Fritt Ords Pris 2019 til Natur og Ungdom og Greta Thunberg

12. april 2019
Foto: Jessica Gow / TT / Scanpix

PRESSEMELDING 12.4.19

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 tildeles Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende.

- Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

- Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Klima- og miljødebatten er i dag en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i. Aktivister møter motstand av mange slag: Motstand mot å akseptere kunnskap og forskning, motstand fra politikere som ikke vil gjennomføre effektive endringer, motstand fra næringsinteresser – og motstand i form av hets, trakassering og latterliggjøring i sosiale medier og nettdebatter.

Prisvinnerne
Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjon for unge i Norge, med 7500 medlemmer i 70 lokallag. Gjennom mer enn 50 år har Natur og Ungdom arbeidet lokalt, nasjonalt og globalt for å løfte frem både problemene og løsningene. I mars samordnet organisasjonen de norske skolestreikene, der 40 000 elever deltok. Natur og Ungdom har spilt en viktig rolle i en rekke av de store miljøsakene i Norge, som industriavfall, gasskraftverk, flytrafikk og oljeleting ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

Svenske Greta Thunberg (16) innledet i august i fjor skolestreik utenfor den svenske Riksdagen med krav om en effektiv klimapolitikk. Etter valget fortsatte hun å streike hver fredag, og skolestreikene spredte seg til hundrevis av byer globalt allerede før nyttår. Fredag 15. mars i år streiket 1,6 millioner skoleelever over hele verden for handling og tiltak mot klima- og miljøkrisen, inspirert av Greta Thunberg. Dette er en av tidenes største klimamarkeringer.

Stiftelsen Fritt Ord
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf, Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Fritt Ords Pris
Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisen er på i alt 500 000 kroner, og de to prisvinnerne får også hver sin Fritt Ord-statuett, signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer onsdag 8. mai 2019 kl. 19 i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Arrangementet strømmes her:


PROGRAM:

Kl. 19.00: MOTTAKELSEOPERATAKET
(ved dårlig vær holdes mottakelsen i foajeen)

Kl. 20.00: PRISUTDELINGSCENE 2

Fra Nasjonaloperaen:
Ch’il bel sogno di Doretta fra La Rondine
Sopran: Lydia Hoen Tjore (solistpraktikant)
Klaver: Boris Schäfer

PRISUTDELING
Grete Brochmann
Styreleder i Fritt Ord

Fra Operaorkesteret:
Romanse av Johan Svendsen
Fiolin: Guro Kleven Hagen (1. konsertmester)
Klaver: Yoko Toda

VIDEOHILSEN
Greta Thunberg

PRISTALE
Gaute Eiterjord
Leder i Natur og Ungdom

Fra Nasjonalballetten:
Utdrag fra Secus (duett)
Koreografi: Ohad Naharin
Dansere: Luca Curreli og Shane Urton
Musikk: Na Tum Jano Na Hum fra filmen
Kaho Naa… Pyaar Hai

Kl. 21.00: TAPASBUFFET


Kontakt
Knut Olav Åmås, Fritt Ord, 908 68 139 / knut.olav.amas@frittord.no
Tonje Olsrud, Fritt Ord, 452 07 667 / tonje.olsrud@frittord.no

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen