Rekonstruksjon Utøya – Oslopremiere og samtale med ungdomspolitikere og medvirkende i filmen

11. oktober 2018

Torsdag 11. oktober kl. 18:30, på Saga Kino
Bill. kr 120 selges hos Nordisk Film Kino.

Lenke til Facebook-arrangementet.
Lenke til filmes nettside

Polarfox filmproduksjon, Oslo Dokumentarkino og Fritt Ord inviterer til førpremiere på dokumentarfilmen Rekonstruksjon Utøya og møte med filmskapere, medvirkende og norske ungdomspolitikere.

Dette er den første filmen om Utøya som fokuserer på hvordan livet er for de overlevende etter terroraksjonen. På denne førpremieren tar vi opp både hvordan det var å lage denne filmen og hvilke konsekvenser Utøya har for norsk politikk.

SAMTALE OM FILMEN OG Q&A:

Regissør Carl Javér og produsent Fredrik Lange vil være til stede på visningen og fortelle om hvordan Rekonstruksjon Utøya ble til og hvorfor de ønsket å lage denne filmen. Det vil også den norske co-produsenten John Arvid Berger.

Utøya-overlevende Torje Hanssen, som er med i filmen, vil være til stede på visningen og med på samtalen.

Samtale med ungdomspolitikere:

Hvordan forvalter vi arven etter terrorangrepet på Utøya?

En samtale med fire ungdomspolitikere på tvers av det politiske spekteret om hvorfor vi ikke skal glemme 22. juli, hvordan vi bør fortelle historien om terrorangrepet og hvordan vi som samfunn, og de som morgendagens ledere, kan hindre at det skjer igjen.

Med generalsekretær i AUF Renate Tårnes, nestleder i FpU Bjørn Emil Nesset, leder i Rød ungdom Tobias Drevland Lund og fylkessekretær i Akershus Unge Høyre Håkon Snortheim.

Samtalene ledes av journalist Ingerid Salvesen.

OM FILMEN:
«Rekonstruksjon Utøya» er en film om å overleve, og om å leve videre med traumatiske minner fra den mest omfattende og brutale fascistiske terrorhandlingen som har funnet sted i Europa etter andre verdenskrig. Utøya-overleverne Rakel, Mohammed, Jenny og Torje gjenforteller sine historier i et tomt, svartmalt filmstudio.

Sammen med et filmteam og 12 andre ungdommer og uten andre rekvisitter enn hvit tape til å merke gulvet med, rekonstruerer de dagen som forandret livene deres – dagen da morgendagens makthavere skulle bli ofre for et fascistisk korstog mot det åpne, demokratiske og flerkulturelle samfunnet, 22. juli 2011. Først med en bombe mot regjeringskvartalet og deretter med en masseskyting mot medlemmer av AUF. I løpet av 72 minutter ble 69 personer drept på Utøya – de fleste av dem ungdommer. 52 av dem ble skutt i hodet. I denne dokumentarfilmen vender fire av de overlevende tilbake til minnene fordi de er overbevist om at det er viktig – for dem selv, for oss, for samtiden og for framtiden.

Regissør Carl Javer og produsent Fredrik Lange.

OMTALE:
Den eneste filmen om Utøya du trenger. (…) Måten disse fire, fremdeles unge menneskene, forteller det som skjedde dem 22. juli for sju år siden er sobert, klart og smertelig følbart. Det blir mye mer ekte fordi omgivelsene er så sparsommelige (…) Rekonstruksjon Utøya skal man ikke gå utenom.
- Tor Martin Bøe i VG

Rekonstruksjon Utøya er nær, modig og varm – hvis du bare orker å se én film om Utøya, anbefales det sterkt å vente på denne.
- Ellen Lande, Ny Tid

Rå, usminket og ekte og gir et innblikk i 22. juli som jeg kjenner meg igjen i. Den makter å fortelle dramatiske, hjerteskjærende historier med varme og omtanke og er en film alle bør se.
- Stian Kogler, overlevende fra Utøya