Fritt Ord-stipend til ti solide kritikere

22. mai 2015

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti første kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok hele 58 søknader, langt flere enn vi hadde regnet med. Mange av dem er av meget høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder.

De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Therese Bjørneboe, Oslo (scenekunst), Gustav Svihus Borgersen, Trondheim (billedkunst), Gaute Brochmann, Kabelvåg/Oslo (arkitektur), Ulrik Eriksen, Oslo (film), Marius Emanuelsen, Oslo (musikk og populærkultur), Anki Gerhardsen, Bodø (scenekunst og billedkunst), Kaja Schjerven Mollerin, Oslo (skjønnlitteratur), Gro Jørstad Nilsen, Bergen (sakprosa og lærebøker), Silje Marie Stavrum Norevik, Bergen (skjønnlitteratur) og Erle Marie Sørheim, Berlin/Skjetten (skjønnlitteratur og tegneserier).

– Vi ønsker å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Medienes kritikkvirksomhet når det gjelder kunst og kultur er under sterkt press. Parallelt med det høye nivået av kulturskaping og kulturinteresse i Norge, ser vi at kritikken stagnerer eller blir redusert.

Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. To av kritikerne skriver primært i Dagbladet, to i Bergens Tidende, to i Klassekampen, to i Morgenbladet, en i Adresseavisen og en i Avisa Nordland. Flere av stipendmottagerne skriver også i en rekke tidsskrifter. Ordningen er på seks millioner kroner og går over tre år, med ny søknadsfrist én gang årlig.

Den gode kritikken kommuniserer og engasjerer, den er kompetent og kunnskapsbasert – og styrker dermed offentligheten og samfunnet. Samtidig trenger kritikken som sjanger utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere. Den nye stipendordningen er bare ett av flere tiltak fra Fritt Ord for å styrke kritikken og journalistikken i Norge. Nylig satte stiftelsen av 30 millioner kroner ekstra for å styrke kvalitetsjournalistikk på flere områder.

For mer informasjon, kontakt Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139, telefon 23 01 46 41.

Nyheter

Tora Bakke Håndlykken

Tora Bakke Håndlykken, nyhetsredaktør i VG, om ytringsfrihetens rammer

12. oktober 2024

– Som redaktør opplever jeg daglig hvor viktig ytringsfriheten er, men frykter vi innskrenker allerede opparbeidede rammer med stadige små skritt. Et eksempel er retten til å demonstrere eller flagge for eksempel under Pride – sammen retten til å ikke delta i kollektive i ytringer. Det sier nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken.

Frie stemmer – 22. juli var det største angrepet på ytringsfrihet i Norge siden andre verdenskrig

6. oktober 2024

Generalsekretær i Norsk PEN og leder av Nobel-komitéen Jørgen Frydnes var daglig leder på Utøya i 12 år.
– Utøya ble gjenreist fordi vi klarte å snakke sammen. Gjennom smerte, sinne og fortvilelse og dialog, har vi skapt en historie om håp, ikke frykt.

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Fra redaksjonen i E24. I forgrunnen sitter leder for brukerdata og AI, Andreas Fosse. Foto: E24

400 000 kroner til å gjøre norsk gravejournalistikk bedre med KI

1. oktober 2024

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene. Radio Folgefonn skal følge kraftpolitikken og hjemfallsretten, og Periskop skal sikre kritikk av utstillinger, film og TV-serier for barn og unge. Se nye tildelinger i journalistikk i september 2024.