Fritt Ords Pris 2020
Deeyah Khan

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2020 tildeles Deeyah Khan for hennes fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme.

Norsk-pakistanske Deeyah Khan (43) er en av de mest innflytelsesrike regissører av dokumentarfilm med høy aktualitet og samfunnsrelevans. Hun arbeider internasjonalt og har et stort publikum over hele verden, også i Norge.

– Filmene er følsomme og dristige i sine forsøk på å forstå og å opplyse, og behandler flere av de mest kontroversielle temaene i vår tid. Resultatet blir dokumentarfilmer som er både kunstnerisk sterke og journalistisk originale, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

– Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet. I dokumentarene evner hun å møte ekstremister konstruktivt fremfor å bringe dem til taushet. Hennes konfrontasjoner med militante aktivister, som islamister og nynazister, setter i gang endringer hos både ekstremistene og oss som ser filmene. Khan representerer en sjelden posisjon fordi hun møter ytterliggående krefter til utfordrende, men rolig samtale, sier Brochmann.

Deeyah Khan er aktuell med to nye dokumentarer i høst, begge fra Trumps USA. Den ene heter America’s War on Abortion, den andre Muslim in Trump’s America. Begge har nylig hatt premiere både internasjonalt og på NRK.

Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers.

Prisvinneren

Deeyah Khan (født 7.8.77 i Oslo) har norsk-pakistansk familiebakgrunn. Hun vokste opp som Deepika Thathaal og slo gjennom som musiker og sanger i ung alder. I 1997 forlot hun Norge og bosatte seg i London etter hets og trakassering fra konservative norske muslimer. Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider for disse formålene.

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisen er på 500 000 kroner og en statuett signert Nils Aas. Utdelingen av prisen til Deeyah Khan skulle ha funnet sted søndag 13. desember 2020 i Operaen i Oslo, men har på grunn av pandemien blitt utsatt til 23. november, samme sted.

Stiftelsen Fritt Ord

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Anine Kierulf, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.