Free Media Awards

Free Media Awards er navnet på presseprisene som tildeles av de to stiftelsene Fritt Ord og ZEIT-Stiftung. Presseprisene søker å styrke journalistenes uavhengige rolle.

Presseprisene er en støtte til de journalistene og mediene som nekter å gi opp til tross for represalier og økonomiske vanskeligheter. I mange land i Øst-Europa har mediene kommet under et enormt press. Med Free Media Awards ønsker stiftelsene å oppmuntre journalister og medier til å fortsette sitt arbeid og til å styrke deres vilje til ikke å la seg skremme av sensur og til å motstå selvsensur.

Prisene Free Media Awards tildeles årlig til journalister, aviser eller internettmedier som rapporterer uavhengig og nekter å gi opp på grunn av trusler. Stiftelsen Fritt Ord og Zeit-Stiftung har delt ut pressepriser for Russland og Øst-Europa siden 2004. De var tidligere kjent som Stiftelsen Fritt Ords Pressepris «Fri Presse Russland» og Gerd Bucerius’ Pressepris «Fri Presse Øst-Europa».

Free Media Awards blir tildelt på bakgrunn av tilsendte nominasjoner, som deretter blir vurdert av en uavhengig jury. Juryen for Free Media Awards består av følgende medlemmer: Alice Bota, Moskva-korrespondent for ukeavisen DIE ZEIT, Ane Tusvik Bonde, seniorrådgiver ved Human Rights House Foundation, Oslo, Juri Durkot, journalist og oversetter, Lviv, Ukraina, Guri Norstrøm, utenriksmedarbeider for NRK, Martin Paulsen, Instituttleder på institutt for fremmedspråk ved Universitetet i Bergen, og Silvia Stöber, frilansjournalist med særlig kunnskap om utviklingen i Øst-Europa, Sør-Kaukasus og Sentral-Asia. Fritt Ord og Zeit-Stiftung deler årlig ut 3 til 5 pressepriser.

Prismottakere