Filmskapere vurderer ytringsfriheten i 2020

28. februar 2020

Tid og sted: fredag 28. februar 2020, kl. 16:30–17:30, på Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo.

Den kunstneriske ytringsfriheten er ofte selve indikatoren på hvor grensene går i et samfunn. Har norske dokumentaristers arbeid blitt vanskeligere?

Mens rettslig vern, normer for kunstnerisk frihet og kulturpolitiske ordninger kan sikre ytringsfrihet, antas det at endringer i offentligheten, politiske situasjoner, konfliktnivå og maktstrukturer rundt kunstproduksjon og kunstformidling skaper utfordrende situasjoner for filmskapere.

Tore Slaatta og Hanne M. Okstad er i gang med et nytt forskningsprosjekt for å utforske hvordan filmskapere erfarer ytringsfrihet i Norge i dag. Mye har skjedd siden forrige gang dette var under lupen: Metoo, økende polarisering og netthets, tilspisset politisk strid både nasjonalt og internasjonalt og klimasaken.

Velkommen til en del av forskningsprosjektet, hvor tre filmskapere skal samtale om sine erfaringer og refleksjoner knyttet til ytringsfrihet, sensur og selvsensur i eget arbeid og i miljøene rundt dem sammen med professor Tore Slaatta. Vi stiller dem spørsmålene:

Når og hvordan oppstår sensur og begrensninger i ytringsfriheten i filmfeltet? Er det store forskjeller i utfordringene for fiksjons- og dokumentarfilmskapere? Hvilken rolle spiller pengene, måten filmer produseres og distribueres på, og at både finansiering og distribusjon i dag skjer innenfor en internasjonal kontekst?

Om undersøkelsen:

Fritt Ord gjennomfører jevnlige studier av ytringsfrihetens vilkår i Norge. Les mer om den nyeste fasen av forskningsprosjektet her. Rapporten fra 2014 er tilgjengelig på www.ytringsfrihet.no.

Panel

Tonje Hessen Schei, regissør av iHuman
Nefise Lorentzen, regissør av en trilogi om islam og kjønn og En gave fra Gud.
Sara Johnsen, manusforfatter, regissør og serieskaper av tv-serien 22. juli sammen med Pål Sletaune.
Tore Slaatta, daglig leder i konsulent- og utredningsbyrået TSL Analytics

Moderator: Karsten Meinich, redaktør for Montages

Fri inngang. Arrangert av Fritt Ord og Human internasjonale dokumentarfilmfestival.
Lenke til Facebook-arrangementet.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.