Nyheter

Hvordan velger journalister sine eksperter? Fritt Ords journaliststipend 2025

17. oktober 2024

Morgenbladet-journalist Jon Kåre Time er tildelt Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford våren 2025. Temaet for hans oppgave er eksperters rolle som kilder i journalistikken.

Fake og fakta og alt imellom: Seminar for lærere i videregående skole

13. oktober 2024

Fredag 1. november kl 9-15
Sted: Fritt Ords lokaler i Oslo
For lærere over hele landet – Fritt Ord tilbyr seg å dekke reiseutgifter.

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Nefise Özkal Lorentzen filmer i Bangladesh.

Frie stemmer Nefise Özkal Lorentzen: – Fritt Ord bør satse mer på ungdom og minoriteter

20. oktober 2024

Dokumentarfilmskaper Nefise Özkal Lorentzen oppfordrer Fritt Ord til å investere enda mer i ungdom, spesielt de som har minoritetsbakgrunn.

Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken: – Å nekte retten til å flagge eller ikke flagge kan snevre inn ytringsfriheten vår

12. oktober 2024

– Som redaktør opplever jeg daglig hvor viktig ytringsfriheten er, men frykter at vi innskrenker allerede opparbeidede rammer med stadige små skritt, sier nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken. Det gjelder blant annet retten til å demonstrere eller flagge Pride-flagg – og retten til å ikke delta i kollektive i ytringer som Pride-flagging.

Frie stemmer – 22. juli var det største angrepet på ytringsfrihet i Norge siden andre verdenskrig

6. oktober 2024

Generalsekretær i Norsk PEN og leder av Nobel-komitéen Jørgen Frydnes var daglig leder på Utøya i 12 år.
– Utøya ble gjenreist fordi vi klarte å snakke sammen. Gjennom smerte, sinne og fortvilelse og dialog, har vi skapt en historie om håp, ikke frykt.

Fra redaksjonen i E24. I forgrunnen sitter leder for brukerdata og AI, Andreas Fosse. Foto: E24

400 000 kroner til å gjøre norsk gravejournalistikk bedre med KI

1. oktober 2024

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene. Radio Folgefonn skal følge kraftpolitikken og hjemfallsretten, og Periskop skal sikre kritikk av utstillinger, film og TV-serier for barn og unge. Se nye tildelinger i journalistikk i september 2024.

Tani Dibasey

Frie stemmer Teaterregissør Tani Dibasey om ytringsfrihet: –  Svarte stemmer blir trivialisert

29. september 2024

Teaterregissør Tani Dibasey sier Norge har brukt sin ytringsfrihet til å protestere mot de store institusjonsteatrene. – Norge har mer ytringsfrihet enn de fleste, men friheten er likevel “rasistisk, aktivt undertrykkende og diskriminerende”, sier han. – Svarte stemmer blir trivialisert, ikke minst i scenekunsten.

Nekter å la seg tvinge til taushet. Free Media Awards 2024 utdelt i Oslo

17. september 2024

–  Vi nekter å la oss tvinge til taushet.
Det var det felles budskapet da seks medier, journalister og redaktører fra både Georgia, Aserbajdsjan, Ungarn, Ukraina, Russland og Belarus 17. september mottok Free Media Awards 2024 på Nobelinstituttet i Oslo.

– Å true, angripe, kidnappe og myrde journalister er blitt en krigstaktikk, sa dokumentarfilmskaper Tonje Hessen Schei i sin tale til prisvinnerne.

May-Linn Clemet

Frie stemmer May Linn Clement, avistegner og komiker, tror ikke at ytringsrommet for humor er snevrere i dag.

16. september 2024

– Satireteiknarar er, slik eg ser det, spesielt utsett for å bli tolka i verste meining, sier Clement.

Frie stemmer Konspirasjonsteoretikere er vanskelige å avvise : "Det er jo det de vil du skal tro"

15. september 2024

Anders Fitje, lektor ved Firda videregående skole, lærer flittig vekk hvordan man lager egne konspirasjonsteorier.

Paul Brady og Hege Vadstein

Frie stemmer – Vi fikk munnkurv om Palestina-saken i Nürnberg

15. september 2024

Hege Vadstein og Paul Brady driver det uavhengige bladet og nettmagasinet Torggata Blad. De står midt oppi et kunstnerisk ytringsfrihetsdilemma i Nürnberg.

– Vanskelig å undervise om rasisme

11. september 2024

– Det sitter i kroppen. Det er noe du aldri glemmer.

Det sa Khadija Lalla Djobarta, elev ved Edvard Munch vgs. i Oslo, om rasisme da Fritt Ord mandag 9. september inviterte til debattseminar om “Hvordan prate om rasisme” i skolen.

Tonje Gjevjon

Frie stemmer – Det er de som går mot flertallet som merker i hvilken grad ytringsfriheten gjelder

11. september 2024

Kunstner Tonje Gjevjon sier det er lett å heie på ytringsfrihet når alle er enige, men det er de som går mot flertallet som merker i hvilken grad ytringsfriheten gjelder. Selv har hun møtt mye motbør for å ytre seg tydelig i transdebatten.
– For å beholde ytringsfriheten må man benytte seg av den for alt den er verdt. De som ikke bruker den, gir den fra seg, sier Gjevjon.

Fritt Ords masterstipend

9. september 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 13. september.

Fortalt fortid – tegneserier kan åpne historien på nye måter

9. september 2024

Tegneserier om historiske temaer var årets trend blant 144 folkebibliotek som søkte på Fritt Ords bibliotekutlysning 2024, «Fortalt fortid».
– Tegneserier kan formidle historien på nye måter til nye grupper, sier både serieskapere og bibliotekarer. 44 bibliotek har fått 2,6 millioner kroner til å arrangere møter om sakprosa, skjønnlitteratur og tegneserier. Det er det høyeste beløpet siden bibliotekutlysningene startet i 2008.