Fritt Ords Honnør tildelt Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film

22. oktober 2019

Pressemelding, 22.10.19, Oslo

Fritt Ords Honnør ble tirsdag 22. oktober 2019 tildelt Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film for dokumentarfilmene «Pels» (2014) og «Griseindustriens hemmeligheter» (2019), som avslører dyremishandling i pelsindustrien og svine­produksjonen i Norge. Seremonien fant sted i Fritt Ords lokaler i Oslo.

I sin tale under tildelingen priste Bård Vegar Solhjell, nestleder i Fritt Ords styre, Frank Nervik, Norun Haugen, Ola Waagen og Piraya Film for deres vesentlige bidrag til norsk offentlig debatt om vilkårene for dyr i fangenskap, og dyrs egenverdi.

- Ingen andre handlingar har skapt liknande merksemd om vilkåra for dyrehald i Noreg dei seinare åra. Ikkje politiske forslag, ikkje arbeidet til organisasjonar, ikkje tilsyna frå Mattilsynet.

Dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter», som ble vist på NRK Brennpunkt i juni i år, baserer seg i stor grad på skjulte opptak fra 13 grisefarmer. I dokumentarfilmen «Pels» er det brudd på god dyrevelferd i norsk pelsdyroppdrett som dokumenteres. Denne ble vist på NRK Brennpunkt i 2014.

Solhjell påpekte hvordan filmene gjennom bruken av skjult kamera dokumenterer dypt problematiske forhold i begge bransjer:

- Sjølv la eg merke til ein ting som overraska meg: korleis mange av bøndene sjølv kommenterte – nesten spøkefullt – at det dei gjorde var uheldig, ulovleg, ja, dyreplageri. I ein nesten daglegdags tone. Noko som kan vere ein sterk indikasjon på at det ikkje er vonde enkeltmenneske vi ser, men uttrykk for noko meir systematisk.

Begge filmene har ført til oppfølging fra myndighetene rettet mot konkrete gårder. Økokrim har siktet tre griseprodusenter etter den siste filmen, og pelsdyrindustrien i Norge er vedtatt avviklet.

- Eg vil våge påstanden at arbeidet til prismottakarane har styrka dyrevelferda i Noreg, oppsummerte Solhjell.

Honnørmottakerne

Frank Nervik
Frank Nervik er utdannet psykolog, men arbeider i dag som montør og snekker. De siste årene har han jobbet med en rekke faglige dyrevernsaker. I perioden 2012–2014 gikk han undercover med skjult kamera i pelsdyrnæringen i Norge og Kina – en historie vi har blitt kjent med i dokumentarfilmen «Pels». Nervik har også bidratt med opptak tatt med skjult kamera til Piraya Films dokumentar «Griseindustriens hemmeligheter».

Norun Haugen
Norun Haugen har en mastergrad i filosofi fra Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet som lærer. I dag jobber hun fulltid for dyrene. Hun gikk undercover i fem år i den norske kjøttindustrien for å undersøke dyrenes levekår. Haugen sjonglerte med flere identiteter, og levde hele tiden med trusselen om å bli avslørt. Norun Haugens undercoverarbeid skildres i dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter», som er produsert av Piraya Film.

Ola Waagen
Ola Waagen er regissør for dokumentarfilmene «Pels» (2014) og «Griseindustriens hemmeligheter» (2019). Han har et sterkt sosialt engasjement. Gjennombruddet som filmskaper kom med «Pels», som skapte opphetede diskusjoner i flere land. Filmen har mottatt flere priser og nominasjoner. Waagens andre dokumentarfilm, «Griseindustriens hemmeligheter», har nylig bidratt til nasjonale debatter på mange nivåer.

Piraya Film
Torstein Grude og Bjarte Mørner Tveit eier og driver Piraya Film, som har produsert både «Pels» og «Griseindustriens hemmeligheter». Grude er filmfotograf, regissør og produsent til daglig, mens Tveit er produsent og manusforfatter. Piraya Film står bak en rekke dokumentarfilmer som har fått bred distribusjon over hele verden. Flere av filmene har fått nominasjoner og priser – blant annet to Oscar-nominasjoner og en Emmy-pris. Piraya Film har nylig vært samprodusenter for Sundance-vinneren «Cold Case Hammarskjöld».

Fritt Ords Honnør
Fritt Ords Honnør er på kr 100 000 til hver av de fire prisvinnerne. Påskjønnelsen deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til aktuelle saker. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.


Kontakt
Piraya Film
Bjarte Mørner Tveit, mobil: 408 70 587, e-post: bjarte@piraya.no

Fritt Ord
Knut Olav Åmås, direktør, mobil: 908 68 139, e-post: knut.olav.amas@frittord.no

Talene fra tildelingen finnes på Fritt Ords Youtube-kanal.