Fotballmagasinet Josimar får støtte til spesialutgave om VM i Qatar

25. april 2022

Fotballmagasinet Josimar er bevilget 500 000 kroner i støtte til gravejournalistikk og dekning av korrupsjon og menneskerettighetsbrudd i den internasjonale toppfotballen. Støtten vil blant annet gå til en spesialutgave om menneskerettighetsbruddene mot gjestearbeidere i Qatar.

Josimar er det norske redaktørstyrte mediet som har skrevet mest om prosessene rundt fotball-VM i Qatar, helt siden landet ble tildelt vertskapsrollen i 2010. Fra først å dekke korrupsjonen knyttet til selve tildelingen, har redaksjonen siden 2015 arbeidet med å avdekke arbeidsforholdene til fremmedarbeiderne der. I tillegg til å dekke forberedelsene til VM i Qatar, har Josimar gjennom flere år satt dagsorden med kritisk gravejournalistikk blant annet om korrupsjon i afrikansk toppfotball og om fotball-VM i Russland i 2018. Flere av graveprosjektene er gjort i samarbeid med store internasjonale medier som BBC og The Guardian.

– Det begynner å bli lenge siden fotball bare handlet om fotball – gleden, samholdet, ned- og oppturer, og 40 pissestopp med supporterbussen på strekningen Oslo-Drammen. Fotball er storpolitikk og har vært det lenge, sier Josimars redaktør Håvard Melnæs.

– Josimar lager journalistikk av solid internasjonal klasse om korrupsjon og annen kriminalitet i toppfotballen, og viser hvor innvevd dette feltet er i makt, økonomi og politikk. Slik journalistikk er vi glad for å støtte, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås

– Disse pengene gir oss muligheten til å fortsette vår undersøkende journalistikk på felter de store mediene unngår i jakten på klikk og atter klikk, avslutter Håvard Melnæs.

Josimar ble nylig kåret til årets tidsskrift av Norsk tidsskriftforening.