Utlysning: Norsk journalistikk

Fritt Ord satser hvert år inntil 25 millioner kroner på norsk journalistikk gjennom utlysningen “Norsk journalistikk”. Utlysningen har seks søknadsfrister i året.

Utlysningen Norsk Journalistikk er tematisk helt åpen. Journalistene, redaktørene og de redaksjonelle miljøene kan fritt utforme sine søknadsprosjekter når det gjelder temavalg og innhold. Stiftelsens mål er å være med på å muliggjøre prosjekter som kan bli viktige i samfunnsdebatten og for flest mulig borgere.

Du kan søke i vår søknadsportal

Hvem kan søke

Prosjektene skal ha allmennheten som målgruppe. Søkerne kan bruke en hvilken som helst publiseringsplattform, og kan gjerne være multimediale. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner med norske mediebrukere som målgruppe kan søke. Søkerne kan være redaksjoner eller enkeltpersoner, men all støtte skal brukes av navngitte enkeltpersoner. Vi er åpne for nye former for samarbeid mellom flere redaksjoner/journalistiske miljøer, og frilansere med publiseringsavtale er spesielt velkomne som søkere.

Vi ønsker i høyest mulig grad å støtte det konkrete arbeidet med innhold som skal publiseres, og støtter i mindre grad driftskostnader, tekniske utviklingsprosjekter, intern kompetanseheving og innkjøp av utstyr.

Krav til søknaden

Vi ber om at søkere sender inn en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider. Prosjektskissen skal inneholde en fremdriftsplan, en innholdsbeskrivelse (f.eks. i form av en artikkeloversikt eller publiseringsplan) og en oversikt over prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver. Vi ber også om et vedlegg som inneholder opplysninger om andre finansieringskilder, egeninsats og samlet prosjektbudsjett.

Som frilanser bes du om å legge ved en kort bekreftelse på publiseringavtale og honorarnivå fra redaksjonen(e) som skal publisere prosjektet. Merk at en bevilgning er ment som et tillegg til honorar, og at det at du mottar midler fra Fritt Ord ikke kan brukes til å nedjustere nivået på honoraret du mottar.

Merk søknaden «Norsk journalistikk» i tittelfeltet.

Søknadsfrist

Det gjelder samme frister for å søke støtte til journalistikk som Fritt Ords ordinære frister gjennom året.

For søknadsveiledning, ta gjerne kontakt med våre saksbehandlere:

Hanne Vorland, telefon 975 45 247
Elin Lutnæs, telefon 900 39 764

Eventuelt Knut Olav Åmås, direktør

I tillegg til midlene satt av til Norsk journalistikk kommer bevilgninger til sentrale, journalistikkrelaterte områder som dokumentarfilm, dokumentarfoto og journalistisk sakprosa. Disse fortsetter som viktige prioriteringer for Fritt Ord i de ordinære søknadsrundene og faller ikke innunder denne ordningen. Ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til dette.

Les mer:

Stiftelsen Fritt Ord har medier og journalistikk som et kjerneområde.

Fritt Ord startet satsingen “Norsk journalistikk” i 2017. Les pressemeldingen da satsingen ble annonsert.

Her er noen eksempler på prosjekter tildelt midler 2022 og fra 2023 sensur i Russland og fra 2023 “reportasje i Midtøsten og tidsskriftet Jaja”. Fra 2024 kan du lese om Trønderavisens anmeldelser av bysentre (2024) og Asker og Bærum Budstikke som graver i strandsone-utbygging. og om en ny vår for gravejournalistikken i små redaksjoner.

Du kan se lister over alle tidligere tildelinger her (velg «Journalistikk»)

Nyheter

Behind the scene ny vaar   4

Fornyer gravejournalistikken, selv i små redaksjoner

14. februar 2024

Norske journalister har de siste årene fått kraftige verktøy og nye metoder i gravejournalistikk – også i små redaksjoner. Nye typer samarbeid gir resultater. Hvordan har alt dette skjedd? Det spurte Fritt Ord om i et debattseminar 14. februar.

