Kulturanmelder byer og tettsteder i Trøndelag

10. januar 2024

Med utsagn som «Stjørdal er en gigantisk skysstasjon» har Trønderdebatt og Trønderavisa skapt lokal debatt om byutvikling ved å «kulturanmelde» byer og tettsteder i Trøndelag. Nå får de støtte til en fjerde og siste sesong av serien. Her er de nye tildelingene til journalistikk. Blant annet skal Guro Kulset Merakerås skrive om fattigdom i dyrtid.

Trønderdebatt har fått tilskudd til en siste del (fjerde sesong) av debattprosjektet «Sentrumskontrollørene», der byer, tettsteder og kjøpesentre i Trøndelag anmeldes som om de var kultursaker.

– Arkitektur og stedsutvikling diskuteres som regel i mediene når det handler om de største prosjektene i de største byene, som Barcode, Nasjonalmuseet og Munchmuseet i Oslo. Derfor lanserte vi høsten 2021 en serie om arkitekturen på de små stedene, sier debattredaktør i Trønderdebatt, Snorre Valen. Serien har vært en suksess, og formidles digitalt på Trønderdebatt og på papir i Trønder-Avisa. Den trønderske stedsutviklingen anmeldes av journalist Stefan Kaliski og fotograf Mikkel Marhaug. Kaliski er utdannet journalist med master i kulturminneforvaltning fra NTNU, og Marhaug er kunstfotograf med master i billedkunst fra Kunstakademiet i Trondheim.

Skaper debatt: Stjørdal som gigantisk skysstasjon
– Målsettingen vår er å demokratisere og ufarliggjøre det å ta stilling til sine egne daglige omgivelser og ette flere i stand til å stille krav til stedsutviklingen der de bor, sier Valen.
Kaliski sier at han skriver anmeldelsene på en slik måte at de kan leses av alt fra «barnehagelærere fra Skreia, anleggsarbeidere på Bjørkelangen til arkitekter i Snøhetta». Noen av dem skaper furore, som da Stjørdal trillet 2 på terningen under tittelen «Denne byen er en gigantisk skysstasjon».

Da var både ordføreren og helseministeren (som er fra Stjørdal) på banen – og sinte. Andre sentrumsslakt har blitt forbigått i relativ stillhet, og noen steder får regelrett ros. Verdalsøra endte for eksempel med hedersbetegnelsen «en kontinental landsby». Fellesnevneren er uansett debatt om steder flest for lesere flest. Til nå har Kaliski og Marhaug anmeldt 22 steder, men det mangler ni som nå dekkes med støtte fra Fritt Ord.

– Serien er kostnadskrevende, derfor søkte vi støtte. Nå skal vi gjennomføre en fjerde sesong som til sammen utgjør et helhetlig portrett av arkitektur og stedsutvikling i Trøndelag, sier Valen.

Anmeldelsene gjennomføres i april 2024 med publisering fra mai til august.

Stefan på slagghaug med utsikt over røros 1fotomikkelmarhaug
Journalist Stefan Kaliski.
Skjermbilde 2024 01 10 kl. 12.51.34
Serien Sentrumskontrollørene har skapt debatt i Trøndelag. Foto: Skjermdump

Fattigdommens nye ansikter
Frilansournalist og sakprosaforfatter Guro Kulset Merakerås har fått støtte til en artikkelserie i gatemagasinene Sorgenfri og =Oslo om fattigdommens nye ansikter, basert på reportasjer i Trondheim. Hun tar for seg fem grupper som sliter med å få endene til å møtes i en tid der halvparten av alle voksne i Norge oppgir at de ikke føler økonomisk trygghet.

– En tredjedel er «utsatt», det vil si at de av og til ikke har dekning til å betale regningene i tide, sier Kulset Merakerås. Hun peker videre på at hele tolv prosent tilhører den gruppa Forbruksforskningsinstituttet SIFO kaller «sliterne», de som nesten alltid har trøbbel med å betale regninger og innimellom opplever at de ikke har nok penger til mat. Verst er det likevel for gruppen på seks prosent som kalles «ille ute». Her er nok penger til mat en konstant utfordring.

Guro Kulset Merakerås.
Guro Kulset Merakerås. Foto: Frida Holsten Gullestad

– I denne artikkelserien ønsker jeg å vise fattigdommens nye ansikter og se på hvilke konsekvenser det har for enkeltmenneskers liv å mangle penger. Jeg ønsker løfte frem mulige løsninger og fungerende tiltak, sier Kulset Merakerås.

Kulset Merakerås har 17 års erfaring som journalist og har tidligere blant annet skrevet bøkene «Moria – På innsiden av Europas største flyktningleir» og «Koronavåren». I denne serien vil hun møte familier, ungdommer, minstepensjonister, minoritetsbefolkning og enslige forsørgere gjennom ulike tiltak disse gruppene benytter. I prosjektbeskrivelsen siterer journalisten Ann-Kristin Malmo i Aleneforeldreforeningen: «Vi er mange som jobber 100 prosent, men likevel ligger søvnløse fordi vi ikke får endene til å møtes. Skal det være sånn?» Merakerås ønsker å løfte Malmos spørsmål inn i en større debatt.

Vil du ha nyheter som disse umiddelbart i innboksen, samt andre nyheter om Fritt Ords prosjekter og priser invitasjoner til Fritt Ords arrangementer? Tegn deg for vårt gratis nyhetsbrev.

Mindre bevilgninger desember 2023, Norsk journalistikk (søknader om kr 100 000 eller mindre)

Anna & Azra AS, Norsk journalistikk: Podkasten “Ukritisk 2024”, kr 40 000

Arctic Storm AS, Norsk journalistikk: Artikkelserie om arbeidsliv og psykisk helse, for Mentalt Perspektiv, kr 40 000

Babylon – Nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier, Norsk journalistikk: Babylon – Nordisk tidsskrift for Midtøstenstudier, kr 40 000

Contemporary Art Stavanger, Norsk journalistikk: Fokusserie om kunst og ansvar, kr 30 000

Foreningen God Kritikk, Norsk journalistikk: Barnebokkritikks debattrekke 2024, kr 40 000

Guro Merakerås, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Fattigdommens nye ansikter”, kr 50 000

Guro Merakerås, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Kvinner på flukt”, kr 30 000

Morgenbladet, Norsk journalistikk: Reportasjer i forkant av valget i USA, kr 50 000

Norsk medieforskerlag, Norsk journalistikk: Norsk medieforskerkonferanse 2024, kr 75 000

Solum Bokvennen AS, Norsk journalistikk: BLAs litteraturjournalistikk, kr 50 000

Torggata Blad, Norsk journalistikk: Torggata Blad nr. 1 – 2024, tema “makt”, kr 35 000

Trass! Tidsskrift, Norsk journalistikk: Utgivelse av tidsskriftet “trass!” 6/2024 – “Syklus”, kr 20 000

Trønderdebatt AS, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Sentrumskontrollørene”, fjerde sesong, kr 50 000

Victoria Åsne Kinsella, Norsk journalistikk: Artikkelserie om mangfold, integrering og innvandring (Utrop), kr 30 000

Vigdis Bonvik-Stone, Norsk journalistikk: Podkast om kvinner og markedsføring, kr 60 000

Aasne Jordheim, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Se hva de ser” om gruppeomvisning (tidsskriftet Museum), kr 40 000