Propaganda - Seminar for lærere i videregående skole

15. november 2017

Hva er propaganda? Hva skal til for at noe kan kalles propaganda? Fritt Ord inviterer til faglig seminar med foredrag og diskusjoner på Nationaltheatret onsdag 15. november 2017, kl. 10 – 15.30 med teaterforestilling på kvelden.

Arrangementet er gratis, og de 40 første påmeldte tilbys fribillett til teaterforestillingen 1984 på Torshovteatret samme kveld.

Foreløpig program:
Professor Trine Syvertsen, UiO:
Mediekritikk i et propaganda-perspektiv

Trygve Svenssen, UiB:
Propagandaens retorikk

Regissør Kristina Kjeldsberg:
1984 – eventyr eller virkelighet?

Lise Gufsre Ims, Horten vgs:
Kritisk lesing av maktas fb-tekster

Hilde Slåtto og Troels Posselt, Foreningen !les:
Bruk samtidslitteraturen!

Fullt program og påmelding:
www.frittordkonkurransen.no/seminar

Om Fritt Ord-konkurransen
Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Årets tema er propaganda. Skriv en tekst eller lag en medieproduksjon om propagandaens mange ansikter. Vær gjerne konkret og ta for deg forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller historien.

Søknadsfrist torsdag 1. mars 2018 kl. 23.59. Les mer om utlysningen her. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering.

Om forestillingen 1984 – To pluss to er fem.
Av George Orwell. Skrevet for scenen av Robert Icke og Duncan Macmillan. Oversatt av Sigurd Myhre.

Winston Smith er en laverestående funksjonær i Sannhetsministeriet, som reviderer historien etter gjeldende retningslinjer. Ettersom hans hukommelse fremdeles fungerer, utgjør han en trussel mot styringsmaktene. Når han i tillegg oppnår kontakt med motstandsbevegelsen, aner han muligheten til å velte tyranniet. Men når individet ikke finnes, hvem kan man da stole på?

Dystopien 1984, skrevet i skyggen av andre verdenskrig, står i dag som en av de store science fiction-klassikerne, og har lenge blitt brukt til å peke på farene ved det høyteknologiske informasjonssamfunnet. Samtidig forteller stykket oss om manipulasjon, individets stilling i fellesskapet og om viktigheten av å bevare selvet.

Klassikeren gikk til topps på bestselgerlistene da USA fikk ny president i januar.

Regissør Kristina Kjeldsberg lar samfunnsengasjementet være en drivende kraft i det kunstneriske arbeidet, men er heller ikke redd for det emosjonelle.

1984 er et klaustrofobisk tankeeksperiment om overvåking, identitet og kontroll.

Med: Janne Heltberg, Herman Bernhoft, Sigurd Myhre, Håkon Ramstad, Jan Sælid, Marika Enstad, Bernhard Arnø og Maria Bock.
Regissør: Kristina Kjeldsberg. Komponist og lyddesigner: Andreas Catjar. Scenograf og kostymedesigner: Dagny Drage Kleiva. Lysdesigner: Phillip Bøe Isaksen. Maskør: Terje Rødsjø. Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.