Arrangement: Fotografen Laia Abril – «A History of Misogyny»

15. mars 2023

Torsdag 16. mars 2023 kl. 18.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo: Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord inviterer til et seminar med fotografen Laia Abril. I en lang periode har den spanske fotografen jobbet med prosjektet «A History of Misogyny», en trilogi med bøkene «On Abortion», «On Rape» og den siste som planlegges i år: «Mass Hysteria».

Torsdag får du møte Laia Abril, som blant annet dokumenterer og tolker samfunnets syn på kvinner, kvinners rettigheter og ikke minst voldskulturen kvinner fortsatt utsettes for.

Laia forteller intime historier som tar opp skjulte realiteter knyttet til temaer som kvinners seksualitet, spiseforstyrrelser og likestilling. Etter å ha fullført sitt femårige prosjekt «On Eating Disorders», har hun de siste årene jobbet intensivt med sin triologi «A History of Misogyny». I prosjektet har hun arbeidet med flere undertemaer. Første bind kom ut i 2019, andre bind i 2022 og tredje bind er planlagt utgitt i 2023.

«On Abortion» dokumenterer og konseptualiserer farene og skadene forårsaket av kvinners mangel på lovlig, trygg og fri tilgang til abort.

Nettside: https://www.laiaabril.com

Laia abril   credit   mahala nuuk 2019
Laia Abril. Foto: Mahala Nuuk

«On Rape» har som mål å fortelle om og belyse den institusjonelle voldtektskulturen som er utbredt i samfunn rundt om i verden.

Mens «Mass Hysteria» er et nytt kapittel av «A History of Misogyny», der fotografen visualiserer den kollektive smerten jenter og kvinner kjenner på etter år med undertrykkelse, ekstremt press og etter å være i situasjoner der de ikke er i stand til å kommunisere eller uttrykke tanker og følelser. Boken skal fortelle om hvordan kvinner er blitt kontrollert gjennom ideen om hysteri.

I boken sin «On Rape and Institutional Failure», som er bind to i serien, tar Abril med leseren på en visuell reise i voldtektens historie og gir innblikk i de bakenforliggende samfunnsstrukturene.

Ala kachuu   on rape laia abril
Ala Kachuu – On rape. Laia Abril

Da fem menn som hadde gjengvoldtatt en 18 år gammel jente under San Fermín-feiringen i den spanske byen Pamplona – og filmet overgrepet – ikke ble funnet skyldige i voldtekt i 2018, ga det fotografen en enda spissere vikling på sitt prosjekt.

– Jeg skjønte at det som interesserte meg, utover hvordan jeg skulle visualisere eller ikke visualisere ofre for seksualisert vold, er hvordan institusjonene svikter oss, fortalte fotografen i et intervju med magasinet D2 i 2022.

Hun tar ikke portretter av ofre. I stedet intervjuer hun fagfolk, inkluderer historiske fakta og presenterer vitnesbyrd fra ofre. Og fotografier av representative plagg og objekter. Til D2 sa hun:

– Jeg innså jeg at dokumentarfoto, fotojournalistikk og medier generelt legger et enormt press på disse menneskenes privatliv. Eksponeringen blir nesten som en rettssak nummer to.

On rape   laia abril 01
On Rape. Laia Abril

Så for ikke å mate et narrativ som tillegger ofre og overlevende skyld, har Abril latt være å portrettere dem.

– For hadde jeg vist ofrene, ville det nok en gang handlet om kvinnekroppen som et slags bevis for forbrytelsen. Som jo er det gamle narrativet hvor man legger skylden og skammen på offeret, fortalte hun.
Første bind av trilogien, «On Abortion», kom i 2019, tredje bind er planlagt utgitt i 2023.

Abril har utgitt flere bøker: Thinspiration (2012), Tediousphilia (Musée de l’Elysée, 2014), The Epilogue (Dewi Lewis, 2014) og Lobismuller (2016). Prosjektene hennes er stilt ut i mer enn 13 land, blant annet ved The Photographers’ Gallery (London), Museum of Contemporary Art (Zagreb), el Centro de la Imagen (Mexico) og Museum of Sex (New York).

On rape   laia abril 03
On Rape. Laia Abril


Norwegian Journal of Photography

Vil du lese flere nyheter fra Fritt Ord? Abonner gjerne på vårt gratis nyhetsbrev.

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.