Ti nye kritikerstipender fra Fritt Ord

16. juni 2017

Stiftelsen Fritt Ord har nå delt ut sine ti årlige kritikerstipender på 200 000 kroner hver, for perioden august 2017 til august 2018.

Det kom inn 45 søknader. De ti som har fått kritikerstipendet denne gang er: Carina Elisabeth Beddari (litteratur), Lars Elton (billedkunst, arkitektur og scenekunst), Jon Inge Faldalen (film og TV), Bjørn Ivar Fyksen (litteratur), Anki Gerhardsen (scenekunst, billedkunst m.m.), Aleksander Huser (film), Vilde Imeland (film og litteratur), Anette Therese Pettersen (scenekunst), Kjetil Røed (billedkunst og arkitektur), Nina Strand (foto).

Fritt Ord har i treårsutlysningen prioritert kritikere som leverer til dags- og ukemedier, for å bidra til å styrke kritikken i denne bredere del av offentligheten, som er under sterkt press. Kritikerne som har fått stipend leverer anmeldelser til Dagbladet, VG, Aftenposten, Dagsavisen, Klassekampen, Morgenbladet, Fædrelandsvennen, Nettavisen, Nordlys og Avisa Nordland.

Stipendordningen er på seks millioner kroner og går over tre år (august 2015 til august 2018).

– Fritt Ord støtter også mange kritikkprosjekter i sine syv årlige tildelingsrunder utenom denne ordningen. Den støtten går både til enkeltkritikere og redaksjoner, og gjelder aviser, radio/TV, magasiner og tidsskrifter. Etter treårsordningen vil vi diskutere hvordan vi videre skal innrette en fortsatt og offensiv satsing på kritikk. Vi ønsker å være med på å styrke kritikken som en uunnværlig del av norsk journalistikk og offentlighet, sier Knut Olav Åmås, direktør i Stiftelsen Fritt Ord.

For mer informasjon, kontakt Knut Olav Åmås på e-post knut.olav.amas@frittord.no

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.