Espen Klouman Høiner
teateroppsetningen "Made in China"
Teateroppsetningen «Made in China» med dramatiker, regissør og skuespiller Espen Klouman Høiner skal utfordre det «eurosentriske blikket på Kina og det store og allmektige «Jeg’et», men også Kina massive overvåking og kontroll med borgere. Øst møter vest og daoisme møter kyberteknikk i dette teateret.
Teaterskaper Høiner kaller det en «framtidsmytisk skapelsesberetning» om en kommende sivilisasjon, basert på en sammensmeltning av gammel, østlig spiritualitet og moderne, vestlig teknologifilosofi der daoisme møter kybernetisk teknologiforståelse.
Det er samtidig en kunstnerisk refleksjon over et kinesisk statlig system som i økende grad bruker sin høyteknologiske innovasjon til å overvåke og undertrykke sine samfunnsborgere – og som eksporterer disse metodene.
Inspirasjoner fra klassiske verker
Det trekkes i stykket veksler på Laozis Daodejing, det norrøne diktet Voluspå, det sumeriske eposet Gilgamesh, Bibelens skapelsesberetning og filosofen Friedrich Nietzsche, for å nevne noen inspirasjoner.
– Her møter daoistiske refleksjoner om håndverk kybernetisk teknologiforståelse, utdyper Høiner. Han legger også stor vekt på stillhet – inspirert av Susan Sontags essay om «the aesthetics of silencet».
– Stillheten vekker til live noe nytt og inviterer oss til å være oppmerksomme på omgivelsene våre og skaper rom for det som ennå ikke er sagt eller tenkt. Med «Made in China» utforsker vi stillhetens og svakhetens potensial for å gi fantasien større plass.
Medvirkende
Teaterstykket skal settes opp fem ganger på Brent Busk Teater på Nesodden i mai 2024. På musikk jobber komponist Camilla Vatne Barratt-Due. Scenograf blir Signe Becker. Ti skuespillere, det samlede bachelor-avgangskullet 2020 fra Teaterhøgskolen på KHIO, skal spille i stykket. (skriv sammen til ett avsnitt) Høiner er i dag stipendiat på Teaterhøgskolen i Oslo. Han har vunnet Heddaprisen to ganger. Fritt Ord støttet hans forestilling «Den skinnende byen», om USA, med kr 75 000 i 2020.
Bildet viser utdrag fra den tidligere teateroppsetningen som Made in China bygger videre på – Den Skinnene Byen. Foto: Espen Klouman Høiner