Seminar: De store fotoprosjektene

3. mai 2019

Hvordan jobber verdens ledende fotografer med de store langtidsprosjektene? Hva skal til for å nå gjennom med historiene? Fredag 3. mai kl. 18.00 kommer den nederlandske fotografen Kadir van Lohuizen til Fritt Ord for å fortelle om sitt dokumentararbeid.

Samtidig offentliggjøres de utvalgte fotografene til neste runde av Norwegian Journal of Photography.

Lohuizen er medlem av det prestisjetunge fotobyrået Noor og har i en årrekke jobbet med fotoprosjekter. I disse dager reiser han verden rundt for å dokumentere utfordringer relatert til klimaforandringer.

På fredag vil han blant annet vise prosjektet The Arctic, a new frontier, hvor han har reist i de arktiske områdene for å fotografere hvordan blant annet issmelting ikke bare forandrer det fysiske landskapet, men også det politiske. Washington Post har publisert en stor del av prosjektet.

Han vil også snakke om prosjektet Wasteland, som viser søppel i seks metropoler feilbehandles og påvirker menneskene hver eneste dag. I fjor ble fotografen anerkjent av World Press Photo for arbeidet.

Lohuizen vil fokusere spesielt på hvordan han jobber med de omfattende historiene. Fra idéfasen, finansiering og utviklingen av prosjektene, til planlegging, gjennomførelse og hvordan han balanserer fotografi, video og drone.

Noor-fotografen har i tillegg til sine klimaprosjekter, dekket konflikter over hele verden siden han startet sin karriere i 1988. Han har også gjennomført et prosjekt om verdens syv største elver, som endte i boken Rivers. Der fulgte han elvene fra kilden og fotograferte dagliglivet langs disse viktige livslinjene. I 2004 startet han på en studie om diamantindustrien. Han fotograferte diamantene fra gruvene i Angola, Sierra Leone og DR Kongo, til butikkene i den vestlige verden. For dette arbeidet mottok Lohuizen blant annet en pris i World Press Photo.

Et annet av hans langtidsprosjekter ble gjennomført i 2011 og 2012. I tolv måneder reiste Lohuizen langs den Pan-Amerikanske hovedveien fra Terra del Fuego i Patagonia i sør til Deadhorse i det nordlige Alaska. Han formål var å dokumentere migrasjon i Amerika, og historien ble laget som en digitalt prosjekt til iPad, i tillegg til en omreisende multimedia utstilling.

Seminaret arrangeres av Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord.

Når: Fredag 3. mai kl. 18.00-21.00
Hvor: Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, 0258 Oslo.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangementet

Nyheter

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

8. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.