Seminar med fotografen og Magnum-legenden Raghu Rai

2. november 2018

Fredag 2. november 2018 kl. 19.00–20.30 inviterer Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography til et sjeldent møte med den legendariske Magnum-fotografen Raghu Rai i Uranienborgveien 2, Oslo.

Espen Rasmussen, fotograf og medredaktør i Norwegian Journal of Photography, er moderator.

I mer enn 50 år har den indiske fotografen dokumentert noen av de største og viktigste historiske begivenheter i sitt hjemland og på sitt kontinent, i tillegg til å portrettere kjente samfunnsaktører som Mor Teresa og Dalai Lama. 74 år gamle Raghu Rai er fortsatt svært aktiv, og har til nå gitt ut 40 fotobøker og hatt en rekke retrospektive utstillinger verden rundt, som i Museo Dei Capitolini i Italia og under Rencontres d’Arles i Frankrike.

I november kommer Magnum-fotografen på besøk til Norge, hvor han vil gi et innblikk i hvordan han blant annet har vært vitne til den enorme forandringen av India de siste 50 årene, krigen i Bangladesh, urolighetene i Kashmir og sammenbruddet av Sovjetunionen. Noen av hans mest kjente fotografier er fra Bhopal-katastrofen i India. Bildene ble avgjørende for Vestens oppfatning av den tragiske gassulykken der over en halv million mennesker ble skadet og mange tusen omkom.

Raghu Rai ble invitert inn i bildebyrået Magnum av en av grunnleggerne, Henri Cartier Bresson, i 1971. Da hadde han allerede i flere år fotografert indiske borgere i byer og landsbyer over hele landet. Fotografyrket var på den tiden ikke enkelt å leve av i India, men Raghu Rais utstråling og måte å møte mennesker på sies å påvirke alle som er i nærheten av han. Dette har gjort at hans fotografier har blitt en betydningsfull dokumentasjon av Indias ufortalte historie. Fotografen sier selv dette om sitt virke:

«For meg er kameraet et instrument for å lære. Når du ser gjennom det, så oppnår du en type konsentrasjon. I disse konsentrerte øyeblikkene kan du trenge inn og oppdage det usynlige – det ukjente. Det er å lære om seg selv og om verden.»

Arrangementet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangementet.

Nyheter

Fritt Ords masterstipend

11. mai 2025

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.
Stiftelsen Fritt Ord lyser ut stipend til masterprosjekter som tar for seg ytringsfrihet i juridisk betydning og/eller ytringskultur i bredere, kulturell forstand. Neste frist er 6. juni 2025

Theodor Slaaen Borge

Vant Fritt Ord-konkurransen med fotoprosjekt fra Utøya

7. mai 2025

Førstepremien i Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 2024-2025 gikk til fotoprosjektet «En dag som aldri stilner» av Theodor Slaaen Borge fra Fyrstikkalleen vgs i Oslo. Vy An Doan fra Edvard Munch vgs vant andrepremie med et essay om vietnamkrigen, og Alexander Røed Tjøsvoll, Helleik Gram Kleivan og Gunnar Máni Thorgeirsson fra Bergeland vgs fikk tredjepremie for en film om deepfake.

Prisene ble delt ut i Oslo 7. mai.

Soldater med russisk tekst

Film og samtale: Russians at War

2. mai 2025

Fritt Ord og Oslo Dokumentarkino inviterer til den første visningen i Norge av dokumentarfilmen «Russians at War» med samtale torsdag 15. mai 2025 kl. 17.15 på Vega Scene i Oslo. «Russians at War», som handler om russiske soldater ved fronten i Ukraina, er den mest omdiskuterte dokumentarfilmen det siste året.

Morten Mørland, May Linn Clement og Marvin Halleraker Halleraker –

Fritt Ords Pris 2025 til tre satiretegnere

29. april 2025

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2025 tildeles tre representanter for norsk satiretegning for å utfordre offentligheten med maktkritikk og skarp humor: May Linn Clement, Marvin Halleraker og Morten Mørland.