Free Media Awards 2023
Vazhnye Istorii

Den uavhengige russiske nettsiden Vazhnye Istorii (Important Stories, kortform: IStories) ble etablert i 2020 av Roman Anin, tidligere reporter i Novaya Gazeta.

To år etter etableringen måtte Istories avbryte sine aktiviteter i Russland som en følge av at de fikk betegnelsen ‘utenlansk agent’ og ‘uønsket organisasjon’ av russiske myndigheter, og den russiske etterretningstjenesten utførte raid i nyhetsrommet og Anins leilighet. Kontoret til Istories er nå lokalisert i Europa, hvor teamet fortsetter med uavhengige rapportering.

Siden begynnelsen av den russiske krigen i Ukraina har Istories fokusert på å undersøke russiske krigsforbrytelser i Ukraina. De har gjort undersøkelser av navnene og identiteten til ukrainske barn som har blitt bortført i Ukraina og fraktet til Russland. Nylig publiserte Istories en ny undersøkelse av hvordan nesten 2500 ukrainske foreldreløse barn ble tvangsdeportert til Russland. Et annet undersøkende prosjekt viser hvordan Kasakhstan har blitt en større leverandør til den russiske krigsmaskinen, til tross for internasjonale sanksjoner. Medieplattformen er også sterkt engasjert i å samarbeide med internasjonale og regionale medier, et faktum som ble bekreftet av bidragene til Istories’ journalister i publiseringen av Pandora Papers.

Les hele annonseringen juni 2023

Se intervju med FMA vinnerne 2023