Fritt Ords Honnør til Fredens Ring

17. april 2015

De unge muslimske initiativtakerne bak Fredens Ring får Fritt Ords Honnør for sin unike markering som fikk et stort antall borgere til å slå en beskyttende ring rundt landets jøder.

Initiativtakerne, som utgjør en gruppe på åtte personer mellom 17 og 37 år, er Zeeshan Abdullah, Hajrah Arshad, Ali Chishti, Atif Jamil, Morad Jarodi, Mudassar Mehmood, Thomas Holgersen Daher Naustdal og Hassan Raja.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse som deles ut for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Med Honnøren følger et pengebeløp på til sammen kr 100 000.

Honnøren vil bli tildelt under et arrangement i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2 i Oslo fredag 17. april 2015 kl. 13.00. Guri Hjeltnes, styremedlem i Fritt Ord, vil overrekke Honnøren. Hajrah Arshad vil tale på vegne av initiativet Fredens Ring.

Etter terrorangrepene i Paris og København ville gruppen bak Fredens Ring ta et standpunkt til jødehatet som de synes var blitt urovekkende sterkt. «Islam er å beskytte våre brødre og søstre, uavhengig av hvilken religion de tilhører. Islam er å heve seg over hatet og aldri synke på samme nivå som haterne. Islam er å forsvare hverandre. Muslimer vil vise at vi tar sterk avstand fra all type jødehat, og at vi er der for å støtte dem. Vi skal derfor lage en menneskelig ring rundt synagogen 21. februar,» skrev gruppen på Facebook, da de oppfordret alle til å komme. Mellom 1300 og 1500 borgere kom for å delta i denne historiske markeringen ved synagogen i Oslo. Initiativet vakte betydelig nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Styret i Fritt Ord består av Georg Fr. Rieber-Mohn (leder), Grete Brochmann (nestleder), Christian Bjelland, Liv Bliksrud, Alexandra Bech Gjørv, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard.

Se tidligere mottakere av Fritt Ords Honnør: www.frittord.no/priser/fritt-ords-honnor

Kontakt:
Hajrah Arshad, Fredens Ring, mobil: 970 25 667
Guri Hjeltnes, styremedlem i Fritt Ord, mobil: 464 10 683
Bente Roalsvig, prosjektdirektør og nestleder i Fritt Ord, mobil: 916 13 340

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.