Fritt Ords Honnør til Ella Marie Hætta Isaksen

8. mars 2023

Fritt Ords Honnør tildeles musiker, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen (24) for hennes innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettigheter. Se utdelingen strømmet på Frittord.no

Oppdatering 30. mars 2023: Her kan du se utdelingen strømmet.

Hun var frontfigur under de fredelige sivil ulydighets-demonstrasjonene i Oslo i månedsskiftet februar/mars, mot Regjeringens manglende oppfølging av høyesterettsdommen om vindturbinene på Fosen i Trøndelag. Kunstneren og aktivisten Isaksen er blitt et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene.

–Denne kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen, og ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har Isaksen stått sentralt ved å forene kultur, aktivisme og arbeid for minoritetsvern og urfolksretter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Musiker og dokumentarfilm

Isaksen har vært en profilert musiker og aktivist i nesten et tiår. I 2016 vant hun Samisk Grand Prix, i 2017 Liet International og i 2018 NRKs Stjernekamp. Siden 2017 har hun vært frontfigur og vokalist i synthpopbandet ISÁK, som har fått nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Ella Marie Hætta Isaksen spiller hovedrollen i den kinoaktuelle spillefilmen “Ellos Eatnu – La elva leve” (2023) om Alta-saken. Hun er hovedperson i dokumentaren “Rahcan – Ellas opprør” fra 2022, som gir et innblikk i hennes langvarige innsats som samisk naturaktivist, blant annet i Repparfjord-saken. I 2021 ga hun ut boken “Derfor må du vite at jeg er same”, om sin kamp mot fornorskning og diskriminering.

Prisutdeling

Utdelingen til Ella Marie Hætta Isaksen vil finne sted i Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo torsdag 30. mars kl. 10.00.

Fritt Ords Honnør består av et beløp på 100 000 kroner. Prisen deles ut av Stiftelsen Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Fritt Ord deler også ut Fritt Ords Pris årlig.

Fritt Ords Nyhetsbrev

Vil du lese flere nyheter fra Fritt Ord? Abonner gjerne på vårt gratis nyhetsbrev.

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.