Fritt Ords Pris 2022
Meduza

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2022 tildeles den russiske nettavisen Meduza for modig, uavhengig og faktabasert journalistikk.

Den uavhengige nettavisen Meduza er i dag en av de viktigste nyhetskildene til grundig og objektiv nyhets- og featurejournalistikk om og fra Russland og den nærliggende regionen. Den rapporterer gjennom sitt nettverk av journalister i flere land både til Russland og til et internasjonalt publikum, på russisk og engelsk.

– Meduza har blitt en viktig stemme for faktabasert og troverdig journalistikk i Russland, som et alternativ til myndighetenes propaganda, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann. – Meduza retter oppmerksomheten mot krigen slik den foregår på bakken i Ukraina, det internasjonale politiske spillet og den pågående informasjonskrigen. De retter også oppmerksomheten mot sivile som er berørt av krigen, fortsetter hun.

Galina Timchenko var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier, men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru.

Meduza er i dag det største uavhengige russiske mediet og en av de ti mest siterte internettkildene på russisk. De når ut til millioner av unike brukere, og den pågående krigen har gitt plattformen et enda større publikum fra hele verden. Meduza ble stemplet som «utenlandsk agent» av russiske myndigheter våren 2021, og etter at Russland gikk til krig mot Ukraina ble de blokkert i Russland av det statlige sensurorganet Roskomnadzor.

– Siden starten på Russlands krig mot Ukraina har hundretalls russiske journalister måttet flykte fra landet, mange fordi de risikerer 15 års fengsel for å gjøre jobben sin, sier Grete Brochmann. – Det har blitt stadig vanskeligere å få tilgang til pålitelig dekning av den virkelige situasjonen i Russland, både økonomisk, politisk og kulturelt. Fritt Ord ønsker med denne prisen å fremheve det viktige arbeidet Meduza gjør som en troverdig nyhetskilde for både det russiske og det internasjonale samfunnet, sier Brochmann.

– Til tross for at nettstedet vårt er blokkert, fortsetter folk i Russland å lese Meduza, sier utgiver Galina Timchenko. – Vi har investert mye ressurser i å utvikle tekniske løsninger som lar folk i Russland fortsette å lese vår journalistikk. Dette inkluderer mobilappen vår, som kan omgå blokkering, i tillegg til nyhetsbrevene og Telegram-kanalen vår, som har mer enn en million abonnenter. Vi forstår hva leserne våre trenger. De trenger nyhetene, men også vissheten om at vi fortsetter å arbeide og kjempe for sannheten. Dette gir dem håp, sier Timchenko.

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisvinneren deler prisbeløpet på 500 000 kroner og får en statuett signert Nils Aas. Dato for prisutdelingen er ikke bestemt pga. koronasituasjonen.

Stiftelsen Fritt Ord

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf, Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.