Utlysningen Ny journalistikk fortsetter i 2016

6. januar 2016

Fritt Ord utlyser inntil 10 millioner kroner årlig i 2016 og 2017 til journalistikkprosjekter. Satsningen har tittelen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid og ble startet i 2015.

Oversikt over prosjektene som allerede har fått støtte finnes her.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å gjøre enda mer for å legge til rette for og støtte kritisk og vesentlig kvalitetsjournalistikk på flere områder.

Behandlingen av søknadene vil foregå fortløpende gjennom året, med syv separate frister. Første søknadsfrist er 6. januar 2016 kl. 15.00. De seks andre fristene i 2016 er 12. februar, 29. mars, 13. mai, 1. august, 9. september og 4. november.

De seks områdene dekket av utlysningen er:

  • Journalistikk om Norges forhold til EU
  • Journalistikk om klimaspørsmål
  • Kritisk journalistikk og tilrettelegging av debatt i norske lokalsamfunn
  • Journalistikk for unge mediebrukere
  • Undersøkende journalistikk på lite dekkede felter
  • Prosjektstøtte til frie spaltister med publiseringsavtale

Prosjektene skal ha allmennheten som målgruppe. Søkerne kan bruke en hvilken som helst publiseringsplattform, og kan gjerne være multimediale. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner og publisister med norske mediebrukere som målgruppe kan søke. Søkerne kan være redaksjoner eller enkeltpersoner, men all støtte skal brukes av navngitte enkeltpersoner. Vi er åpne for nye former for samarbeid mellom flere redaksjoner/journalistiske miljøer, og frilansere med publiseringsavtale er velkomne som søkere.

Vi ber om en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider, samt kortfattede vedlegg som inneholder fremdriftsplan, opplysninger om andre finansieringskilder, samlet prosjektbudsjett og oversikt over prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver. Merk søknaden «Ny journalistikk» i tittelfeltet. Søkere bruker Fritt Ords skjema for søknadslevering, se frittord.no og valget “Søknadssenter”.

For søknadsveiledning kontakt Fritt Ord på post@frittord.no.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.