Seminar: De store fotoprosjektene

3. mai 2019

Hvordan jobber verdens ledende fotografer med de store langtidsprosjektene? Hva skal til for å nå gjennom med historiene? Fredag 3. mai kl. 18.00 kommer den nederlandske fotografen Kadir van Lohuizen til Fritt Ord for å fortelle om sitt dokumentararbeid.

Samtidig offentliggjøres de utvalgte fotografene til neste runde av Norwegian Journal of Photography.

Lohuizen er medlem av det prestisjetunge fotobyrået Noor og har i en årrekke jobbet med fotoprosjekter. I disse dager reiser han verden rundt for å dokumentere utfordringer relatert til klimaforandringer.

På fredag vil han blant annet vise prosjektet The Arctic, a new frontier, hvor han har reist i de arktiske områdene for å fotografere hvordan blant annet issmelting ikke bare forandrer det fysiske landskapet, men også det politiske. Washington Post har publisert en stor del av prosjektet.

Han vil også snakke om prosjektet Wasteland, som viser søppel i seks metropoler feilbehandles og påvirker menneskene hver eneste dag. I fjor ble fotografen anerkjent av World Press Photo for arbeidet.

Lohuizen vil fokusere spesielt på hvordan han jobber med de omfattende historiene. Fra idéfasen, finansiering og utviklingen av prosjektene, til planlegging, gjennomførelse og hvordan han balanserer fotografi, video og drone.

Noor-fotografen har i tillegg til sine klimaprosjekter, dekket konflikter over hele verden siden han startet sin karriere i 1988. Han har også gjennomført et prosjekt om verdens syv største elver, som endte i boken Rivers. Der fulgte han elvene fra kilden og fotograferte dagliglivet langs disse viktige livslinjene. I 2004 startet han på en studie om diamantindustrien. Han fotograferte diamantene fra gruvene i Angola, Sierra Leone og DR Kongo, til butikkene i den vestlige verden. For dette arbeidet mottok Lohuizen blant annet en pris i World Press Photo.

Et annet av hans langtidsprosjekter ble gjennomført i 2011 og 2012. I tolv måneder reiste Lohuizen langs den Pan-Amerikanske hovedveien fra Terra del Fuego i Patagonia i sør til Deadhorse i det nordlige Alaska. Han formål var å dokumentere migrasjon i Amerika, og historien ble laget som en digitalt prosjekt til iPad, i tillegg til en omreisende multimedia utstilling.

Seminaret arrangeres av Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord.

Når: Fredag 3. mai kl. 18.00-21.00
Hvor: Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, 0258 Oslo.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangementet

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.