Kritikerstipend 2016

17. juni 2016

PRESSEMELDING
Oslo, 17. juni 2016

Stiftelsen Fritt Ord har for andre gang delt ut ti kritikerstipender på 200 000 kroner hver. – Vi mottok et femtitalls søknader, og de holdt høy kvalitet, sier Georg Fr. Rieber-Mohn, Fritt Ords styreleder. Den nye stipendordningen startet i fjor og går over tre år. Den er totalt på seks millioner kroner.

De ti som er blitt tildelt et ettårig stipend er Gaute Brochmann (arkitektur), Lars Elton (billedkunst og arkitektur), Guri Fjeldberg (litteratur), Anki Gerhardsen (scenekunst og bildekunst), Merete Røsvik Granlund (litteratur), Jon Inge Faldalen (film og TV), Frode Johansen Riopelle (litteratur), Sandra Lillebø (litteratur), Pål Gerhard Olsen (litteratur) og Silje Stavrum Norevik (litteratur).

Tre av mottagerne fikk også stipendet i fjor (Brochmann, Gerhardsen og Norevik). Fritt Ord har prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier. Én av kritikerne skriver i Dagbladet, én i Avisa Nordland, én i Aftenposten, én i Dagsavisen og VG, én i Dag og Tid, én i Morgenbladet, to i Morgenbladet og Klassekampen, og to i Bergens Tidende. Kritikerne som har fått stipendet skriver i tillegg i tidsskrifter som Bokvennen, ArkitekturNytt, barnebokkritikk.no, littkritikk.no, Prosa m fl.

– Kritikken er en uunnværlig, men uhyre sterkt presset del av norsk journalistikk, sier Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås. Stipendordningen er slik sett et forsøk på å bidra til å styrke kritikerne som viktige, frie stemmer, og å bidra til å profesjonalisere dem og gi dem muligheter til å arbeide bedre med anmeldelser som er viktige for offentligheten, sier han.

Kritikerstipendene er bare ett av mange tiltak fra Fritt Ord for å styrke journalistikken i Norge.

For mer informasjon, kontakt Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no