Fritt Ords Honnør 2020
Sara Johnsen og Pål Sletaune

Filmskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune tildeles Fritt Ords Honnør for TV-serien 22. juli, som gir et eminent kunstnerisk bidrag til kritisk refleksjon over den dramatiske hendelsen. De sentrale aktørene i dramaserien er berørte yrkesutøvere på jobb i sentrale samfunnsinstitusjoner i velferdsstaten og rettsstaten: helsevesenet, mediene, skolen, kirken og politiet.

– Filmskapernes blikk på institusjonenes betydning under ekstraordinære forhold, formidlet gjennom vanlige mennesker på jobb, gir innsikt i sider ved det norske systemet som også har fått ny aktualitet under koronakrisen i 2020. Begge krisene viser betydningen av velfungerende, sterke og tillitsbaserte strukturer når det virkelig gjelder, men de avdekker også manglende beredskap, systemsvikt og nasjonal sårbarhet, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

De seks episodene i TV-dramaserien 22. juli ble vist på NRK i januar og februar i år, og fikk svært gode anmeldelser. Ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune skapte serien sammen, med Johnsen som hovedforfatter av manus og Sletaune som hovedansvarlig for regi. Serien ble produsert av NRK, med Elisabeth Tangen og Ivar Køhn som produsenter. 22. juli ble realisert i samarbeid med SVT, DR, YLE og RUV.

Sara Johnsen (50)

Johnsen er filmregissør og forfatter. Hun er utdannet regissør fra Filmskolen på Lillehammer, og innledet sin regissørkarriere med kortfilmene Himmelstormeren (1999) og Hormoner og andre demoner (2000), samt episoden Grenseløs kjærlighet i episodefilmen Folk flest bor i Kina (2002). Hennes spillefilmdebut Vinterkyss (2005) fikk Filmkritikerprisen året etter. Hennes andre spillefilm, Upperdog fra 2009, mottok både Amandaprisen som beste kinofilm og Filmkritikerprisen året etter. I 2012 fulgte Uskyld og i 2016 Rosemari. Johnsen har ellers utgitt novellesamlingen Han vet om noe hun kan prøve (2004). I 2008 debuterte Johnsen som romanforfatter med White Man. (Kilde: Store norske leksikon, snl.no)

Sara johnsen

Pål Sletaune (60)

Sletaune er en regissør og manusforfatter som primært arbeider med film og TV. Han gjorde seg først bemerket med kortfilmer som Bingoplassen (1992) og Eating Out (1994). Spillefilmdebuten Budbringeren (1997) mottok Amandaprisen for beste kinofilm, og ble en internasjonal suksess med kinodistribusjon i over 60 land, i tillegg til at den mottok en rekke internasjonale priser, bl.a. på filmfestivalene i Cannes, Stockholm, Gent og Tokyo. Sletaune har siden skrevet og regissert den burleske komedien Amatørene (2001) og den mørke Naboer (2005). For Babycall (2011), som han både skrev og regisserte, mottok han Amandaprisen for beste manuskript. For teater har han regissert Harold Pinters Ashes to Ashes (Nathionalteatret 2005 og Mark Ravenhills Produktet (Teatret Vårt 2008). (Kilde: Store norske leksikon, snl.no)

Pål5
Foto: Thomas Haugersveen / Dagens Næringsliv

Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør består av et prisbeløp på 100 000 kroner og en krystallvase. Påskjønnelsen deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Tildelingsarrangementet med Sara Johnsen og Pål Sletaune vil finne sted onsdag 27. mai kl. 14.00 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler. Det fysiske arrangementet er åpent for bare noen få inviterte pga. koronarestriksjonene. Arrangementet vil bli strømmet, og blir også publisert i videoformat etterpå.