To priser til lokalavisen Dølen for graveprosjektet Rondablikksoga

27. november 2020

Fritt Ord gratulerer Dølen med to priser under Polaris medias årlige prisutdeling, som ble gjennomført digitalt onsdag 25. november 2020.

Den ene prisen var for de publiserte artiklene og den andre for redaktør Tone Sidsel Sandens refleksjon om arbeidet underveis.

Tekstdokumentaren Rondablikksoga handler om et høyfjellshotell som under flyktningkrisen i 2015 ble asylmottak over helgen. Hotellet var ved tidspunktet fullt av gjester, og de ansatte fikk hverken forvarsel eller kursing. Samtidig mottok hotelleieren titalls millioner kroner av UDI, mens lokalt næringsliv opplevde tap. Artiklene tar for seg hvordan det gikk videre på hotellet, både for asylsøkerne og for de ansatte.

Som redaktør Sanden skrev da saken ble publisert i november 2019: Rondablikksoga «handler mest av alt om mennesker. [Den] handler om hvordan vi tar imot dem som er på flukt, hvordan vi stiller opp når noen trenger oss».

Hele historien om Rondablikk kan leses på nettsidene til Dølen: Rondablikksoga (29.11.2019). En oppsummering finnes også på NRK.no: Då hotellet vart akuttmottak over natta (30.11.2019).

Rondablikk kollasje web

Prosjektet er gjennomført av Dølen i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk ved Universitetet i Bergen (SUJO) og NRK, og med oppmuntring fra Landslaget for lokalaviser (LLA). Samarbeidspartnerne har bidratt med kursing i gravejournalistikk, kvalitetssikring av kilder og faktasjekk.

I september vant graveprosjektet pris for «Årets lokale historie» under prisutdelingen Årets mediepriser, gjennomført av Mediebedriftenes Landsforening. Juryen skrev i sin begrunnelse at Dølen «forteller historien alle i dekningsområdet vil vite, og de gjør det grundig. Et imponerende stykke arbeid det står respekt av. Denne lokale historien bør leses nasjonalt, og andre lokalaviser bør lære historiefortelling av Dølen.»

Fritt Ord har støttet prosjektet med kr 140 000. Dølen er lokalavis for Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu kommuner i Gudbrandsdalen.