Fritt Ords Pris 2019 til Natur og Ungdom og Greta Thunberg

12. april 2019
Td192c31   kopi
Foto: Jessica Gow / TT / Scanpix

PRESSEMELDING 12.4.19

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 tildeles Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende.

- Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

- Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Klima- og miljødebatten er i dag en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i. Aktivister møter motstand av mange slag: Motstand mot å akseptere kunnskap og forskning, motstand fra politikere som ikke vil gjennomføre effektive endringer, motstand fra næringsinteresser – og motstand i form av hets, trakassering og latterliggjøring i sosiale medier og nettdebatter.

Prisvinnerne
Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjon for unge i Norge, med 7500 medlemmer i 70 lokallag. Gjennom mer enn 50 år har Natur og Ungdom arbeidet lokalt, nasjonalt og globalt for å løfte frem både problemene og løsningene. I mars samordnet organisasjonen de norske skolestreikene, der 40 000 elever deltok. Natur og Ungdom har spilt en viktig rolle i en rekke av de store miljøsakene i Norge, som industriavfall, gasskraftverk, flytrafikk og oljeleting ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

Svenske Greta Thunberg (16) innledet i august i fjor skolestreik utenfor den svenske Riksdagen med krav om en effektiv klimapolitikk. Etter valget fortsatte hun å streike hver fredag, og skolestreikene spredte seg til hundrevis av byer globalt allerede før nyttår. Fredag 15. mars i år streiket 1,6 millioner skoleelever over hele verden for handling og tiltak mot klima- og miljøkrisen, inspirert av Greta Thunberg. Dette er en av tidenes største klimamarkeringer.

Stiftelsen Fritt Ord
Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Anine Kierulf, Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Fritt Ords Pris
Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisen er på i alt 500 000 kroner, og de to prisvinnerne får også hver sin Fritt Ord-statuett, signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer onsdag 8. mai 2019 kl. 19 i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Arrangementet strømmes her:


PROGRAM:

Kl. 19.00: MOTTAKELSEOPERATAKET
(ved dårlig vær holdes mottakelsen i foajeen)

Kl. 20.00: PRISUTDELINGSCENE 2

Fra Nasjonaloperaen:
Ch’il bel sogno di Doretta fra La Rondine
Sopran: Lydia Hoen Tjore (solistpraktikant)
Klaver: Boris Schäfer

PRISUTDELING
Grete Brochmann
Styreleder i Fritt Ord

Fra Operaorkesteret:
Romanse av Johan Svendsen
Fiolin: Guro Kleven Hagen (1. konsertmester)
Klaver: Yoko Toda

VIDEOHILSEN
Greta Thunberg

PRISTALE
Gaute Eiterjord
Leder i Natur og Ungdom

Fra Nasjonalballetten:
Utdrag fra Secus (duett)
Koreografi: Ohad Naharin
Dansere: Luca Curreli og Shane Urton
Musikk: Na Tum Jano Na Hum fra filmen
Kaho Naa… Pyaar Hai

Kl. 21.00: TAPASBUFFET


Kontakt
Knut Olav Åmås, Fritt Ord, 908 68 139 / knut.olav.amas@frittord.no
Tonje Olsrud, Fritt Ord, 452 07 667 / tonje.olsrud@frittord.no