Skriver om museer under press

20. mars 2023

Hvordan er europeiske museer under press? Det svarer frilanser Lene Christensen på for tidsskriftet Museum. Og hvordan er det å være gymlærer, bore tunnel eller drive bensinstasjon? Det utforsker frilanser Siri Helle for Dag og Tid. Her er listen over journalistikkprosjekter Fritt Ord støttet i februar.

Blant flere prosjekt som fikk støtte i februar i av Fritt Ords journalistikkutlysning, er frilansjournalist Lene Christensens artikkelserie i tidsskriftet Museum om hvordan museene på ulike måter, også deres ytringsfrihet, er under press i hele Europa – ikke minst i Polen.
– Jeg står faktisk på farten til Gdansk denne uken, sier Christensen.
Der skal hun skrive om hvordan det polske regjeringspartiet PiS har kjempet med uavhengige museer, som andre verdenskrig-museet i Gdansk, om formidlingen av Polens krigshistorie.
– Jeg lurer på hvordan situasjonen er i dag, og om for eksempel pandemien og krigen i Ukraina har hatt noe å si for hva slags politisk press museene opplever, sier Christensen.

Museer er under press på mange fronter – også av klimakrisen. Her har klimaaktivister fra Last Generation limt seg fast til fotografiet "The Sower" av Vincent Van Gogh i Palazzo Bonaparte 22. november 2022. Foto: Ansa via NTB.

Klimakrisen og spansk borgerkrig
Et sentralt spørsmål i serien er hva museenes ytringsfrihet betyr for publikum og samfunnet.
– Museumsinstitusjonen forvalter vår felles historie og kulturarv. Derfor er det uhyre interessant å se på hvordan museene stiller seg til ulike menneskerettslige og samfunnsaktuelle utfordringer. Deres formidling er med på å avgjøre hva vi og fremtidige generasjoner husker og forstår av fortiden – og det som skjer rundt oss nå, sier Christensen.

Hun skal blant annet se på hvordan museer i Vesten takler klimakrisen, fra Liverpool Museum, som har erklært «klimamessig nødsituasjon», til britiske National Gallery og Courtauld Gallery og norske Vigelandsmuseet og Nasjonalmuseet, som alle har opplevd klimaaktivisme i museet. Andre mulige temaer blir museumsdrift i et krigsherjet Ukraina og hvordan museer i Ungarn forholder seg til loven som forbyr positiv omtale av homofili foran mindreårige samt spanske museers berøringsangst overfor Franco-diktaturet (1939-1975).
– Diktaturtiden er et tema folk flest ikke ønsker å snakke om. Tausheten har visst også vært rådende blant museene i Spania. Men nå er det i endring, sier Christensen, som også vil undersøke om taushet omkring en fascistisk fortid øker faren for at det skjer igjen.

Artikkelserie av Siri Helle om norske yrker startet forrige uke. Faksimile: Forsiden av Dag og Tid 11-2023.

Tid for vanlige jobber
I et annet prosjekt som fikk støtte i februar, skal frilansjournalist Siri Helle utforske helt vanlige yrker for Dag og Tid. Førstemann ut var en tunnelarbeider som driver en tunnelboremaskin for Skanska, i en av tunnelene på nye E16, ved Sollihøgda. Helle fulgte tunnelarbeideren på jobb i 12 timer.
– Jeg har vært på mange arbeidsplasser som journalist, men det gir noe helt annet å være med noen en hel dag, sier Helle.
Mye arbeid har gått med til å velge ut hvem som kan og vil stille opp og ha henne som en flue på veggen. Reportasjene fylles ut med hva andre i faget, bransjeorganisasjoner og fagforeninger kan fortelle. Til sammen blir det et slags portrett av hva selve yrket innebærer i praksis. Neste yrke ut er frisør, og så en franchise-eier av en bensinstasjon. Sistnevnte representerer det Helle påpeker er Norges største yrkesgruppe.

