Toni Usman Produksjoner
teateroppsetningen "Dødsstraff"

2023 oktober Teater kr 100 000

Regissør og dramatiker Toni Usman har fått 100 000 kr i støtte til teaterforestillingen «Dødsstraff», som skal settes opp neste høst. «Dødsstraff» skal handle om Pakistans tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto (1928-1979), som ble avsatt i et militærkupp og deretter henrettet 4. april 1979.

– Ali Bhutto ble henrettet kl. 02.04, og noen timer tidligere hadde han fått beskjed om å skrive sitt testament på en skriveblokk, forteller Usman. Det er denne scenen stykket vil ta utgangspunkt i. Den avsatte demokratiske statsministeren ville ikke skrive noe testament, men uttalte at «historien vil avgjøre innholdet av hans testament», forklarer Usman.

– Han var aristokrat, folkelig, full av intriger, utfordringer, kontraster og spenning. Han var patriot, sekulær og sosialist, og han leste politikk som en poet. Da han vendte tilbake som ferdigutdannet statsviter og advokat, var det nyetablerte landet Pakistan preget av kronisk politisk ustabilitet. Det formet ham som politiker og visjonær. Nå sitter han i dødscellen. Før han føres til galgen, rekker han å ta oss med på en reise om storpolitikk, menneskelige relasjoner og fortrengninger som åpner større perspektiver om synet på ufullførte kamper og rettferdighet, sier regissøren.

Ali Bhutto er dessuten faren til den senere (kvinnelige) statsministeren Benazir Bhutto (1953-2007), som ble drept i et attentat av en gruppe tilknyttet Al-Qaida.

56 land med dødsstraff
Stykket utspiller seg natt til dødsstraffen, mens klokken tikker.
– Samtidig ligger spørsmålet på overflaten om dødsstraff som inhuman straffemetode. Jeg er på jakt etter nye og meningsfylte historier som treffer nye publikumsgrupper, sier regissøren.
– Jeg har lyst til å fortelle en historie om dødsstraff versus storpolitikk, og vil undersøke hva et totalitært regimes forsøk på å bryte ned nervene hans gjorde med hans sinnstilstand. Hva tenker en ressurssterk person som blir ydmyket og umyndiggjort? De fleste samfunn har gjennom tidene praktisert dødsstraff for en rekke forbrytelser. Det finnes en lang historie med forsøk på å avskaffe dødsstraff, men denne straffemetoden praktiseres fortsatt i 56 land, og hver dag blir folk dømt til døden og henrettet. I mange tilfeller benyttes dødsstraff for å kvitte seg med brysomme politikere.

Lek med døden
Tidligere har Toni Usman satt opp «Mørketid» av Henning Mankell om papirløse mennesker, «Kaffetår» om drømmene til de første pakistanerne som kom til Norge i 1960-årene og «Hundre %» om psykisk helse og identitet.

På scenografi jobber Milton Mondal. Regissør og scenograf forteller at scenerommet preges av en «dødens sylinder» som fungerer som et symbolsk fangehull. Inspirasjonen er hentet fra Maut kā kuān, urdu for dødens brønn. Det er en viktig attraksjon i fornøyelsesparker i Sør-Asia, en rundsilo der motorsyklister uten verneutstyr utfører stunts.
–  Det lekes rett og slett med døden, sier Usman. Teateret vil også bruke videodesign og skape et lydlandskap som passer til karakterens sinnstilstand og året 1979.