Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

– Ideen til Jaja fikk jeg faktisk da jeg flyttet hjem til hjembygda etter mange år i Oslo, forteller redaktør Tora Hope i det nyetablerte tidsskriftet Jaja – for skriftlig og muntlig fortellerkunst. Hope sier hun var frustrert over at det ofte er de samme historiene som fortelles fra distrikts-Norge – som regel om «fraflytting og mørke framtidsutsikter».
– Kan vi ikke også få snakke om andre spørsmål når vi snakker om bygdene? Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier hun.

Utgiveren, Jakob Sande-senteret for forteljekunst og tidsskriftets redaksjonsråd utviklet ideen til tidsskriftet, som ble lansert under teaterfestivalen i Fjaler i september 2023. Redaksjonen er basert i Fjaler, og er dermed, som de selv understreker, et nasjonalt tidsskrift med røtter på landsbygda.

I første utgave presenterer Hope leserne for forfatter Brynjulf Jung Tjønns novelle «Kinesaren», journalist Siri Helles reportasje «Alt som bur i eit gamalt hus», sosialantropolog Dubie Toa-Kwapongs «Å fortelje er å føre vidare» og forfattar og lærar ved Skrivekunstakademiet Tormod Hauglands tekst om «Det guddommelege forteljetalentet». Fremover skal Jaja dessuten forsøke å bygge opp kunst- og kulturkritikken i distriktene. Tidsskriftet skal utkomme med fire digitale og én fysisk utgave i 2024. Oppstarten finansieres også av Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane og Fjaler.

Jaja
Tidsskriftet Jaja (skjermbilde)

Studentene graver
Studentavisen Universitas har fått midler til en ny runde med graveprosjekt under redaktør Alida de Lange D’Angostino og gravesjef Thea Eide. Midlene går til å «kikke utdanningsinstitusjonene i Oslo nærmere i kortene» – gjennom å søke innsyn i postjournalene til Universitetet i Oslo og andre utdanningsinstitusjoner, og følge opp tips som det krever litt å granske. Universitas er Norges største studentavis med 30 utgivelser hvert år.

Fritt Ord har i flere runder støttet gravearbeidet i studentavisen. Blant saker avisen nylig dekket, er en masterstudent som var uten veileder i nesten to år og en IT-medarbeider på UiO som skal ha delt pro-russisk propaganda og konspirasjonsteorier online.

Skjermbilde fra Universitas.
Universitas graver i postjournalene til UiO. Der fant de blant annet denne saken: en student som ble stående to år uten veileder. Skjermbilde fra Universitas.

Reportasjer i Israel i krig
Fotojournalist Nora Savosnick fikk støtte til reportasjer fra Israel og Palestina, hvorav en ble publisert i Morgenbladet sammen med Nikolai Melamed Kleivan. Hun reiste i midten av oktober, da krigen var et faktum.

– Situasjonen forandret seg kontinuerlig, noe som ledet oss til å fokusere på en historie om palestinere med israelsk statsborgerskap i Israel. Den ene dagen bidro de til å redde liv under massakren 7. oktober, den neste ble de konfrontert med økende fiendtlighet fordi de er en del av den arabiske minoriteten. Savosnick planlegger også en større featureartikkel om kibbutzen Be’eri, som hun planlegger å følge over lengre tid.
Nr 1
Wafa Zubibat, en palestiner med israelsk statsborgerskap, står midt i konflikten i Israel og Palestina.
– Hvis jeg uttrykker støtte til Gaza, kan jeg havne i fengsel. Og hvis jeg kritiserer Hamas, så blir jeg hatet av menneskene i de okkuperte områdene, sier hun.
Foto: Nora Savosnick (2023)
Elever på Vestbredden, Palestina, under en feiring som markerer avslutningen av videregående skole
Elever på Vestbredden, Palestina, under en feiring som markerer avslutningen av videregående skole. Foto: Nora Savosnick (2021)

Mindre bevilgninger i Norsk journalistikk november 2023 (søknader om kr 100 000 eller mindre)

BOK365, Norsk journalistikk: Temanummeret “Kunstig intelligens og kulturen”, kr 70 000

Finn Iunker, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Ytringsfrihet i Palestina” for Klassekampen, kr 50 000

FOG OF WAR AS, Norsk journalistikk: Podkasten “Gråsoner – den nye kalde krigen” høsten 2023, kr 20 000

Matias Ludvig Littauer, Norsk journalistikk: En journalistisk undersøkelse av demokratiets tilstand utenfor Europa, kr 40 000

Morgenbladet A/S, Norsk journalistikk: Reportasjereise til Israel, kr 40 000

Nora Savosnick, Norsk journalistikk: Fotoreportasjer fra Israel og de palestinske områdene, kr 90 000

Norsk kritikerlag, Norsk journalistikk: Kritikersamlingen “Kunstbyen Bergen”, kr 30 000

Norsk kritikerlag, Norsk journalistikk: Internasjonale kritikersamtaler 2024 – visuell kunst, kr 30 000

Norsk kritikerlag, Norsk journalistikk: Kritikerseminaret 2024, om maktproblematikk i kritikkfeltet, kr 50 000

Norsk kritikerlag, Norsk journalistikk: Debattmøter teater, musikk og dans 2024, kr 30 000

Sande-selskapet, Jakob, Norsk journalistikk: Etablering av tidsskriftet Jaja om fortellerkunst, kr 60 000

seriX, Norsk journalistikk: Serienett 2024, kr 50 000

Tidsskriftet Bøygen, Norsk journalistikk: Bøygen 2/2023, “Omvei”, kr 15 000

Trønder-Avisa, Norsk journalistikk: Folket anmelder “Spelet om heilag Olav” 2024, kr 25 000

Universitas, Norsk journalistikk: “Den unge generasjonens fremtidshåp”, reiser til Polen og Sør-Korea, kr 60 000

Universitas, Norsk journalistikk: Universitas’ graveprosjekt, kr 80 000

William Sem Fure, Norsk journalistikk: “Tilstandsrapport fra Barentshavet” – dybdereportasjer, kr 20 000