– Noen yrker viser seg vanskelig å portrettere på grunn av «uskyldige tredjeparter», som når toppsjefer må møte kunder og eller folk i helsevesenet pasienter. Casene hennes er som regel ikke medievante. Helle sier hun er blitt overrasket over hvor mye engasjement folk legger i jobben.
– Lønn er ikke alt. Du er jo ikke fornøyd med å stå innendørs soldag etter soldag hvis du ikke brenner for for eksempel driften av bensinstasjonen din, sier hun. Den mest «eksotiske» jobben er det nesten utdødde yrket tønnemaker, som det bare er fire av i Norge – og tre av dem jobber sammen.
– Det blir et øyeblikksbilde av vanlige folks yrkeshverdag, håper Helle.

Oppdatering 14 juni 2023: Her kan du lese" første sak i museumserien, fra Polen. ":https://tidsskriftetmuseum.no/frykter-for-demokratiet/

Vil du lese flere nyheter fra Fritt Ord? Abonner gjerne på vårt gratis nyhetsbrev.

Bevilgninger til større søknadssaker i ordningen Norsk journalistikk, februar 2022 (søknader om mer enn kr 100 000)

Adresseavisen, Norsk journalistikk: Prosjektet “Gjestearbeiderne”, kr 100 000

Aegean Boat Report, Norsk journalistikk: Dokumentasjon og publisering av menneskerettighetsbrudd ved Europas grenser, kr 100 000

Blikk AS, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Minoritet i minoriteten”, kr 80 000

DAG OG TID AS, Norsk journalistikk: Reportasjeserien “Norske yrke”, kr 75 000

Energi og Klima, Norsk journalistikk: Podkasten “Norge til null”, kr 50 000

Ida Madsen Hestman, Norsk journalistikk: Kulturjournalistikk og kritikk 2023 for kulturplattformen TBA – To Be Announced, kr 50 000

Lene Christensen, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Museum under press”, kr 75 000

Malene Emilie Rustad, Norsk journalistikk: Reportasjeserien “På innsiden av den søramerikanske klimakampen”, kr 50 000

Maren Sæbø, Norsk journalistikk: Prosjekt “Grundig journalistikk om Afrika 2023”, kr 125 000

Marius Lien, Norsk journalistikk: “Et år med Lise Klaveness”, spesialutgave av Josimar, kr 70 000

Mediehuset Nettavisen AS, Norsk journalistikk: Graveprosjekt, kr 300 000

Medier og Ledelse AS, Norsk journalistikk: Samtiden – videre satsing i 2023, kr 200 000

Montages, Norsk journalistikk: Kritikkprosjektet “Korrespondanser”, kr 50 000

Museumsnytt /ABM media, Norsk journalistikk: Utstillingskritikk i 2023, kr 100 000

NATT&DAG, Norsk journalistikk: NATT&DAGs kulturkritikk i 2023, kr 150 000

Norsk tidsskriftforening, Norsk journalistikk: Tidsskriftdebattar vår 2023, kr 150 000

OsloMet – Storbyuniversitetet, Norsk journalistikk: Konferanse om sikkerhet for journalister som dekker klima og miljø, kr 100 000

Preus museum, Norsk journalistikk: Kritikk, essay og dybdeintervjuer om fotografi, kr 75 000

Rasmus Andreas Hungnes, Norsk journalistikk: Spelkritikk 2023, kr 100 000

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), UiB, Norsk journalistikk: “Kvalitetssikring, publisering og oppfølging” (del 2), kr 800 000

Sindre Ekrheim, Norsk journalistikk: Krabben – fleirmedialt tidsskrift for poesikritikk, kr 40 000

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, “Skifte av perspektiv – kunst i kanaler”, arrangementsrekke, kr 100 000

Stiftelsen Kirkens Bymisjon Kristiansand, Norsk journalistikk: Kritisk kulturjournalistikk og kulturkritikk i MOT 2023, kr 100 000

Subjekt AS, Norsk journalistikk: Subjekts debattsatsing i 2023, kr 150 000

THIRD EAR STUDIO AS, Norsk journalistikk: Podkasten “Verdens farligste bok”, kr 75 000

Tidsskriftet Fett, Norsk journalistikk: Utgave 1/23, “Kamp”, kr 50 000

Trønder-Avisa, Norsk journalistikk: Trønder-Avisas demokratiprosjekt, kr 150 000

Øystein Lie, Norsk journalistikk: Podkast om journalistikk, kr 50 000