Hva støtter vi?
Fritt Ord deler ut støtte til prosjekter som bidrar til å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Tiltakene som støttes skal komme allmennheten til gode og være offentlig tilgjengelige.
En oversikt over hvilke prosjekttyper som støttes finnes nedenfor. Innenfor alle sjangere vurderes prosjektene etter kvalitet, originalitet, aktualitet, formidlingsevne og grundighet. Til noen prosjekttyper er det spesielle krav. Les mer om hva vi ser etter under hver prosjektkategori.
Generelt
Fritt Ord støtter i hovedsak prosjekter i Norge (eller med norsk tilknytning). I særlige tilfeller kan stiftelsen bidra til å fremme ytringsfriheten i andre land. Fritt Ord kan støtte flerårige prosjekter, men tildeler normalt bare midler for ett år av gangen. Prosjekter som har en fagintern karakter får sjelden støtte.
Ta gjerne en kikk på våre tildelinger for å få et innblikk i stiftelsens bevilgningsprofil og størrelsesorden på støttebeløp som har blitt gitt tidligere.
Arrangement
Fritt Ord støtter en rekke seminarer, konferanser, festivaler, filmvisninger og andre typer arrangementer.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Gi en presis og oversiktlig beskrivelse av arrangementet. Gjør rede for når og hvor det planlagte arrangementet (eller arrangementene) skal finne sted. Gjør innholdsbeskrivelsen så konkret som mulig. Hvilke temaer/problemstillinger skal arrangementet ta for seg? Hvorfor er dette viktig? Har dere gjennomført arrangementer som dette tidligere? Inkluder et så detaljert program som mulig, gjerne med navn på innledere/paneldeltakere. Beskriv om mulig målgruppen for arrangementet, og oppgi eventuelle samarbeidspartnere.
Budsjett og finansieringsplan
Oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart. Et budsjett bør være så spesifikt som mulig. I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
Dersom man får innvilget støtte til et arrangement, vil man ofte måtte sende inn endelig program før midlene kan utbetales. Informasjon om dette finner du i tilsagnsbrevet.
Fritt Ord støtter ikke interne eller lukkede arrangementer og kurs. Arrangementer med høye inngangspenger støttes kun unntaksvis.
Bok
Fritt Ord bidrar primært med støtte til manusarbeid for sakprosautgivelser. Stiftelsen avslår vanligvis søknader om støtte til romaner, selvhjelpsbøker, håndbøker, rapporter og utgivelser knyttet til spesifikke kampanjer. Fritt Ord støtter i alminnelighet ikke bøker på andre språk enn norsk. Støtte til trykking/produksjon og oversettelse ytes bare unntaksvis, og da til utgivelser med nær tilknytning til stiftelsens ytringsfrihetsformål og distribusjon via mindre, uavhengige forlag.
Søknader om støtte til manusutvikling sendes normalt inn av forfatteren selv, mens søknader om trykkestøtte/produksjon vanligvis kommer fra forlaget. En søknad om støtte til manusutvikling bør inneholde en intensjonsavtale med et forlag som garanterer redaktørbistand og distribusjonsavtale. Fritt Ord støtter tradisjonelt ikke bøker utgitt på eget forlag.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Legg ved en presis og oversiktlig beskrivelse av bokprosjektet. Hva skal boken handle om, og hvordan er dette relevant i lys av Fritt Ords formål? Hva finnes av eksisterende litteratur på dette feltet? Hvem er målgruppen for denne boken? Legg ved en konkret innholdsbeskrivelse med redegjørelse for bokens oppbygging. En tentativ kapittelinndeling, disposisjon eller innholdsfortegnelse må inkluderes. Det er også mulig å legge ved et kort utdrag av manus.
Budsjett og finansieringsplan
I søknader om støtte til manusutvikling ønsker vi et budsjett som indikerer hvor lang tid skrivearbeidet vil ta (gjerne oppgitt i antall månedsverk), informasjon om tapte arbeidsinntekter i denne perioden, og andre eventuelle utgifter. Fritt Ord har ikke egne satser for skrivearbeid, men forholder seg løselig til NFFOs satser per månedsverk.
I søknader om trykkestøtte ønsker vi en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, inklusivt eventuell annen støtte.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
Det er mulig å legge ved utdrag av manus (begrenset til 1-2 kapitler). Det er også mulig å legge ved støtteuttalelser.
Når prosjektet resulterer i utgivelse, skal det på bokens kolofonside – eller tilsvarende ved andre typer publikasjoner – stå at forfatteren har mottatt støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.
Medier og journalistikk
Det er mulig å søke Fritt Ord om støtte til blant annet artikkelproduksjon, tidsskrift, podkast, radioproduksjon, reportasjereiser og TV-produksjon. Denne typen prosjekter havner innunder Fritt Ords egne ordning: «Norsk journalistikk». Denne ordningen har samme søknadsfrister som ordinære søknader.
Fritt Ord har også egne stipender for kritikere. Her gjelder egne søknadskriterier. Les mer her.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Satsingen er tematisk helt åpen, men prosjekter av stor samfunnsmessig betydning prioriteres. Vi ønsker i høyest mulig grad å støtte det konkrete arbeidet med innhold som skal publiseres, og støtter i mindre grad driftskostnader, tekniske utviklingsprosjekter og innkjøp av utstyr.
Vi ber om at søkere sender inn en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider. Hva skal prosjektet handle om, og hvorfor er dette viktig? Hva har blitt produsert om dette temaet tidligere? Hvordan vil du gå frem? Oppgi hvor mange artikler eller episoder du tenker å produsere. Prosjektskissen må inneholde en fremdriftsplan og en detaljert innholdsbeskrivelse (f.eks. i form av en artikkeloversikt eller publiseringsplan).
I prosjektbeskrivelsen må du også oppgi nøkkeltall for din publikasjon, eller publikasjonen du har en avtale med, hvis du er frilanser. Hvor mange lesere/lyttere har dere, og hvor ofte kommer publikasjonen ut? Ordningen prioriterer dags- og ukepresse og allmenne kulturtidsskrifter. Medlemsblader og fagtidsskrifter faller i de fleste tilfeller utenfor ordningen, og fagpresse og bransjeblader støttes kun unntaksvis.
Podkaster med publiseringsavtaler hos etablerte medier stiller sterkere enn podkaster som kun skal slippes på iTunes, Spotify og lignende plattformer. Dersom du ikke har noen avtale om sampublisering, bør du legge ved en godt gjennomarbeidet plan for promotering og distribusjon.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet bør inneholde en oversikt over prosjektets utgifter. Dere bør også synliggjøre egeninnsats. Dersom en del av utgiftene inkluderer frikjøp av medarbeidere og innleie av vikar, skal dette oppgis.
CV
Bevilgninger i ordningen «Norsk journalistikk» skal tildeles navngitte skribenter. Du må legge ved en oversikt over skribenter og prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver.
Annet
Dersom du søker som frilanser bes du om å legge ved en kort bekreftelse på publiseringsavtale og honorarnivå fra redaksjonen(e) som skal publisere prosjektet. Merk at en bevilgning er ment som et tillegg til honorar, og at det at du mottar midler fra Fritt Ord ikke kan brukes til å nedjustere nivået på honoraret du mottar.
Fritt Ord støtter typisk ikke kronikker og annet arbeid som ikke honoreres.
Når prosjektet publiseres bør det oppgis at det har fått støtte av Fritt Ord.
Film
Det er mulig å søke Fritt Ord om støtte til utvikling og produksjon av dokumentarfilm og dokumentarserier. Det er også mulig å søke om støtte til formidling. Fritt Ord støtter kun helt unntaksvis fiksjonsfilm.
Søknader om støtte til dokumentarfilm blir oftest innsendt av filmens produsent. Dersom prosjektet ikke har en produsent, stiller søknaden svakere.
Utenlandske dokumentarfilmer kan vanligvis kun motta støtte dersom de har en norsk co-produsent. Søknaden må sendes inn av den norske co-produsenten, med en tydelig redegjørelse for hvilke deler av arbeidet som skal utføres i Norge.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Du må legge ved en presis og oversiktlig beskrivelse av filmprosjektet. Hva skal filmen handle om, og hvorfor er dette viktig? Hvem er målgruppen for filmen? Søknaden må inneholde en konkret innholdsbeskrivelse med en god redegjørelse for filmens oppbygging og grunntese. Inkluder noen avsnitt om etiske overveielser dersom det er relevant.
Det er mulig å legge ved lenke til trailer eller lignende. Merk at det er begrenset hvor stor filen med prosjektbeskrivelse kan være, og at det derfor ikke er mulig å inkludere mange bilder i høy oppløsning.
Budsjett og finansieringsplan
Budsjettet skal inneholde en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
En søknad om støtte til dokumentarfilm bør også inneholde en oversikt over tenkte visningskanaler. Legg ved bekreftelse fra filmfestivaler eller TV-kanaler dersom dere har dette.
