RISK - Historien om Wikileaks og Julian Assange

18. oktober 2017

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til visning av Risk med påfølgende debatt onsdag 18. oktober 2017 kl. 18:00 på Cinemateket.

Er Julian Assange en martyr for åpenhet, demokrati og ytringsfrihet eller en narsissistisk hacker-terrorist som kun er interessert i å dyrke sitt eget ego?

Og hvordan er det mulig at noen, i en rettsstat, kan havne i et juridisk limbo og de facto husarrest, uten tiltale og dom, slik Julian Assange er i den ecuadorianske ambassaden i London?

Debatt etter filmen med Petter Ljunggren, Hanne Eggen Røislien og Mads Andenæs. Ordstyrer er Ingerid Salvesen.

Sal: Tancred
Billetter: kr 80 (50 for Cinematek-medlemmer og studenter.) Kjøpes på Cinemateket.no eller over disk på Filmens hus. Åpent alle dager.

OM DEBATTEN

Er Julian Assange en helt eller skurk og hvordan er det mulig at han befinner seg i et juridisk limbo, uten utsikter til når eller hvordan han kan komme seg ut av sin husarrest?

Har Wikileaks lekkasjer gjort verden til et bedre sted, eller truer det tvert imot sikkerheten til både enkeltpersoner og stater?

I PANELET

Risk panel 01
Petter Ljunggren er reporter i SVTs Uppdrag granskning. Han har tidigere vært redaktör for Faktum i Svensk TV og redaktør for tidsskriftet Scoop. Han har blant annet laget dokumentaren Fallet Assange som ble vist på Svensk TV i september 2016.

Hanne Eggen Røislien er forsker ved Generalstaben i Cyberforsvaret. Hun er også tilknyttet Center for Strategic and International Studies i Washington D.C. og har tidligere vært forsker ved Institutt for fredsforskning og Institutt for forsvarsstudier i Oslo.

Mads Andenæs er professor ved institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo. Han var tidligere leder av FN-arbeidsgruppen og FNs spesialrapportør om vilkårlig fengsling. Han har også vært direktør for British Institute of International and Comparative Law og direktør for Centre of European Law ved King’s College, Universitetet i London.

Ingerid Salvesen (ordstyrer) er journalist med bakgrunn fra blant annet Dagens Næringsliv og er med å lede utenrikspodcasten Du Verden!

OM FILMEN

Laura Poitras har filmet utviklingen i Wikileaks siden 2010. Det har blitt en veldig interessant men også kontroversiell film.

Filmen Risk har allerede rukket å bli svært omdiskutert. Dette skyldes både Julian Assanges reaksjon, som har truet med å saksøke regissør Laura Poitras for titalls millioner kroner, og den både personlige og samtidig etterforskende formen på filmen. Dette er en unik blanding av en flue-på-veggen-dokumentar og en personlig fortelling der filmskaperens egne følelser og relasjoner blir en del av handlingen.

Filmen er tatt opp over 7 år, fra fra publiseringen av “Collatoral murder”-videoen som kom fra Chelsea (tidl. Bradley) Manning i 2010 og fram til Wikileaks beryktede publisering av eposter fra det amerikanske demokratiske partiet, som noen mener ga Donald Trump valgseieren og som FBI etterforsker som resultat av russisk hacking og ikke en intern varsler. Filmen gir et veldig nært bilde av personen Julian Assange og hans nærmeste medarbeidere. Samtidig så rekapitulerer den de viktigste hendelsene i Wikileaks levetid.

Filmen kom først ut i 2016 og hadde premiere på Cannes-festivalen. Siden det har Poitras både filmet mer og klippet om filmen slik at den får med seg Trumps valgseier og kontroversen rundt Assanges rolle i dette.

Julian Assange sitter i en de facto husarrest i den ecuadorianske ambassaden i London. Han tør ikke, antageligvis med svært god grunn, forlate sitt asyl og gå ut på gaten, fordi han frykter arrestasjon og utlevering til USA der han kan bli tiltalt og dømt til lang fengselsstraff under svært tøffe vilkår om man skal tro på enkelte amerikanske politikere og etterforskere.

Assange har per dags dato ingen tiltale mot seg men er likevel fanget i husarrest. Hvordan er dette mulig i en rettsstat? Dette vil vi ta opp i diskusjonen etter filmen.

SKREVET OM FILMEN:

“A jaw-dropping profile of one man’s battle with world governments, common decency and his own out-of-control ego.”
Time Out

“Gripping (…) contains some electrifying moments.”
The Guardian

“Risk is an infuriating film on many levels. A startlingly intimate portrait of WikiLeaks founder Julian Assange.”
Chicago Tribune

“Must-see viewing (…) A fascinating, fly-on-the-wall look at Julian Assange.”
San Fransisco Chronicle

“Laura Poitras’ oppfølger til Citizenfour er et thrilleraktig portrett av menneskene bak WikiLeaks.”
Ny Tid

“Risk is an incredibly gripping work, one made with an unprecedented level of access to Assange.”
The Atlantic

NB! Filmen er tekstet på norsk. Samtalen vil bli på norsk/svensk.