Bring-sjåføren Agnieszka Walasek som laster ferdigsortert plastavfall

Ny vår for norsk gravejournalistikk

25. januar 2024

Lokale og regionale aviser driver i dag med graving og avsløringer vi før bare forventet av store riksmedier. Hvordan har dette skjedd? Fritt Ord inviterer til debattseminar 14. februar kl. 10.00.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Martine Hultin Holte, Joel Nziza, Christina Østtveit, Erik Krogseth Heimdal og Selma Sofie Eikeland i Fædrelandsvennen

– Regionavis skal få frem unge stemmer. Nye tildelinger i journalistikk

4. november 2023

– Ungdom beskriver en skyhøy terskel for å skulle delta aktivt i samfunnsdebatten, forklarer Eivind Ljøstad, sjefredaktør i Fædrelandsvennen. Nå skal regionavisen i Agder trene ungdom i å engasjere seg i offentlig debatt.

Her er de nye tildelingene Fritt Ord gjorde i programmet Norsk journalistikk i oktober 2023. Det inkluderer både dataspilljournalistikk, et tospråklig norsk-arabisk nyhetstidsskrift og den mest ambisiøse satsingen på graving i lokalaviser noensinne.

Einar Tho (Haugesunds Avis), Eivind Ljøstad (Fædrelandsvennen), Karianne Solbrække (TV 2) og Tora Bakke Håndlykken (VG

De store mediene innrømmet sine feil i Baneheia-saken

10. oktober 2023

– Vi har sviktet, sa VG. – Domstolene er blitt pressens siste hellige ku, sa TV2. Det kom mange innrømmelser og beklagelser da rapporten om mediedekningen i Baneheia ble lagt frem på Pressens Hus tirsdag. Men også vilje til å lære av saken og se fremover.

 Media står utenfor Ila fengsel.

Mediene og Baneheia-saken

10. oktober 2023

Norsk Presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord presenterer i dag en omfattende rapport om mediedekningen av Baneheia-saken gjennom to tiår.

Img 3727 1

– Konstruktiv journalistikk skal ikke være kos og gladsaker

5. oktober 2023

The Fritt Ord Journalism Fellowship 2024 ved Oxford University er tildelt Ingeborg Rangul (53), journalist i Fagbladet. Rangul skal fordype seg i konstruktiv journalistikk i praksis.

Skjermbilde 2023 09 18 kl. 13.04.39

Mediene og Baneheia-saken

18. september 2023

Norsk Presseforbund og Stiftelsen Fritt Ord inviterer alle interesserte til seminar om mediene og Baneheia-saken, tirsdag 10. oktober kl 09-12 i Pressens hus.

Orwa Nyrabia

Masahat: Decolonize the Gaze with Orwa Nyrabia

12. september 2023

Decolonizing the documentary has been a recurring theme at IDFA, the world’s largest documentary film festival, since Orwa Nyrabia became the Artistic Director in 2018. Under his leadership, the festival has been tackling the difficult questions of representation, equity and inclusion.
Time: September 24, 4-6 PM
Place: Vega Scene, Oslo

Janne Bjørgan presenterer Reuters Institute Digital Newsraport på Fritt Ord 23. august.

Digital News Report 2023: – Norske lesere styrer ikke unna nyheter om politikk

24. august 2023

Sammenliknet med mange andre land styrer norske lesere ikke unna nyheter om politikk. Det viser ny forskning presentert på seminar hos Fritt Ord. Tallene viser også at TikTok fosser frem som en nyhetskilde for nyhetsbrukere under 24 år.

Gxmt3nvriqikapoapwzz9h

– Dataspill er det vanskeligste kulturuttrykket å anmelde

7. juni 2023

– Halve Norge under 45 år spiller dataspill aktivt. Snart spiller nesten alle. Likevel er det nesten ingen store medier i Norge som anmelder eller skriver om dataspill lenger, sukker journalist og redaktør Erik Fossum, primus motor i dataspillmagasinet PressFire.

Mann henter engangsplastikk søppel i norsk by.

Norsk gravejournalistikk er revitalisert

3. mai 2023

30 lokalaviser ruller for tiden ut avsløringer om søppelbergene med engangsplast i Norge og Europa. Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) styrker gravejournalistikken i de små redaksjonene.