Seminar: De store fotoprosjektene

3. mai 2019

Hvordan jobber verdens ledende fotografer med de store langtidsprosjektene? Hva skal til for å nå gjennom med historiene? Fredag 3. mai kl. 18.00 kommer den nederlandske fotografen Kadir van Lohuizen til Fritt Ord for å fortelle om sitt dokumentararbeid.

Samtidig offentliggjøres de utvalgte fotografene til neste runde av Norwegian Journal of Photography.

Lohuizen er medlem av det prestisjetunge fotobyrået Noor og har i en årrekke jobbet med fotoprosjekter. I disse dager reiser han verden rundt for å dokumentere utfordringer relatert til klimaforandringer.

På fredag vil han blant annet vise prosjektet The Arctic, a new frontier, hvor han har reist i de arktiske områdene for å fotografere hvordan blant annet issmelting ikke bare forandrer det fysiske landskapet, men også det politiske. Washington Post har publisert en stor del av prosjektet.

Han vil også snakke om prosjektet Wasteland, som viser søppel i seks metropoler feilbehandles og påvirker menneskene hver eneste dag. I fjor ble fotografen anerkjent av World Press Photo for arbeidet.

Lohuizen vil fokusere spesielt på hvordan han jobber med de omfattende historiene. Fra idéfasen, finansiering og utviklingen av prosjektene, til planlegging, gjennomførelse og hvordan han balanserer fotografi, video og drone.

Noor-fotografen har i tillegg til sine klimaprosjekter, dekket konflikter over hele verden siden han startet sin karriere i 1988. Han har også gjennomført et prosjekt om verdens syv største elver, som endte i boken Rivers. Der fulgte han elvene fra kilden og fotograferte dagliglivet langs disse viktige livslinjene. I 2004 startet han på en studie om diamantindustrien. Han fotograferte diamantene fra gruvene i Angola, Sierra Leone og DR Kongo, til butikkene i den vestlige verden. For dette arbeidet mottok Lohuizen blant annet en pris i World Press Photo.

Et annet av hans langtidsprosjekter ble gjennomført i 2011 og 2012. I tolv måneder reiste Lohuizen langs den Pan-Amerikanske hovedveien fra Terra del Fuego i Patagonia i sør til Deadhorse i det nordlige Alaska. Han formål var å dokumentere migrasjon i Amerika, og historien ble laget som en digitalt prosjekt til iPad, i tillegg til en omreisende multimedia utstilling.

Seminaret arrangeres av Norwegian Journal of Photography og Fritt Ord.

Når: Fredag 3. mai kl. 18.00-21.00
Hvor: Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, 0258 Oslo.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangementet