Fordypning - Studerer konstruktiv journalistikk i Oxford

May 5 2024

I september 2024 er det søknadsfrist for Fritt Ord Journalism Fellowship med studiestart i januar 2025 ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Oxford-universitetet.

Kandidaten inngår i et internasjonalt fellowship-program for journalister med praktisk og teoretisk videreutvikling innen journalistik. Fritt Ord dekker studieavgift, reiseutgifter og et stipend til bo- og levekostnader på 70 000 kroner i måneden. Verdien av stipendet er samlet på ca. 600 000 kroner.

For studieåret 2024 var det Ingeborg,

for 2023 Tarjei Leer-Salvesen som mottok stipend. Leer-Salvesens prosjekt i Oxford har vært å studere hvordan journalister og andre kan bruke andre lands innsynsregler til å få innsyn i dokumenter de er på jakt etter. Som fellow har han sammenliknet 136 ulike lands innsynsregler for å lage bedre verktøy for gravejournalister.
– I stedet for bare å spørre pent og vente med lua i hånda i ett land, kan journalister å prøve om andre innsyns-dører står åpne i andre land, forklarte Leer-Salvesen.

– At jeg jeg jobbet med dette på Reuters Institute, gjorde nok mange av ekspertkildene jeg kontaktet, var veldig villige til å bidra. Siden oppgaven publiseres på instituttet, vet alle som bidrar at materialet kan komme andre journalister til gode.

hadde lenge tenkt på å søke stipendet tidligere, men - privatlivet,

– Erfaringen ble veldig bra. Oxford er jo en vakker by, og selv om Storbritannia er et land med utfordringer nå, er Oxford en velfungerende og litt annerledes del av landet.

– Jeg har bodd i et område rundt byens bilfabrikk, i et strøk som rommer både middelklasse og arbeiderklasse. Jeg har syklet til instituttet hver dag, på et kvarter, og det er som å pendle to ulike verdener, sier han.

Uncomfortable Oxford og bøkenes by
Reuters Institute holder til i en gammel murvilla rett ved universitesparken. Det inngår som en del av Oxford-univeristetet, som er fordelt utover mange fakulteter, institutter og ulike bygninger over hele byen. Det er mange gåturer for turister som viser frem disse, og Leer-Salvesens favoritt har vært en litt uvanlig slik turisttur –  «Uncomfortable Oxford».

Bokhandelen Blackwell’s på Broad Street og å skaffe seg kartet «The Librarys map of Oxford». Det er hundre små og store bibliotek bare i sentrum.

Om fellowen 2023
Tarjei Leer-Salvesen har over 25 års erfaring som journalist, blant annet fra NRK Brennpunkt, Dagbladet, Klassekampen og Fædrelandsvennen, samt prosjektet Norwatch, og satt 6 år i Pressens offentlighetsutvalg. Han har skrevet eller bidratt i bøkene De modige – historier om varsling (2023), Søke sannhet – etikk og metode for forskere og journalister (2022), Innsyn i praksis (2021) og Arkivsøk for journalister (2016).

Tidligere mottakere av stipendet er:

Les mer" Tarjei Leer-Salvesens opphold i 2023.":/nb/aktuelt/kan-anbefale-oxford-stipend-for-journalister-som-vil-fordype-seg

23. august delte Leer-Salvesen sin rapport i et frokostseminar på Fritt Ord. Les Advokatbladets dekning av rapporten hans og" og Medier 24s dekning.