Når filmen er ferdig bør det stå i rulleteksten at prosjektet har fått støtte av Stiftelsen Fritt Ord. Stiftelsens logo finnes her.
Scenekunst
Det er mulig å søke Fritt Ord om støtte til manusutvikling til teaterteateroppsetning og produksjon av teateroppsetning. Fritt Ord støtter også i enkelte tilfeller danseoppsetninger. Vi har ingen tradisjon for å støtte konserter eller rene musikkprosjekter.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Hva skal stykket handle om, og hvordan er dette relevant i lys av Fritt Ords formål? Hvem er målgruppen for stykket? Søknaden må inneholde en konkret innholdsbeskrivelse med en god redegjørelse for stykkets form. Prosjektbeskrivelsen bør også inneholde informasjon om tid og sted for planlagte oppsetninger, og en oversikt over eventuelle samarbeidspartnere.Det er mulig å legge ved lenke til videomateriale, trailer eller lignende. Merk at det er begrenset hvor stor filen med prosjektbeskrivelse kan være, og at det derfor ikke er mulig å inkludere mange bilder i høy oppløsning.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet skal inneholde en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
Det er mulig å legge ved et utdrag av manus.
Foto
Fritt Ord støtter fotoprosjekt, fotojournalistikk, fotoutstillinger og fotobøker.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Prosjektbeskivelsen bør inneholde en redegjørelse av temaet for prosjektet. Hvorfor er dette viktig og interessant? Hva har blitt gjort på dette feltet tidligere? Hvordan planlegger du å gå frem? Redegjør for prosjektets form. Inkluder informasjon om visningssted/utgiver og eventuelle samarbeidspartnere. Inkluder noen avsnitt om etiske overveielser dersom det er relevant.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet skal inneholde en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
For å få innvilget støtte bør fotobokprosjekter legge ved forlagsavtale, fotojournalistikkprosjekter bør ha publiseringsavtale, og fotoutstillingsprosjekter bør legge ved avtale med visningssted. Les mer om støtte til utstillinger her.
Podkast
Det er mulig å søke Fritt Ord om støtte til podkastproduksjon. Vi prioriterer dokumentarisk podkast og aktualitetspodkast med godt definerte temaer – Fritt Ord støtter ikke fiksjonspodkast. Dersom du er journalist eller skal publisere podkasten i samarbeid med et redaktørstyrt medie, så havner prosjektet innunder Fritt Ords ordning: «Norsk journalistikk». Denne utlysningen har egne frister og krav – les mer her.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Vi ber om at søkere sender inn en mest mulig konkret prosjektskisse. Hva skal prosjektet handle om, og hvorfor er dette viktig? Hva har blitt produsert om dette temaet tidligere? Hvordan vil du gå frem, og hvilken form får podkasten? Oppgi hvor mange episoder du søker om støtte til. Prosjektskissen må inneholde en fremdriftsplan og en detaljert innholdsbeskrivelse (f.eks. i form av en episodeoversikt eller publiseringsplan), også dersom du skal lage en aktualitetspodkast. Inkluder navn på gjester dersom du skal invitere med gjester.
Vi ønsker i høyest mulig grad å støtte det konkrete arbeidet med innhold som skal publiseres, og støtter i mindre grad teknisk utvikling og innkjøp av utstyr.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet bør inneholde en oversikt over prosjektets utgifter. Dere bør også synliggjøre egeninnsats.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
Podkastprosjekter med publiseringsavtaler og produksjonsselskap stiller sterkere enn podkaster som kun skal slippes direkte på iTunes, Spotify og lignende plattformer. Dersom du ikke har noen avtale om sampublisering må du legge ved en godt gjennomarbeidet plan for distribusjon og promotering.
Vi støtter i hovedsak podkaster på norsk, rettet mot et allment norsk publikum.
Kunstprosjekt
Det er mulig å søke Fritt Ord om støtte til produksjon av kunstprosjekter, kunstfilmer, utstillinger og kataloger.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Prosjektbeskrivelsen bør inneholde en redegjørelse av temaet for prosjektet. Hvorfor er dette viktig og interessant? Hvordan planlegger du å gå frem? Redegjør for prosjektets form. Inkluder informasjon om visningssted/utgiver og eventuelle samarbeidspartnere.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet skal inneholde en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egen arbeidstid, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Annet
Søkere stiller sterkere dersom det er avklart hvordan kunstprosjektet skal formidles/vises til publikum. Legg gjerne med avtale med visningssted eller lignende. Les mer om støtte til utstillinger her.
