Free Media Awards 2023
Sevgil Musaieva

Den ukrainske journalisten Sevgil Musaieva får en Free Media Award for sitt arbeid som sjefredaktør for Ukrainska Pravda (Ukrainian Truth).

Nettmediet som ble grunnlagt av Georgi Gongadze i 2000, er et av de største uavhengige mediene i Ukraina. Det har alltid vært en viktig kilde til balansert og kritisk informasjon. Etter at avisen fikk nye eiere i 2021 har Musaieva og redaksjonen i Ukrainska Pravda greid å opprettholde sin uavhengige og kritiske posisjon, og undersøkende journalistikk er fremdeles et varemerke. Mens Russlands fullskala invasjon 24. februar 2022 endret nærmest alt, forandret den ikke den høye standarden på det journalistiske arbeidet til Sevgil Musaieva og Ukrainska Pravda. Ved å opprette en engelskspråklig versjon sikret Musaieva at en leserskare som strekker seg langt utover Ukrainas grenser får tilgang til solide og troverdige reportasjer om krigen og dens konsekvenser.

Musaieva startet sin karriere som økonomijournalist i Forbes Ukraine, hvor hun blant annet undersøkte korrupsjon blant embetsmenn på høyt nivå og parlamentsmedlemmer. Etter den russiske okkupasjonen av Krim ble Musaieva, som selv er krimtatar, en av medstifterne av CrimeaSOS. Den ble startet som en Facebook-side for å hjelpe flyktninger og gi verifisert informasjon om situasjonen på Krimhalvøya. I dag er CrimeaSOS en NGO som har som formål å bidra til å stanse okkupasjonen av Krim, og etter det arbeide for den påfølgende reintegreringen i Ukraina. Sevgil Musaieva har vært sjefredaktør i Ukrainska Pravda siden 2014. Hun har nylig laget en serie med dybdeintervjuer av innflytelsesrike politikere. Hun er også vert for UP Chat, en ukentlig samtale med inviterte journalister som snakker om krigen, internasjonale forbindelser og problemer som oppstår i forbindelse med å bekjempe korrupsjon. Time Magazine har plassert henne på listen over de 100 mest innflytelsesrike personene i 2022.

Les hele annonseringen juni 2023

Se intervju med vinnere av FMA 2023