiske motorsykkelklubben"
Film, utvikling

Fuglene AS har fått tilskudd til utvikling av dokumentarfilmen “Mina, røverne og den samiske motorsykkelklubben”, med utgangspunkt i Martine Rand og Mina Hadjans arbeid i Røverradion. Regissør er Kari Anne Moe.

Gulliksen
Oslo Pictures AS
utvikling av dokumentarfilmen "Sønner av Norge"
Film, utvikling

Regissør Tommy Gulliksen står blant annet bak dokumentarfilmen «War on Art», hvor kunstnere i Nord-Korea møter kunstnere fra Vesten.

Lapp versus same av ten thousand images 1170x777
Ten Thousand Images
utvikling av dokumentarfilmen "Lapp versus Same"
Film, utvikling

Ten Thousand Images og regissør Ellen-Astri Lundby har fått støtte til utvikling av dokumentarprosjektet “LAPP versus SAME

Vedlegg utkastforside(418538).
Anders Nordmo Kvammen
manusutvikling for tegneseriefortellingen "Jobb"
Bok, manusutvikling

Jobb er en selvbiografisk tegneserieroman om forfatterens arbeidsliv og arbeidslivet generelt.

Brexit
Yohei Shanmugaratnam
bokprosjektet "Malstrøm - fri flyt og fritt fall i Brexit-land" av Yohei Shanmugaratnam og Line Ørnes Søndergaard - trykkestøtte og nettfortelling
Bok, manusutvikling

Forfatter Yohan Shanmugaratnam og fotograf Line Ørnes Søndergaard har mottatt kr 125 000 til utgivelse og nettfortelling tilknyttet bokprosjektet “Malstrøm – fri flyt og fritt fall i Brexit-land”.

Fatland kagge
Erika Fatland
manusutvikling av boken "Himalaya"
Bok, manusutvikling

Boken er en litterær reiseskildring om hele Himalaya-regionen. Fatland skriver om reisen gjennom fem land og møter med mennesker og kulturer. Hun skildrer også globalisering, klimaendringene i regionen og stormaktspolitikk.

«Høyt. En reise i Himalaya» ble i oktober 2020 nominert til Brageprisen i kategorien for sakprosa.

1 goodwife 2048x2048
Anne-Stine Johnsbråten
manusutvikling og utgivelse av fotoboken "Good Wife, Wise Mother – Women in Japan"
Foto

Anne-Stine Johnsbråtens fotoprosjekt «Good Wife, Wise Mother» skildrer rundt 100 japanske kvinner gjennom forskjellige generasjoner, miljøer og yrkesgrupper.

Fritt Ords priser

Stiftelsen Fritt Ord hedrer personer eller organisasjoner for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål.

Egne prosjekter

Som del av arbeidet med å styrke ytringsfriheten tar Fritt Ord initiativ til egne prosjekter, alene eller med samarbeidspartnere.

Foto: Ilja C. Hendel.

Ytringsfrihetsforskning

Fritt Ord har tatt initiativ til flere forskningsprosjekter på ytringsfrihetsfeltet, gjennomført av forskjellige norske fagmiljøer. Studiene har blant annet sett på sosiale normer og politisk toleranse for ytringer, netthets og polarisering, kunstneres ytringsfrihet og ytringsfrihet i arbeidslivet.

Foto: Ilja C. Hendel.

Dokumentarfoto

Fritt Ord har over flere år jobbet for å styrke dokumentarfotografiets stilling gjennom spesialutlysninger av støttemidler, løpende støtte til fotobøker og utstillinger, og gjennom opprettelsen av prosjekter som Norwegian Journal of Photography.

Foto: Ilja C. Hendel.

Bibliotek, leksikon og litteraturhus

Fritt Ord har innført ulike tiltak knyttet til kunnskapsformidling og litteraturformidling, blant annet en egen årlig tilskuddsordning for norske folkebibliotek. I tillegg tok stiftelsen i 2005 initiativet til opprettelsen av Norges første litteraturhus, og i 2010 til å sikre videre drift av Store norske leksikon.

Foto: Ilja C. Hendel.

Internasjonale prosjekter

Fritt Ord tar del i en rekke samarbeidsprosjekter utenfor Norges grenser, primært knyttet til pressefrihetstematikk, demokratiutvikling og styrking av sivilsamfunnsorganisasjoner.

Foto: Ilja C. Hendel.

Ungdom og studenter

Fritt Ords tilbyr stipender for studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Les også om tiltakene Fritt Ord-konkurransen for videregående skole og Den norske historiske forenings konkurranse for skoleelever.

Foto: Ilja C. Hendel.

Medier og journalistikk

Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene nå er inne i, har stiftelsen opprettet egne stipend- og støtteordninger for journalister og kritikere.

Publikasjoner   kopi

Publikasjoner

En oversikt over Fritt Ords publikasjoner, gitt ut alene eller i samarbeid med andre.