Stiftelsen Fritt Ord
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.
- «My Favorite War» er en propagandafilm for ytringsfrihet, demokrati, prestekrager og melk, sier den norsk-latviske regissøren Ilze Burkovska Jacobsen.
Høsten 2020 lanserte Norsk PEN og Fritt Ord prosjektet Ungdommens ytringsfrihetsråd.
Fritt Ords tildelingsliste er oppdatert med bevilgninger til mindre, ordinære søknadssaker og søknader til ordningen Norsk journalistikk i februar 2021.
De tre norske dokumentarfilmene «Gunda», «Kunstneren og tyven» og «Do Not Split» er på kortlisten til å bli Oscar-nominert. Fritt Ord gratulerer!
Conversation between Ben Wizner and Heidi Taksdal Skjeseth, hosted by Fritt Ord and Human International Documentary Film Festival.
Conversation between Elena Milashina and Erika Fatland, hosted by Fritt Ord and Human International Documentary Film Festival.
Conversation between Pankaj Mishra and Ingerid Salvesen, hosted by Fritt Ord and Human International Documentary Film Festival.
Fritt Ord deler årlig ut mellom 90 og 100 millioner kroner til støtteverdige prosjekter.
Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmennheten til gode og være offentlig tilgjengelige.
For å søke Fritt Ord om støtte må du opprette en bruker i Fritt Ords søknadssenter.
Oversikt over Fritt Ords søknadsfrister i 2021, inklusive spesialutlysninger.
Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmennheten til gode og være åpent tilgjengelige for alle.
Visjoner Teater ved Juni Dahr har mottatt kr 75 000 til manusutvikling for forestillingen “SPOR – Gamvik”. Stykket handler om overlevelse og ensomhet, og det skal urfremføres på Sletnes fyr i Finnmark sommeren 2022.
Espen Klouman Høiner har fått kr 75 000 i støtte til manusutvikling for forestillingen “Den skinnende byen på fjellet”, som tar for seg Amerika og hva landet representerer som sted, fellesskap, symbol, drøm og mareritt.
Dokumentarfotograf Kyrre Liens kortdokumentar “Ulv, ulv!” kan nå sees på nettsidene til Aftenposten. Filmen er også tilgjengelig med engelske undertekster på nettsidene til The Guardian, under tittelen “The Wolf Dividing Norway”.
Fredrik Drevon har fått kr 25 000 til en gravereportasje om vindkraft med tittelen “Hvor grønt er det grønne skiftet?”.
Mediehuset Minerva har fått støtte til artikkel- og podkastserien «Hvordan restarte Norge?».
Nosizwe Baqwa har fått kr 100 000 i støtte til teaterprosjektet “Nosizwe – mor av en nasjon”, en generasjonsfortelling om tre kvinner som sirkler om temaene identitet, traumer, kjærlighet, flukt og migrasjon.
Fribykunstner Ahmed Falah Al-Ogaili har mottatt kr 40 000 til kunstprosjektet “Å bekjempe Covid-19 med tegning”, der nyskapende grafikk og gatekunst vil illustrere rådene fra Verdens helseorganisasjon og lokale institusjoner.
Espen Stueland har mottatt kr 75 000 til manusutvikling av boken “Kontagium 2020” om koronakrisen og om tidligere tiders litterære verk om pandemi og pest.
Fin Serck-Hanssen har fått kr 100 000 til et fotoprosjekt om helsearbeidere under pandemien.
Lyder Produksjoner har fått kr 150 000 til «Tut & mediekjør» – «en podkast for deg som lurer på hvordan journalistikken blir til».»
Fuglene AS har fått tilskudd til utvikling av dokumentarfilmen “Mina, røverne og den samiske motorsykkelklubben”, med utgangspunkt i Martine Rand og Mina Hadjans arbeid i Røverradion. Regissør er Kari Anne Moe.
Regissør Tommy Gulliksen står blant annet bak dokumentarfilmen «War on Art», hvor kunstnere i Nord-Korea møter kunstnere fra Vesten.
Ten Thousand Images og regissør Ellen-Astri Lundby har fått støtte til utvikling av dokumentarprosjektet “LAPP versus SAME”
Jobb er en selvbiografisk tegneserieroman om forfatterens arbeidsliv og arbeidslivet generelt.
Forfatter Yohan Shanmugaratnam og fotograf Line Ørnes Søndergaard har mottatt kr 125 000 til utgivelse og nettfortelling tilknyttet bokprosjektet “Malstrøm – fri flyt og fritt fall i Brexit-land”.
Boken er en litterær reiseskildring om hele Himalaya-regionen. Fatland skriver om reisen gjennom fem land og møter med mennesker og kulturer. Hun skildrer også globalisering, klimaendringene i regionen og stormaktspolitikk.
«Høyt. En reise i Himalaya» ble i oktober 2020 nominert til Brageprisen i kategorien for sakprosa.
Anne-Stine Johnsbråtens fotoprosjekt «Good Wife, Wise Mother» skildrer rundt 100 japanske kvinner gjennom forskjellige generasjoner, miljøer og yrkesgrupper.
Stiftelsen Fritt Ord hedrer personer eller organisasjoner for deres arbeid innenfor området for stiftelsens formål.
Som del av arbeidet med å styrke ytringsfriheten tar Fritt Ord initiativ til egne prosjekter, alene eller med samarbeidspartnere.
Fritt Ord har tatt initiativ til flere forskningsprosjekter på ytringsfrihetsfeltet, gjennomført av forskjellige norske fagmiljøer. Studiene har blant annet sett på sosiale normer og politisk toleranse for ytringer, netthets og polarisering, kunstneres ytringsfrihet og ytringsfrihet i arbeidslivet.
Fritt Ord har over flere år jobbet for å styrke dokumentarfotografiets stilling gjennom spesialutlysninger av støttemidler, løpende støtte til fotobøker og utstillinger, og gjennom opprettelsen av prosjekter som Norwegian Journal of Photography.
Fritt Ord har innført ulike tiltak knyttet til kunnskapsformidling og litteraturformidling, blant annet en egen årlig tilskuddsordning for norske folkebibliotek. I tillegg tok stiftelsen i 2005 initiativet til opprettelsen av Norges første litteraturhus, og i 2010 til å sikre videre drift av Store norske leksikon.
Fritt Ord tar del i en rekke samarbeidsprosjekter utenfor Norges grenser, primært knyttet til pressefrihetstematikk, demokratiutvikling og styrking av sivilsamfunnsorganisasjoner.
Fritt Ords tilbyr stipender for studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Les også om tiltakene Fritt Ord-konkurransen for videregående skole og Den norske historiske forenings konkurranse for skoleelever.
Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene nå er inne i, har stiftelsen opprettet egne stipend- og støtteordninger for journalister og kritikere.
Fritt Ords publikasjoner, gitt ut alene eller i samarbeid med andre.