Utstilling
Fritt Ord støtter utstillinger ved kulturinstitusjoner, museer og andre arenaer.
Krav til søknaden
Prosjektbeskrivelse
Prosjektbeskrivelsen bør inneholde en grundig redegjørelse for utstillingens tema og innhold. Hvorfor er dette viktig og interessant? Hva har blitt gjort på dette feltet tidligere? Den bør også inneholde et utstillingsprospekt, som gir inntrykk av oppbygging, arealbruk og formgiving. Hvordan planlegger dere å gå frem? Redegjør for prosjektets målgruppe og eventuelle samarbeidspartnere. Angi tid og sted for utstillingen.
Budsjett og finansieringsplan
I søknadsskjemaet må man oppgi både prosjektets totalbudsjett og søknadssum til Fritt Ord. Stiftelsen fullfinansierer vanligvis ikke prosjekter, og det vil styrke søknaden om man kan vise til egenfinansiering og/eller midler fra andre støtteinstitusjoner eller samarbeidspartnere. Budsjettet skal inneholde en kalkyle eller oversikt som viser prosjektets kostnader, egenfinansiering, prosjektets antatte inntekter, annen støtte som det er gitt tilsagn om og andre søknader som er sendt, men ennå ikke besvart.
CV
Kortfattet informasjon om kvalifikasjonene til enkeltpersoner eller grupper involvert i prosjektet. Er det flere involverte, må CV-er samles i en fil.
Internasjonale prosjekter og organisasjoner
Fritt Ord støtter i hovedsak prosjekter i Norge (eller med en klar norsk tilknytning). I særlige tilfeller kan Fritt Ord bidra til å fremme ytringsfriheten i andre land. Dette utgjør en svært liten del av stiftelsens totale, årlige bevilgninger. Vi prioriterer da internasjonale organisasjoner som arbeider for å fremme ytringsfrihet, pressefrihet og journalistikk.
Er du usikker på om et prosjekt kan få støtte anbefaler vi at du tar kontakt direkte med stiftelsen før du sender inn en søknad.
Stipend
Fritt Ord har fire ulike stipendordninger: stipend for studenter, stipend for kritikere, stipend for satiretegnere og ett årlig stipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism. Følg lenkene for å lese mer om disse fire ordningene.
Bibliotek
Fritt Ord har en årlig bibliotekutlysning med egne midler til litteraturformidling i norske folkebibliotek. Følg denne lenken for å lese mer om ordningen, som hvert år har et nytt tema. I tillegg er det også mulig for bibliotek å søke om støtte til prosjekter og arrangementer utenfor årets tema, uavhengig av denne utlysningen.
Forskning
I de ordinære søknadsrundene støtter Fritt Ord sjelden rene forskningsprosjekter eller forskningsrapporter rettet mot et fagmiljø. Vi kan derimot være interessert i å støtte prosjekter som skal resultere i sakprosabøker eller journalistikk. Les mer om denne typen støtte i listen over. Fritt Ord støtter også aktuell forskningsformidling for et allment publikum.
Støttes ikke
Noen prosjekter passer ikke inn under noen av de store hovedkategoriene. Dersom du er usikker på om prosjektet ditt kan få støtte av Fritt Ord, anbefaler vi at du ringer oss.
Noen eksempler på prosjekter som i spesielle tilfeller kan få støtte:
- Arkivstudier og arkivsikring
- Markeringer
- Musikkprosjekter
- Nettsider og andre digitale utviklingsprosjekt
- Organisasjonsutvikling
- Undervisningsprosjekt
Prosjekter som typisk faller helt utenfor Fritt Ords prioriteringer:
- Kulturminnevern
- Bygningsprosjekter
- Arkiv- og digitaliseringsprosjekter uten formidling
- Rene informasjonskampanjer og produksjon av informasjonsmateriell
- Konkurranser og utdeling av priser
- Opplysningsfilmer/-prosjekter
- Skjønnlitterære bøker
- Spillefilmer
- Festskrift
- Konserter og musikkinnspillinger
- Intern kursing/kompetanseheving og workshoper for små grupper
- Lukkede møter
- Studiereiser
- Skoleturer og sommerskoler
- Lobbyvirksomhet, påvirkningsarbeid
- Prosjekter spesifikt rettet mot små barn