Fritt Ords Honnør 2012
Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten

Fritt Ords Honnør tildeles Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten.

Honnøren tildeles fordi de tre gjennom sine tankevekkende bidrag i ord, musikk og fotografi har rettet søkelyset mot romfolkets situasjon og formidlet verdifull innsikt i deres kultur og historie.

Raya Bielenberg (f. Raisa Udovikova i 1931) er sanger, skuespiller og en av de mest profilerte formidlere av romkultur i Norge. Hun er født i Sovjetunionen, der hun virket som scenekunstner før hun kom til Norge i 1967. I norsk offentlighet har hun vært en engasjert talskvinne for romfolkets kår og rettigheter. Den årlige Sigøynerfestivalen Iagori ble startet av Raya i 1999, og festivalen har brakt romkultur ut til et stort publikum. Hun gir konserter med gruppen Raya & the Gypsy Legacy, der barn og barnebarn også er med. Biografien Raya. Født med englevakt av Svein Dybing og Terje Gammmelsrud utkom i 1984.

Jahn Otto Johansen (f. 1934) har virket som journalist i mer enn et halvt århundre, med særlig interesse for Øst- og Sentral-Europa. I flere årtier har han engasjert seg sterkt for romfolket og deres situasjon, bl.a. gjennom Sigøynernes Holocaust (1989), Folket som ingen vil ha. Forfølgelsen av sigøynerne i Øst-Europa (1995), De mest forfulgte av de forfulgte: Sigøynerne på Balkan (2005) og Romafolket (sigøynerne): utstøtt og forfulgt (2010). Han har vært sjefredaktør i Dagbladet (1977–1984), men er kanskje mest kjent for sitt omfattende forfatterskap og nær 40-årige virke som utenrikssjef, reporter og korrespondent for NRK. I 2003 var Johansen Fritt Ord-professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Anne-Stine Johnsbråten (f. 1983) er dokumentarfotograf og fotojournalist. Hun har i flere år jobbet med fotoprosjektet «Rom-folket i Norge». Ved å følge en romfamilie, familien Jansen, dokumenterer Johnsbråten hverdagsliv, fest og reiser. Fotoprosjektet har blant annet blitt utstilt i gruppeutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter (2009) og i Ljubljana, Slovenia (2010). Anne-Stine Johnsbråten har med sine bilder av romfolket vært hovedutstiller ved Kulturhistorisk museum i Oslo (2010) og ved Molde bymuseum (2012). Hun har også vært kurator for Den norske Rom-ambassade med utstillingen «Fra Romfolkets Familiealbum», et midlertidig kulturhus oppført på Tullinløkka i Oslo i 2012.