Etablering av stiftelsen Artica Svalbard

16. november 2016

Pressemelding fra Kulturdepartementet, 17.11.2016

Kulturdepartementet etablerer sammen med Fritt Ord og Kulturnæringsstiftelsen Sparebank1 Nord-Norge den nye stiftelsen Artica Svalbard, som skal legge til rette for kunst- og kulturvirksomhet på Svalbard.

Stiftelsen Artica Svalbard skal ha flere formål:

  • Bidra til å utvikle det norske kunst- og kulturfeltet ved at kunstnere innen alle sjangre kan skape og formidle kunst;
  • Styrke den kulturelle og kreative næringen på Svalbard og generelt øke interessen for Svalbard som destinasjon;
  • Ha en internasjonal og arktisk orientering og gjennom offentlige arrangementer bidra til å fokusere på og diskutere nordområdenes betydning.

- Jeg håper at kulturarbeidere og kunstnere fra alle felt skal hente inspirasjon fra Svalbards unike natur. Sammen med de private medstifterne ønsker vi å øke den internasjonale interessen for Svalbard og nordområdene, og å bidra til utviklingen av det norske kunstfeltet, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Svalbard er en viktig del av Kulturnæringsstiftelsen SpareBank1 Nord-Norges satsingsområde. Vi tror etableringen vil skape viktig næringsutvikling, samtidig som Svalbard blir satt på den globale agendaen på helt nye områder, sier styreleder Marit Reutz."

- Stiftelsen Fritt Ord ser frem til å bidra til spennende prosjekter og aktiviteter på Svalbard. Det gjelder innenfor kunstfeltet, men vi ønsker særlig å bidra til å fremme de kritiske, kunnskapsbaserte diskusjonene omkring utviklingen i nordområdene når det gjelder klima og politikk i bred forstand, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

I Kulturdepartementets budsjett for 2017 er det foreslått 2,5 mill. kroner til satsingen – som skal sikre stiftelsens drift og administrasjon. I tillegg bidrar medstifterne Fritt ord og Kulturnæringsstiftelsen med tre mill. kroner hver over tre år til stiftelsens aktiviteter. Det samme gjør Sparebankstiftelsen DNB.

Styret for stiftelsen skal ved opprettelsen bestå av:

  • Jan-Frode Janson (styreleder)
  • Anne Katrine Dolven
  • Marit Anne Hauan
  • Kjetil Trædal Thorsen
  • Moa Björnson (fast møtende vara)

Presentasjon av styremedlemmene

Jan-Frode Janson (f. 1969) fra Trondheim er utdannet økonom og har siden 2013 innehatt stillingen som konsernsjef i SpareBank 1 Nord-Norge.

A K (Anne Katrine) Dolven (f. 1953) er en flermedial kunstner bosatt i Lofoten som har stilt ut en rekke steder og vært innkjøpt til mange viktige institusjoner. Hun har bl.a. bidratt til utsmykking av kulturhuset Stormen i Bodø.

Marit Anne Hauan (f. 1955) er forfatter bosatt i Troms og er direktør ved Tromsø Museum. Hun er forsker ved Universitetet i Trømsø, og har publisert en rekke artikler samt en bok om gruveliv på Svalbard. Hauan har vært redaktør i flere tidsskrifter og for det Bragepris-belønnede tobindsverket Nordnorsk kulturhistorie.

Kjetil Trædal Thorsen (f. 1958) fra Karmøy er utdannet arkitekt og medgrunnlegger av arkitektkontoret Snøhetta.

Moa Björnson (f. 1985) er utdannet kaospilot og jobbet med kultur-næring, innovasjon og samfunnsutvikling i et nordisk perspektiv, siden 2015 i stillingen som utviklingssjef i Træna kommune, Nordland.

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.