Fritt Ord sikrer drift av «Det flytande litteraturhuset»

15. februar 2022

Bokbåten Epos har siden 1963 vært et populært kulturtilbud langs småhavner og grender på vestlandskysten. Etter at tilbudet har vært truet av nedleggelse, har Fritt Ord nå sikret videre drift ved å bevilge tre millioner kroner over tre år.

Da det ble klart at Vestland fylke ville legge ned bokbåten Epos i 2020, tok Alver kommune initiativ til et nytt samarbeid mellom kommunene som da ville miste det kjærkomne kulturtilbudet. Høsten 2021 gikk 28 kommuner sammen om å støtte bokbåten, noe som resulterte i at «Det flytande litteraturhuset» gjorde 44 anløp og gjennomførte 88 kulturarrangementer langs vestlandskysten i perioden august–november 2021. Dette ble støttet av Fritt Ord med 400 000 kroner.

For å sikre en forutsigbar videreføring av bokbåten støtter Fritt Ord videre drift og organisering med tre millioner kroner. Tekstallianse har tatt på seg å holde i prosjektet frem mot etablering av en selvstendig driftsorganisasjon for bokbåten. Kommunene som tar imot tilbudet skal også være med og finansiere aktiviteten.

– Med en langsiktig og raus bevilgning fra Fritt Ord ligger det nå til rette for å fortsette med bokbåten som flytende litteraturhus. Dette innebærer en enestående styrking av det litterære kulturtilbudet i distriktene. Bevilgningen fra Fritt Ord gjør at vi nå kan sikte mot at Epos skal være klar til en ny sesong med litterære program, debatter og bøker allerede til høsten, sier prosjektmedarbeider i Tekstallianse, Janne Karin Støylen.

– Med denne tildelingen kan vi nå sikte mot å ansette en daglig leder for «Det flytande litteraturhuset» i en prosjektstilling så raskt som mulig, og i alle fall i løpet av sommeren 2022. Vi opplever stor entusiasme og engasjement for Epos fra mange hold, og gleder oss til å rigge til et bredt samarbeid rundt videreføring av bokbåten, sier daglig leder i Tekstallianse, Inga Moen Danielsen.

– For Stiftelsen Fritt Ord er bibliotek og litteraturhus selve kjernen av formålet vårt. Derfor er det en stor glede å støtte «Det flytande litteraturhuset» på Vestlandet. Bokbåten vil bringe gode litterære program og debatter til steder i landsdelen som ellers ikke har for mange slike tilbud. Dette er svært viktig for den offentlige samtalen, sier styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann.

Epos 88
Bokbåten Epos har vært i drift siden 1963. Her fra et besøk i Årebrot i Flora, Sogn og Fjordane i 1988.
Foto: © Helge Sunde / Samfoto

Nyheter

Ella m boine   1

Taler ved utdelingen av Fritt Ords honnør til Ella Marie Hætta Isaksen

30. mars 2023

–  23. februar vrengte jeg kofta mi i protest. I dag vrenger jeg den tilbake i takknemlighet. Jeg vil takke alle ved å gi et løfte. Jeg kommer aldri til å gi meg, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin takketale for Fritt Ords honnør.
Fosen-aksjonen er blitt en viktig del av norsk samtidshistorie, sa Frank Rossavik i Fritt Ords styre i sin tale. Han sa bevisstheten om det samiske Norge og det samiske mangfoldet har økt etter Fosen-aksjonene.

Skjermbilde 2023 03 30 kl. 11.33.46

Kritiserer pressens dekning av Fosen-saken

30. mars 2023

– Norsk presse burde vunnet en pris for konsekvent å klare å avspore debatten om Fosen, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin tale da hun i formiddag mottok Fritt Ords Honnør. Hun får prisen for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettighete

Ntb xu 426r0vqs

Skriver om museer under press

20. mars 2023

Hvordan er europeiske museer under press? Det svarer frilanser Lene Christensen på for tidsskriftet Museum. Og hvordan er det å være gymlærer, bore tunnel eller drive bensinstasjon? Det utforsker frilanser Siri Helle for Dag og Tid. Her er listen over journalistikkprosjekter Fritt Ord støttet i februar.

On rape   laia abril 02

Arrangement: Fotografen Laia Abril – «A History of Misogyny»

15. mars 2023

Torsdag 16. mars 2023 kl. 18.00 i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo: Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord inviterer til et seminar med fotografen Laia Abril. I en lang periode har den spanske fotografen jobbet med prosjektet «A History of Misogyny», en trilogi med bøkene «On Abortion», «On Rape» og den siste som planlegges i år: «Mass Hysteria».