Kritikerstipend 2016

17. juni 2016

PRESSEMELDING
Oslo, 17. juni 2016

Stiftelsen Fritt Ord har for andre gang delt ut ti kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok et femtitalls søknader, og de holdt høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder. Den nye stipendordningen startet i fjor og går over tre år. Den er totalt på seks millioner kroner.

De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Gaute Brochmann (arkitektur), Lars Elton (billedkunst og arkitektur), Guri Fjeldberg (litteratur), Anki Gerhardsen (scenekunst og bildekunst), Merete Røsvik Granlund (litteratur), Jon Inge Faldalen (film og TV), Frode Johansen Riopelle (litteratur), Sandra Lillebø (litteratur), Pål Gerhard Olsen (litteratur) og Silje Stavrum Norevik (litteratur).

Tre av mottagerne fikk også stipendet i fjor (Brochmann, Gerhardsen og Norevik). Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. Én av kritikerne skriver i Dagbladet, én i Avisa Nordland, én i Aftenposten, én i Dagsavisen og VG, én i Dag og Tid, én i Morgenbladet, to i Morgenbladet og Klassekampen, og to i Bergens Tidende. Kritikerne som har fått stipendet skriver i tillegg i tidsskrifter som Bokvennen, ArkitekturNytt, barnebokkritikk.no, littkritikk.no, Prosa m fl.

– Kritikken er en uunnværlig, men uhyre sterkt presset del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Stipendordningen er slik sett et forsøk på å bidra til å styrke kritikerne som viktige, frie stemmer, og å bidra til å profesjonalisere dem og gi dem muligheter til å arbeide bedre med anmeldelser som er viktige for offentligheten, sier han.

Kritikerstipendene er bare ett av mange tiltak fra Fritt Ord for å styrke journalistikken i Norge.

For mer informasjon, kontakt Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.