Filmskapere vurderer ytringsfriheten i 2020

28. februar 2020

Tid og sted: fredag 28. februar 2020, kl. 16:30–17:30, på Vega Scene, Hausmanns gate 28, Oslo.

Den kunstneriske ytringsfriheten er ofte selve indikatoren på hvor grensene går i et samfunn. Har norske dokumentaristers arbeid blitt vanskeligere?

Mens rettslig vern, normer for kunstnerisk frihet og kulturpolitiske ordninger kan sikre ytringsfrihet, antas det at endringer i offentligheten, politiske situasjoner, konfliktnivå og maktstrukturer rundt kunstproduksjon og kunstformidling skaper utfordrende situasjoner for filmskapere.

Tore Slaatta og Hanne M. Okstad er i gang med et nytt forskningsprosjekt for å utforske hvordan filmskapere erfarer ytringsfrihet i Norge i dag. Mye har skjedd siden forrige gang dette var under lupen: Metoo, økende polarisering og netthets, tilspisset politisk strid både nasjonalt og internasjonalt og klimasaken.

Velkommen til en del av forskningsprosjektet, hvor tre filmskapere skal samtale om sine erfaringer og refleksjoner knyttet til ytringsfrihet, sensur og selvsensur i eget arbeid og i miljøene rundt dem sammen med professor Tore Slaatta. Vi stiller dem spørsmålene:

Når og hvordan oppstår sensur og begrensninger i ytringsfriheten i filmfeltet? Er det store forskjeller i utfordringene for fiksjons- og dokumentarfilmskapere? Hvilken rolle spiller pengene, måten filmer produseres og distribueres på, og at både finansiering og distribusjon i dag skjer innenfor en internasjonal kontekst?

Om undersøkelsen:

Fritt Ord gjennomfører jevnlige studier av ytringsfrihetens vilkår i Norge. Les mer om den nyeste fasen av forskningsprosjektet her. Rapporten fra 2014 er tilgjengelig på www.ytringsfrihet.no.

Panel

Tonje Hessen Schei, regissør av iHuman
Nefise Lorentzen, regissør av en trilogi om islam og kjønn og En gave fra Gud.
Sara Johnsen, manusforfatter, regissør og serieskaper av tv-serien 22. juli sammen med Pål Sletaune.
Tore Slaatta, daglig leder i konsulent- og utredningsbyrået TSL Analytics

Moderator: Karsten Meinich, redaktør for Montages

Fri inngang. Arrangert av Fritt Ord og Human internasjonale dokumentarfilmfestival.
Lenke til Facebook-arrangementet.