Free Media Awards

Free Media Awards er navnet på presseprisene som tildeles av de to stiftelsene Fritt Ord og ZEIT STIFTUNG BUCERIUS. Presseprisene søker å styrke journalistenes uavhengige rolle.

Presseprisene er en støtte til de journalistene og mediene som nekter å gi opp til tross for represalier og økonomiske vanskeligheter. I mange land i Øst-Europa har mediene kommet under et enormt press. Med Free Media Awards ønsker stiftelsene å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid og til å styrke deres vilje til ikke å la seg skremme av sensur og til å motstå selvsensur.

Prisene Free Media Awards tildeles årlig til journalister, aviser eller internettmedier som rapporterer uavhengig og nekter å gi opp på grunn av trusler. Stiftelsen Fritt Ord og ZEIT STIFTUNG BUCERIUS har delt ut pressepriser for Russland og Øst-Europa siden 2004. De var tidligere kjent som Stiftelsen Fritt Ords Pressepris «Fri Presse Russland» og Gerd Bucerius’ Pressepris «Fri Presse Øst-Europa».

Free Media Awards blir tildelt på bakgrunn av tilsendte nominasjoner, som deretter blir vurdert av en uavhengig jury. Juryen for Free Media Awards består av følgende medlemmer: Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen DIE ZEIT, , Juri Durkot, journalist og oversetter, Lviv, Ukraina, Guri Norstrøm, utenriksmedarbeider for NRK, Martin Paulsen, Instituttleder på institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen, og Silvia Stöber, frilansjournalist med særlig kunnskap om utviklingen i Øst-Europa, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia.

Fritt Ord og ZEIT STIFTUNG BUCERIUS deler årlig ut 3 til 5 pressepriser.

Prismottakere