Fritt Ord-stipend til ti solide kritikere

22. mai 2015

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti første kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok hele 58 søknader, langt flere enn vi hadde regnet med. Mange av dem er av meget høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder.

De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Therese Bjørneboe, Oslo (scenekunst), Gustav Svihus Borgersen, Trondheim (billedkunst), Gaute Brochmann, Kabelvåg/Oslo (arkitektur), Ulrik Eriksen, Oslo (film), Marius Emanuelsen, Oslo (musikk og populærkultur), Anki Gerhardsen, Bodø (scenekunst og billedkunst), Kaja Schjerven Mollerin, Oslo (skjønnlitteratur), Gro Jørstad Nilsen, Bergen (sakprosa og lærebøker), Silje Marie Stavrum Norevik, Bergen (skjønnlitteratur) og Erle Marie Sørheim, Berlin/Skjetten (skjønnlitteratur og tegneserier).

– Vi ønsker å stimulere og styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

Medienes kritikkvirksomhet når det gjelder kunst og kultur er under sterkt press. Parallelt med det høye nivået av kulturskaping og kulturinteresse i Norge, ser vi at kritikken stagnerer eller blir redusert.

Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. To av kritikerne skriver primært i Dagbladet, to i Bergens Tidende, to i Klassekampen, to i Morgenbladet, en i Adresseavisen og en i Avisa Nordland. Flere av stipendmottagerne skriver også i en rekke tidsskrifter. Ordningen er på seks millioner kroner og går over tre år, med ny søknadsfrist én gang årlig.

Den gode kritikken kommuniserer og engasjerer, den er kompetent og kunnskapsbasert – og styrker dermed offentligheten og samfunnet. Samtidig trenger kritikken som sjanger utvikling og fornyelse for å nå flere mediebrukere. Den nye stipendordningen er bare ett av flere tiltak fra Fritt Ord for å styrke kritikken og journalistikken i Norge. Nylig satte stiftelsen av 30 millioner kroner ekstra for å styrke kvalitetsjournalistikk på flere områder.

For mer informasjon, kontakt Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139, telefon 23 01 46 41.

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.