Fritt Ords Honnør 2012
Nina Johnsrud

Fritt Ords Honnør tildeles journalist Nina Johnsrud for modig journalistikk og forsvar av ytringsfriheten.

Nina Johnsrud, krimreporter i Dagsavisen, mottok 12. oktober 2012 en trussel etter å ha avslørt at ekstreme islamister tar jegerprøven for å skaffe seg våpen på lovlig vis. Lederen av gruppa Profetens Ummah er varetektsfengslet og siktet for trusler mot to journalister i tillegg til andre forhold.

Johnsrud uttalte til Nettavisen 26. oktober: «Den eneste måten å håndtere dette på er å stå fram offentlig, fortsette å sette søkelyset på miljøet og å oppfordre kolleger til å være med».

I sitt journalistiske virke har Johnsrud gjennom flere år dekket store kriminalsaker. Hun har også tidligere vært alvorlig truet som følge av sitt arbeid. I 2006 ble det avfyrt fire skudd mot Johnsruds bolig. Aftenposten skrev at hendelsen kunne være «tidenes mest alvorlige angrep på en journalist i Norge». Saken ble ikke oppklart.

Norsk Journalistlag gjennomførte i sommer en undersøkelse blant alle norske journalister som viste at 20 prosent er blitt utsatt for trusler de siste fem årene. Undersøkelsen viser at krimjournalister er spesielt utsatt, 6 av 10 svarer at de har mottatt trusler i denne perioden. Johnsruds uredde håndtering av denne type trusler mot ytrings- og pressefriheten fortjener respekt og anerkjennelse.

Nina Johnsrud (f. 1959) er utdannet ved Universitetet i Oslo og Norsk journalisthøgskole. Hun har i en årrekke arbeidet i Dagsavisen (tidligere Arbeiderbladet), i tillegg til avisa Lindesnes, Bergens Arbeiderblad, VG, Østlandets blad og Klassekampen. Johnsrud har undervist ved Norsk journalisthøgskole, og var i 1990 en av initiativtakerne til Stiftelsen for Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP).