Frilanskonferansen 2019 - lansering av ny studie om norske mediefrilansere

25. september 2019

Fritt Ord, NJ Frilans, Kritikerlaget og Pressefotografenes Klubb inviterer til konferanse om norske mediefrilanseres arbeidsvilkår. Hvilke strukturelle endringer i mediebransjen vil påvirke frilansernes arbeidshverdag fremover? Forsvinner det for mange frilansere til kommunikasjonssektoren og til produksjon av innholdsmarkedsføring? Og hvorfor er det så vanskelig for frilansere å få bedre betalt?

Tid og sted: onsdag 25. september kl. 08.30-13.00, hos Fritt Ord i Uranienborgveien 2, Oslo.

Påmelding sendes til registrering@frittord.no.

Andelen frilansere øker i flere land, men det finnes lite forskningsbasert kunnskap om arbeidsvilkårene for journalister, fotografer og kritikere uten fast ansettelse. En ny norsk studie gjennomført av medieforskerne Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet og Anders Graver Knudsen ved OsloMet har kartlagt norske mediefrilanseres trivsel, forhold til oppdragsgiver samt lønns- og honorarutvikling. Vi inviterer til rapportlansering og diskusjon om utfordringene frilansere står overfor i Norge i 2019.

Ordstyrer for dagen er Ingerid Salvesen.

Program:
08.30: Dørene åpner

09.00: Velkommen ved Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord

09.05: Presentasjon av rapporten ved Anders Graver Knudsen og Birgit Røe Mathiesen

10.00: Første panel. Fremtidens frilansmarked
Hvilke etiske utfordringer blir frilansere stilt overfor, og hvordan forholder de seg til disse? Hvilke strukturelle endringer i mediebransjen vil påvirke frilansernes arbeidshverdag fremover? Forsvinner det for mange journalister til kommunikasjonssektoren og til produksjon av innholdsmarkedsføring?

  • Hege Iren Franzen, leder i Norsk Journalistlag
  • Siri Skaalmo, direktør i DNX, Dagens Næringslivs byrå for innholdsproduksjon
  • Pål Nedregotten, nestleder i styret i Mediebedriftenes Landsforening

11.00: Andre panel. Satser til besvær. Vilkår for frilansere som leverer til små redaksjoner.
Hvordan påvirker den trange økonomien i mange små redaksjoner frilansernes levekår? Det kan være vanskelig å kreve høyere honorar når oppdragsgiver er både sjef og kollega. Hvorfor er det så vanskelig å få bedre betalt, og hvem har ansvar for honorarnivået?

  • Jon Rognlien, nestleder i Norsk Kritikerlag
  • Bente Riise, generalsekretær i Norsk Tidsskriftforening
  • Mari Skurdal, ansvarlig redaktør i Klassekampen
  • Marit Kristine Flåtter, ansvarlig redaktør i ArtScene Trondheim
  • Brian Cliff OIguin, nestleder i NJ Frilans

12.00: Lunsj

13.00: Ferdig

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Lenke til Facebook

Nyheter

Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, om ytringsfrihetens rammer

12. oktober 2024

– Som redaktør opplever jeg daglig hvor viktig ytringsfriheten er, men frykter vi innskrenker allerede opparbeidede rammer med stadige små skritt. Et eksempel er retten til å demonstrere eller flagge for eksempel under Pride – sammen retten til å ikke delta i kollektive i ytringer. Det sier nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.

Frie stemmer – 22. juli var det største angrepet på ytringsfrihet i Norge siden andre verdenskrig

6. oktober 2024

Generalsekretær i Norsk PEN og leder av Nobel-komitéen Jørgen Frydnes var daglig leder på Utøya i 12 år.
– Utøya ble gjenreist fordi vi klarte å snakke sammen. Gjennom smerte, sinne og fortvilelse og dialog, har vi skapt en historie om håp, ikke frykt.

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Fra redaksjonen i E24. I forgrunnen sitter leder for brukerdata og AI, Andreas Fosse. Foto: E24

400 000 kroner til å gjøre norsk gravejournalistikk bedre med KI

1. oktober 2024

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene. Radio Folgefonn skal følge kraftpolitikken og hjemfallsretten, og Periskop skal sikre kritikk av utstillinger, film og TV-serier for barn og unge. Se nye tildelinger i journalistikk i september 2024.