Fritt Ords Honnør tildelt Sara Johnsen og Pål Sletaune

27. mai 2020

Pressemelding, 27.05.20, Oslo

Fritt Ords Honnør ble onsdag tildelt filmskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune for TV-serien 22. juli.

- Serien er emosjonelt intens og engasjerende, men har også kritisk brodd. Rollefigurer er skapt gjennom research, og blir formet med ulike, skjerpede blikk på hendelsen. Gjerningsmannen og hatideologien har en tilbaketrukket rolle i serien. Men 22.juli får oss til å huske hvor brutal hendelsen var, på en lavmælt måte, sa Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i sin tale til honnørmottakerne.

Hun løftet frem hvordan 22. juli sier noe om hvordan samfunnet fungerer under press.

- Seriens institusjonsfokus er en påminnelse om at samfunnet må ha kapasitet for uforutsette hendelser; brann, naturkatastrofer, terror, pandemier. Hendelser som plutselig river bort hverdagens kjente rammer, og bringer opp i dagen de basale behovene – fysisk overlevelse, trygghet, mental balanse. Og hvordan institusjonene er organisert viser seg å være en viktig del av denne beredskapen.

Pål Sletaune brukte takketalen til å understreke verdien av drama og kunst. – For oss som filmskapere er dette den viktigste prisen vi noen gang har fått, fordi det viser at drama kan og må være en viktig del av den offentlige samtalen og ikke bare tilhøre medienes underholdningsbilag.

Sletaune sa videre: – TV-serien vi har laget prøver å belyse terroren ved å følge mennesker som kommer i berøring med hendelsen gjennom sitt arbeid. Serien er basert på ekte menneskers opplevelser, våre karakterer er sammensatt av disse menneskenes erfaringer og gestalter på den måten et slags kollektivt minne om 22. juli.

Utdelingen av Fritt Ords Honnør fant sted i stiftelsens lokaler i Oslo og ble strømmet live på Fritt Ords nettside. De seks episodene i TV-dramaserien 22. juli ble vist på NRK i januar og februar i år, og fikk svært gode anmeldelser. Ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune skapte serien sammen, med Johnsen som hovedforfatter av manus og Sletaune som hovedansvarlig for regi.

Stiftelsen Fritt Ords styre fremhever at serien «gir et eminent kunstnerisk bidrag til kritisk refleksjon over den dramatiske hendelsen. De sentrale aktørene i dramaserien er berørte yrkesutøvere på jobb i sentrale samfunnsinstitusjoner i velferdsstaten og rettsstaten: helsevesenet, mediene, skolen, kirken og politiet». Prisen er på 100 000 kroner.

20200527 frittord sara p+ñl 001
Foto: Fritt Ord / Ilja C. Hendel

Sara Johnsen (50)

Johnsen er filmregissør og forfatter. Hun er utdannet regissør fra Filmskolen på Lillehammer, og innledet sin regissørkarriere med kortfilmene Himmelstormeren (1999) og Hormoner og andre demoner (2000), samt episoden Grenseløs kjærlighet i episodefilmen Folk flest bor i Kina (2002). Hennes spillefilmdebut Vinterkyss (2005) fikk Filmkritikerprisen året etter. Hennes andre spillefilm, Upperdog fra 2009, mottok både Amandaprisen som beste kinofilm og Filmkritikerprisen året etter. I 2012 fulgte Uskyld og i 2016 Rosemari. Johnsen har ellers utgitt novellesamlingen Han vet om noe hun kan prøve (2004). I 2008 debuterte Johnsen som romanforfatter med White Man. (Kilde: Store norske leksikon, snl.no)

Pål Sletaune (60)

Sletaune er en regissør og manusforfatter som primært arbeider med film og TV. Han gjorde seg først bemerket med kortfilmer som Bingoplassen (1992) og Eating Out (1994). Spillefilmdebuten Budbringeren (1997) mottok Amandaprisen for beste kinofilm, og ble en internasjonal suksess med kinodistribusjon i over 60 land, i tillegg til at den mottok en rekke internasjonale priser, bl.a. på filmfestivalene i Cannes, Stockholm, Gent og Tokyo. Sletaune har siden skrevet og regissert den burleske komedien Amatørene (2001) og den mørke Naboer (2005). For Babycall (2011), som han både skrev og regisserte, mottok han Amandaprisen for beste manuskript. For teater har han regissert Harold Pinters Ashes to Ashes (Nathionalteatret 2005 og Mark Ravenhills Produktet (Teatret Vårt 2008). (Kilde: Store norske leksikon, snl.no)

Fritt Ords Honnør

Fritt Ords Honnør deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.