Fritt Ords Honnør 2023
Ella Marie Hætta Isaksen

Musiker, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen ble tildelt Fritt Ords Honnør 8. mars 2023 for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter.

Ella Marie Hætta Isaksen var frontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i månedsskiftet februar/mars, mot Regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag. Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene.

–Denne kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen, og ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har Isaksen stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sa Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann om tildelingen da den ble gjort kjent i mars 2023.

Musiker og dokumentarfilm

Isaksen har vært en profilert musiker og aktivist i nesten et tiår. I 2016 vant hun Samisk Grand Prix, i 2017 Liet International og i 2018 NRKs Stjernekamp. Siden 2017 har hun vært frontfigur og vokalist i synthpopbandet ISÁK, som har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.
Ella Marie Hætta Isaksen spilte hovedrollen i spillefilmen “Ellos Eatnu – La elva leve” (2023) om Alta-saken. Hun er hovedperson i dokumentaren “Rahcan – Ellas opprør” fra 2022, som gir et innblikk i hennes langvarige innsats som samisk naturaktivist, blant annet i Repparfjord-saken. I 2021 ga hun ut boken “Derfor må du vite at jeg er same”, om sin kamp mot fornorskning og diskriminering.

Lovet å ikke gi seg
– 23. februar vrengte jeg kofta mi i protest. I dag vrenger jeg den tilbake i takknemlighet. Jeg vil takke alle ved å gi et løfte. Jeg kommer aldri til å gi meg, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin takketale for Fritt Ords honnør. da hun mottok prisen 30. mars 2023.
– Nå tror jeg alle har sett hvilken kraft som bor i 14 samer som vrenger kofta si. Og verden skal vite at når vi neste gang vrenger det fineste vi har, så mener vi alvor.
Hun kritiserte også pressen.
– Norsk presse" burde vunnet en pris for konsekvent å klare å avspore debatten":/nb/aktuelt/kritiserer-pressens-dekning-av-fosen-saken-1176 om Fosen, sa hun.

Her kan du se og høre talen

Et symbol på rettighetskamp

– I sivil ulydighets-aksjonen var Ella Marie Hætta Isaksen en frontfigur. Hun ble et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, sa Fritt Ords styremedlem Frank Rossavik i sin tale da Isaksen mottok Fritt Ords Honnør.
 

– Kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen. Den har ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har hun stått sentralt ved å forene kultur og arbeid for minoritetsvern og urfolksrettigheter på måter som har nådd svært mange.

Her er et kort utdrag på Instagram.

Fritt Ords Honnør
Prisen består av et beløp på 100 000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris årlig.